5 dôvodov, prečo je kvalitná horká čokoláda dobrá pre organizmus

Pexels.jpg
Foto: Pexels

Mnohí z nás máme čokoládu zafixovanú ako hriešnu pochutinu. Nie je však čokoláda ako čokoláda. Už dávno neplatí, že by sme sa pri jej vychutnávaní mali cítiť previnilo. Je ale dôležité, aby sme si dopriali kvalitnú čokoládu, najlepšie horkú. Čítajte ďalej a zistite, prečo je to tak.

Prečo si dopriať kvalitnú horkú čokoládu?

Má nízky obsah cukru

Kvalitná horká čokoláda obsahuje až 85 % kakaovej hmoty a takmer žiadny cukor. Platí, že čím viac kakaa obsahuje, tým menej cukru sa v nej nachádza. Čokolády, ktoré majú menej ako 75 % kakaa, sú už viac prisladené. Ak sa však jedia s mierou a obsahujú viac ako 70 % kakaa, rozhodne ich nemôžeme považovať za niečo nezdravé.

Aj na Slovensku sa môžeme pýšiť kvalitnými značkami čokolád. Patrí medzi ne aj Lyra čokoláda, ktorá je vyrobená len z najkvalitnejších kakaových bôbov. V roku 2015 bola dokonca ocenená Zlatou hviezdou na prestížnej súťaži GREAT TASTE AWARDS.

Nabudí do dňa

Vedeli ste, že čokoláda obsahuje menšie množstvo kofeínu a teobromín – látku s podobnými účinkami? Vychutnávanie kvalitnej čokolády teda nielenže poteší vaše chuťové poháriky, ale dodá vám aj energiu na zvyšok dňa.

Charisse kenion twe8ib cnxy unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Obsahuje antioxidanty

Horká čokoláda si získala povesť zdravej potraviny, pretože kakao, z ktorého je vyrobená, obsahuje flavonoidy. Ide o typ rastlinných antioxidantov, ktoré v organizme bojujú proti neustále prebiehajúcim a nepriaznivým účinkom oxidačných procesov. Chytajú „odpadky“, tzv. oxidanty (radikály), ktoré vznikajú ako vedľajší produkt pri tvorbe energie. Ak sa ich v tele nachádza viac ako antioxidantov, dostávame sa do „oxidačného stresu“. Počas neho voľné radikály napádajú zdravé bunky.

Nedostatok antioxidantov v strave vás môže vystaviť vyššiemu riziku srdcových chorôb, cukrovky 2. typu alebo iným dlhodobým chorobám.

Dopomáha k lepšiemu športovému výkonu

Vedci z Kingstonskej univerzity zistili, že horká čokoláda zlepšuje výkon pri fyzickej aktivite.
Štúdie sa zúčastnili amatérski športovci, ktorí boli rozdelení do dvoch skupín. Jedna zo skupín mala 2 týždne jesť každý deň 40 g horkej čokolády.

To, ako každodenné jedenie čokolády  športovcov ovplyvnilo, sa  meralo v sérii cyklistických záťažových testov. Testy ukázali, že tí, ktorí jedli každý deň 40 gramov horkej čokolády, spotrebovali menej kyslíka a zabehli počas dvojminútového behu väčšiu vzdialenosť.

Zlepšuje náladu

Väčšina žien siaha po čokoláde práve pár dní pred menštruáciou. Jedným z dôvodov je aj  to, že dokáže aktivovať časť mozgu, ktorá tlmí bolesť. A to nielen vďaka spomínanému  kofeínu a teobromínu, ale tiež pre ďalších 400 látok s podobnými účinkami, ktoré sa v kakau nachádzajú.

Teobromín takisto pomáha zahnať pochmúrnu náladu, pretože na organizmus pôsobí ako slabé „antidepresívum“.

Informačný servis

Ďalšie k téme

    Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
    Firmy a inštitúcie Lyra čokoláda