To, čo jeme značne ovplyvňuje to, ako vyzeráme, aj ako sa cítime. Telesné aj duševné zdravie každého človeka nadmieru formuje zloženie stravy, ktorú prijíma. Cieľom Svetového dňa výživy je okrem iného dosiahnuť aj to, aby ľudia znížili energetický príjem, príjem tukov, cholesterolu, sacharidov a soli zo stravy. Jednoducho, aby sa stravovali zdravo.
Po schodoch potravinovej pyramídy
Zabudnite na komplikované diéty, návody a plány zdravé stravovanie. Stačí sa držať takzvanej potravinovej pyramídy. Na jej jednotlivých schodíkoch nájdete presné počty a množstvá jednotlivých zložiek potravy, ktoré by ste mali zaradiť do svojho jedálnička. Na najširšom schodíku pyramídy sú obilniny, chlieb, ryža a cestoviny, ktoré by mali tvoriť 40% nášho denného príjmu potravín. Nasleduje schodík s 35% ovocia a zeleniny. Ešte vyššie je s 20% mlieko, mliečne výrobky, mäso, hydina, ryby, strukoviny a orechy. A na samom vrchole pyramídy sú tuky, oleje a sladkosti ukrytých v 5 %. Po schodoch potravinovej pyramídy sa však nevyštveráte bez toho, aby ste dodržiavali dostatočný príjem tekutín a správny pitný režim.
Výživa aj z vody
Hoci voda neobsahuje sacharidy, tuky, bielkoviny, je zdrojom mnohých zdraviu prospešných látok, ktorý prispievajú k adekvátnej výžive. Najmä minerálne vody už podľa svojho názvu obsahujú minerálne látky a stopové prvky, ktoré udržujú ľudský organizmus v kondícií. No tak, ako si vyberáme jednotlivé potraviny, mali by sme sa zamerať aj na výber správneho pitného režimu. Ak totiž podceníme výživu z minerálov, telo nám to dá veľmi rýchlo vedieť.
Tá správna vodná výživa
Prevenciou je správne a pravidelné dodržiavanie pitného režimu. Dospelý človek by mal za deň optimálne vypiť od 1,6 (ženy) do 2 litrov (muži) tekutín. Dôležité je, aby tento objem tekutín obsahoval vhodný pomer minerálov. Vhodné na pitný režim sú preto stredne mineralizované vody s prirodzeným obsahom horčíka a zníženým obsahom sodíka. „Odporúčaná denná dávka horčíka pre dospelého človeka je prijať okolo 375 mg prostredníctvom stravy a nápojov. Potreba horčíka sa zvyšuje pri nadmernom pití kávy alebo konzumácii ťažších jedál. Horčík nájdete aj v strukovinách, listovej zelenine, či orechoch,“ vysvetľuje prof. MUDr. Zdeněk Zadák, vedúci Centra pre výskum a vývoj, Fakultná nemocnica Hradec Králové.
Skúste preto na Svetový deň výživy vystúpiť na cestu zdravej a vyváženej stravy aj s pohárom minerálnej vody Magnesia v ruke. Jedinečnosť Magnesie spočíva v tom, že je bohatá na horčík, no zároveň má nízky obsah sodíka a celkovo je stredne mineralizovaná. Čo to znamená? Pitím Magnesie dopĺňate horčík (Mg) bez toho, aby ste organizmus zaťažovali prebytkom ďalších látok, predovšetkým sodíka (soli). Minerálna voda Magnesia obsahuje 170 mg horčíka a len 6,17 mg sodíka v jednom litri. Vypitím jednej 1,5 l fľaše prijmete 68 % odporúčanej dennej dávky horčíka.
Viac informácií nájdete na www.magnesia.sk.