8 probiotík v jedlách, ktoré pomáhajú tráveniu a posilňujú imunitný systém

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kyslá kapusta
www.fithacker.ru

Probiotiká sú často nazývané „prospešnými alebo dobrými baktériami“, pretože sú známe priaznivými účinkami na zdravie najmä čriev.

Probiotiká podporujú zdravé črevá. Existuje mnoho probiotických doplnkov na trhu, ale ak sa chcete držať prírodných potravín, tu sú niektoré.

Jogurt

Jogurt, smotana
www.fithacker.ru

Väčšina jogurtov obsahuje probiotiká. V prípade, že etiketa hovorí, že  ide o „živé a aktívne kultúry“, jedná sa určite o výrobok s probiotikami.

Kefír

Kefír
www.fithacker.ru

Kefír – skvasený nápoj vyrobený pridaním baktérií nachádzajúcich sa v kravskom alebo kozom mlieku. Okrem toho, že obsahuje probiotiká, má veľa užitočných vlastností pre zdravie v prípade problémov s trávením a chráni tiež pred infekciou.

Kyslá kapusta

Kyslá kapusta
Foto: Thinkstock

Kyslá kapusta okrem obsahu probiotík, skrýva v sebe tiež vlákninu, vitamín C, vitamín B a vitamín K a je bohatá aj na železo, mangán a antioxidanty, ktoré sú dôležité pre zdravie očí.Je vhodnejšie jesť nepasterizovanú kyslú kapustu, pretože pasterizácia predstavuje proces, ktorý zabíja dobré baktérie.

Kimčchi

Kimčchi
www.fithacker.ru

Toto kórejské národne jedlo pozostávajúce z kvasenej zeleniny (ako napríklad, kapusta, reďkovka, chilli papričky a pod.) obsahuje baktérie produkujúce kyselinu mliečnu známe ako Lactobacillus. Spolu s ďalšou baktériou mliečneho kvasenia pomáhajú tráveniu. Kimčchi je tiež bohaté na vitamíny a minerály, vrátane vitamínu K, vitamínu B2 a železa.

Miso

Miso
www.fithacker.ru

Fermentovaný výrobok zo sóje je dobrým zdrojom bielkovín a vlákniny, bohatý na rôzne vitamíny, minerály a fytonutrienty. Miso obsahuje vitamín K, mangán a meď.

Nakladaná zelenina

Nakladaná zelenina
www.fithacker.ru

Nakladaná zelenina – uhorky sa nachádzajú v soľnom roztoku a vode. Počas fermentácie sa uvoľňujú baktérie mliečneho kvasenia, ktoré vytvárajú kyslé prostredie. Nakladané uhorky sú preto vynikajúcim zdrojom zdravých probiotických baktérií, ktoré zlepšujú zdravie tráviaceho systému. 

Natto

Kyslá kapusta
www.fithacker.ru

Rovnako ako tempe a miso, natto – je produkt vyrobený z fermentovaných sójových bôbov. Obsahuje prospešné baktérie, ktoré zlepšujú kardiovaskulárny systém, je bohatý na proteíny a vitamín K2. Niektoré štúdie ukazujú úspešnú prevenciu osteoporózy u žien.

Tempe

17197815_1814456318815046_82364128_n
www.fithacker.ru

Ako sme spomínali, tempe je vyrobené z fermentovaných sójových bôbov a má orechovú príchuť. Sójové bôby obsahujú vysoké množstvo kyseliny fytovej, ktorá znižuje vstrebávanie minerálov. Práve vďaka fermentácii dochádza k jej zníženiu, vďaka čomu môže organizmus využiť všetky minerály nachádzajúce sa v tejto potravine.

www.fithacher.ru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať