Lámete si hlavu nad tým, aké potraviny môžete počas obdobia, keď chudnete, vlastne jesť? Existuje mnoho receptov na diéty, ale vaše telo potrebuje prijímať živiny stále. Preto niektoré jedlá by ste nemali vynechávať.
5 potravín, o ktorých si myslíme, že sú zdravé
Zelenina
Zo zeleniny jedzte všetko a množstvo riešte až v prípade, že sa vám z jej nadbytku robí zle.
Ovocie
Môžete rôzne druhy, len tu už pozor na množstvo. Napríklad kilo ovocia asi nebude šťastnou voľbou.
Zemiaky
Preferujte varný typ, ktorý nemá takú tendenciu sa rozvárať (varte radšej so šupkou).
Obilniny a celozrnné pečivo
Nepražené müsli, celozrnné obilné kaše, žitný celozrnný chlieb, celozrnné a viaczrnné pečivo, knackebrot, pufované chleby s obsahom vlákniny nad 5-6 %.
Mäso
Najlepšie je morčacie mäso, kuracie, králičie mäso, chudé hovädzie, teľacie, jahňacie. Z údenín občas morčaciu a kuraciu šunku, a však s vysokým obsahom svaloviny – vyšší ako 90 % – a obsahom tukov do 3 % a soli pod 2 %.
Ryby
Konzumujte veľa rýb. Vhodný je kapor, pstruh, žralok, makrela, sardinky, morská šťuka, treska, losos, tuniak, úhor, sleď, občas kvalitná konzerva tuniaka vo vlastnej šťave.
Ryža
Zvolte si nelúpanú, indiánsku, basmati.
Zdravé tuky
Z tukov si vyberte olivový, ľanový, repkový, slnečnicový, sójový a sezamový olej. Menej slepačie vajcia.
Tvrdé syry
Iba do 20 % tuku v sušine (sušina je u týchto syrov cca 50 %, to znamená, že výsledný obsah tuku je 10 %), menej tučné kozie a ovčie syry, nesladený polotučný tvaroch, cottage.
Strukoviny
Do jedálnička zaraďte najmä šošovicu, hrach. Fazuľu a sójové mäso menej.
Niektoré mliečne výrobky
Jogurty (správny jogurt by nemal obsahovať želatínu a škrob), jogurtové mlieka, kefíry, zákysy, acidofilné mlieka, všetko s obsahom tuku 2-3 %. Môžete aj maslo, ale v malom množstve.
Celozrnné cestoviny
Celozrnné alebo kvalitné talianske cestoviny z tvrdozrnnej pšenice (semoliny), môžu byť aj s prímesami – napr. so špenátom, alebo cestoviny zo špaldovej či žitnej múky.
Korenie a dochucovadlá
Bez výčitiek môžete používať zázvor, cesnak, melasu, petržlen, chren, bylinky, čierne mleté korenie, vanilku či horčičné semienko a akúkoľvek koreninovú zmes, ktorá neobsahuje príliš vysoký podiel kuchynskej soli.
Tekutiny
Sú veľmi dôležité. Vsaďte na čistú nesladenú vodu a kvalitné čaje, čerstvé zeleninové a ovocné šťavy pite vzhľadom k obsahu energie len občas a vždy je dobré ich riediť čistou vodou v pomeru 1:2.