BRATISLAVA 20. novembra (WEBNOVINY) – Semená rastlín Chia sú stále viac populárne v našej strave a je to správne, pretože malý uzlíček energie má značné množstvo vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ktoré udržujú naše telo zdravé. Obsahujú 15-krát viac horčíka ako brokolica, 4-krát viac železa ako špenát a 10-krát viac omega-3 mastných kyselín ako losos.
Chudnutie – Semená absorbujú tekutinu a napučiavajú v žalúdku. Tým je zaistené, že máme pocit sýtosti rýchlejšie a jeme tak menšie porcie.
Pálenie záhy – Chia semená vás zbavia bolestivého pálenia záhy. Absorbujú totiž nadmernú tvorbu žalúdočnej kyseliny a pálenie zmizne.
Hojenie rán – Aminokyseliny, vitamíny a stopové prvky obsiahnuté v semenách urýchľujú obnovenie buniek, takže hojenie rán požitím Chia semien je rýchlejšie.
Štítna žľaza – Selén a zinok v semenách pomáha regulovať funkcie štítnej žľazy a dostávajú hormóny späť do rovnováhy.
Gastrointestinálne problémy – Pri nadúvaní, žalúdočných kŕčoch a hnačke môžu semená Chia poskytnúť rýchlu úľavu. Ich účinok napúčania neutralizuje hnačku a vlákno rastliny stimuluje črevnú aktivitu, ktorá súčasne pomáha uľaviť od zápchy.
Riedenie krvi – Štúdia preukázala, že semená Chia majú vplyv na riedenie krvi, čo výrazne znižuje riziko srdcového infarktu a mŕtvice.
Iba 2 polievkové lyžice denne zahŕňajú nasledovnú dennú spotrebu:
– 25% medi
– 20% horčíka
– 26% vlákniny
– 14% vápnika
– 11% fosforu
– 29% Vitamínu E
– 11% Vitamínu B1
– 18% Vitamínu B3
– 38% Omega 6
– 13% železa
– 11% mangánu
– 8% draslíka
– 5% Vitamínu A
– 7% Vitamínu B8
8% zinku
2% biotín
0,16% Vitamín B6
308% Omega 3
Chia semená neobsahujú žiadny lepok a žiadne kalórie. Ak sa dostanú do kontaktu s kvapalinou, vpijú ju do seba a získajú gélovitú konzistenciu. Pri konzumácii Chia semien je potrebné dbať na zvýšený príjem tekutín,aby telo nebolo dehydrované.