BRATISLAVA 28. decembra (WBN/PR) – Základ rozpustnej kávy tvoria kávové zrná, ale ako sú upravované ďalej? V šesťdesiatych rokoch objavili odborníci Nescafé unikátnu metódu výroby rozpustnej kávy, pri ktorej jej dôležitá výrobná časť sušenia prebieha procesom takzvaného sušenia vymrazovaním. Práve táto metóda sa veľkou mierou podieľala na vzniku značky GOLD, vôbec prvý variant vymrazovanej kávy na svete. Neskôr v deväťdesiatych rokoch Nescafé ju týmto spôsobom ešte zdokonalilo a výsledkom je zachovanie maximálnej arómy a vynikajúcej lahodnej chuti kávy.
Ako prebieha výroba rozpustnej kávy?
Zozbierané zelené bobule absolvujú celý základný spracovateľský proces a potom sa podľa druhu vybraného prístroja a výberu chute pražia pri teplotách 180 ˚C až 240˚C po dobu 3 až 12 minút. Táto počiatočná etapa spracovania je spoločná ako aj pre mletú tak aj pre rozpustnú kávu. Ďalšie spôsoby prípravy sú už odlišné. Pri výrobe rozpustnej kávy sa čerstvé pražené zrná bez akýchkoľvek chemických úprav zomelú na hrubé čiastočky, ktoré sa následne luhujú v horúcej vode pod vysokým tlakom. Vznikne tak vysoko koncentrovaný kávový likér, ktorý sa ďalej suší dvoma rôznymi metódami – sprejovaním alebo vymrazovaním. Sušenie je veľmi dôležitá a rozhodujúca časť procesu výroby kávy, pretože zásadne ovplyvňuje výslednú chuť a arómu kávy. Nestlé venuje veľkú pozornosť výberu zŕn vhodných pre výrobu rozpustnej kávy. Spoločnosti záleží nie len na samotnej surovine, ale dôraz kladie aj na podmienky, v ktorých pracujú ľudia na plantážach.
Ktorý druh rozpustnej kávy je ten najlepší?
Dnes si už spotrebitelia môžu vybrať, ktorému druhu kávy dajú prednosť. Málokto však skúma jej korene, alebo spôsob akým sa pripravovala. Rozhodujúcimi faktormi sú chuť a aróma a jednoduchosť prípravy. Aj preto sa spoločnosť Nescafé snaží neustále vytvárať nové chute, aby vyhovela a uspokojila každého. Chute káv Nescafé sú prispôsobené jednotlivým ľudským povahám. Drsná chuť uspokojí ľudí, pod ktorých drsným a neprístupným zovňajškom sa ukrýva dobré srdce. Chuť jemná a inšpiratívna je vhodná pre premýšľavé typy, ktorých myšlienky sa pohybujú často v oblakoch. Ľudia úspešní vo svojom obore, ženúci vývoj vpred svojimi nápadmi, myšlienkami, či aktivitami dopredu si obľúbia chuť výraznú a nezameniteľnú. Pri zdokonaľovaní svojich značiek spoločnosť Nescafé spolupracuje so svojimi spotrebiteľmi. Tak vznikla aj ideálna káva pre ranné prebudenie a povzbudenie do nového dňa Nescafé Classic. Úžasne povzbudiť dokáže dokáže extra silná rozpustná káva Nescafé Italiano. Možno aj preto ju obľubujú práve muži. Pre ľudí, ktorí milujú kávu, ale nerobí im dobre kofeín, vytvorilo Nescafé príjemnú decentnú chuť bezkofeinovej kávy. Tú najlepšiu kvalitu rozpustnej kávy predstavuje značka Nescafé Gold, ktorá je symbolom akéhosi luxusu medzi všetkými druhmi kávy. O mimoriadnej kvalite tohto druhu kávy svedčí aj fakt, že je to v súčasnosti najviac kopírovaná značka. Kávu s označením Gold nájdete v regáloch obchodov viacero druhov, no len jedna z nich je naozaj tá pravá – Nescafé Gold.
Chuť sprevádzaná vizuálnym vnemom šálky s vysokou našľahanou penou v sebe nesie Nescafé Cappuccino. Na trh sa dostala aj kolekcia Nescafé Collection obsahujúca Espresso, Cap Columbia a Alta Rica. Cap Columbia je vyrobená zo zŕn kolumbíjskej kávy, Alta Rica v sebe obsahuje zmes zŕn z Kosta Riky, Brazílie a Guatemaly. Všetky kávy nadchnú predovšetkým priaznivcov silného nápoja s bohatou arómou.
Vedeli ste, že na prípravu jednej šálky rozpustnej kávy Nescafé Vám stačí jedna lyžička, čo predstavuje asi 2 gramy, zatiaľ čo na prípravu klasického “Turka” potrebujete štvornásobné množstvo, teda 8 gramov? Z tohto vyplýva, že priemerná cena za rozpustnú a mletú kávu je porovnateľná aj pri rozdielnych cenách za balenie.
Recept na prípravu lahodnej kávy
Na pitie kávy sa odporúča používať keramické, alebo porcelánové hrnčeky, ktoré držia teplo. Veľmi dôležité je zalievať kávu horúcou, nie vriacou vodou. Vriaca voda môže totiž pripraviť Vašu kávu o určité chuťové vlastnosti, pre ktoré ju pijete. Je to podobné ako u dobrého vína, aj to sa chladí na určitú teplotu, aby chutilo čo najlepšie. Preto sa aj káva, aby chutila dokonale a mala svoju lahodnú a nezameniteľnú chuť a arómu, zalieva horúcou vodou, najlepšie okolo 90 stupňov Celzia.
Zdroj: Káva – Putování za tajemstvím kávových specialit, v spolupráci s NESCAFÉ pripravil Jorge Zorro