Všimli ste si najmä ráno opuchnuté oči, či prsty na rukách? Väčšinou je to zapríčinené zadržiavaním vody v organizme. Tento jav často súvisí aj s vašou zvýšenou hmotnosťou. Ak je to pre vás nepríjemné, poznáme tipy, ktoré vám problém pomôžu vyriešiť.
Sodík a dočasný prírastok na hmotnosti
Zavodnenie sa často pripisuje nadmernému množstvu sodíka v jedle. Ten sa nachádza najmä v slaných, spracovaných jedlách a polotovaroch. Sodík je síce pre fungovanie ľudského tela dôležitý, avšak jeho množstvo v krvnom obehu by nemalo prevýšiť určité množstvo. Ak si dáte štedro osolené jedlo (ktoré následne váš krvný obeh zahltí sodíkom), vaše telo sa bude zadržaním čo najviac vody snažiť všetku tú soľ zriediť. No a zadržaná voda sa nasledujúce ráno prejaví napríklad opuchnutou tvárou a rukami.
Škroby a cukry
Za dočasne zvýšenú hmotnosť môžu niekedy jedlá bohaté na spracované sacharidy. Ak vaša večera obsahuje najmä cukor a škroby – teda napríklad ak si dáte cestoviny, bielu ryžu a sladený nápoj, odrazí sa to na zvýšenom množstve cukru v krvi, čo následne povedie k uvoľneniu inzulínu. Ak sa ale inzulínu uvoľní veľa, môže to mať za následok zadržiavanie sodíka a tekutín v tele. Konzumácia jedla bohatého na sacharidy teda často vedie k prudkému zvýšeniu hladiny inzulínu, čo môže ísť ruka v ruke so zadržiavaním tekutín.
Obmedzte príjem škrobov a cukrov
Nahraďte biely chlieb, bielu ryžu a cestoviny ich celozrnnými verziami. Tým, že je trávenie celozrnných výrobkov pomalšie, nespôsobujú prudký nárast cukru v krvi a výrazné uvoľňovanie inzulínu. Zabudnite na sladené nápoje a pite namiesto nich vodu alebo čaj.
Menej soľte
Zaraďte do jedálnička jedlá v ich čo najprirodzenejšej forme. Vyhnete sa tým nadmernému množstvu sodíka, ktorý sa vyskytuje v spracovaných jedlách. Vyhýbajte sa omáčkam, jedlám rýchleho občerstvenia či koreniu, a pri varení a stole soľ používajte len striedmo.
Doplňte si draslík
Prítomnosť draslíka je nevyhnutná na udržanie telesných tekutín v rovnováhe, ale ľudia na to často zabúdajú. Snažte sa preto tento minerál, ktorý je súčasťou najmä ovocia a zeleniny, pravidelne zaraďovať do vášho jedálnička.