Ako si pripraviť hamburger bez mäsa? Máme pre vás 3 vynikajúce recepty

Omrzeli vás tradičné jedlá z mäsa? Tak vyskúšajte nasledujúce tipy.
Burgery, jedlo, obed
Frame from various food, burgers, salad, roquefort cheese and vegetables cooked on the grill, top view. Outdoors food Concept

Mnohí z nás si myslia, že hamburger je výmyslom Američanov. Avšak táto pochúťka vznikla na európskom kontinente. Jeho predchodca pochádza z nemeckého Hamburgu. Odtiaľ sa dostal za mláku, kde sa stal populárnym jedlom. Ak vás tradičné mäsové hamburgery nudia, vyskúšajte nasledujúce tipy.

Hubový hamburger

Huba s názvom v Amerike zaužívaným ako Portobello, u nás Pečiarka- má tuhú a mäsitú konzistenciu, podobnú mäsu. Navyše sú šťavnaté a veľmi chutné.

Ako na to:

Rozkrájajte hubu na hrubšie plátky a pokvapkajte troškou balzamikového octa, osoľte a okoreňte. Sprudka opečte z oboch strán na olivovom oleji a nechajte chvíľku odpočinúť. Zatiaľ si nakrájajte rajčiny na plátky, červenú papriku a zmiešajte ovčí/ feta syr s bylinkami. Predhrejte rúru na 200 stupňov. Na celozrnnú žemľu natrite jemnú vrstvu masla, položte huby, paradajky, syr a papriku, prikryte druhou časťou žemle a dajte na 8-10 minút zapiecť.

Hamburger, jedlo, hubový hamburger
Gouda Cheeseburger and Summer Squash Slaw with a glass of ice water. www.thinkstockphotos.com

Špenátový hamburger

Špenát a feta je jedna z mála kombinácií, ktoré jednoducho nikdy človeka neprejdú. Tak prečo to neskúsiť ako burger?

 

Potrebujete

1 konzervu cíceru

1 vajce

120g feta syru

40g baby špenátu

čerstvo nasekanú petržlenovú vňat

veľkú červenú cibuľu- na kocky nakrájanú

soľ, korenie

Ako prvý krok predhrejte rúru na 190 °C. Do mixéru vložte cícer spolu s vajíčkom a vymixujte dohladka, a dajte do misky. Pridajte všetky ostatné ingrediencie a premiešajte. Vytvarujte karbonátky a naukladajte na plech s papierom na pečenie. Pečte cca 40 minút. Žemľu potrite troškou masla a dajte na posledné 3 minúty zapiecť. Karbonátok vložte do žemle a pridajte zeleninu podľa chuti.

Vegetariánsky hamburger
high-angle shot of some different raw veggie burgers in earthenware plates, on a rustic wooden chopping board placed on a rustic wooden table www.thinkstockphotos.com

Brokolicový hamburger

Okrem skvelej chuti, má tento burger vitamín A, C, K, spolu so železom, magnéziom, vápnikom a beta-karoténom.

1/3 hrnčeka kuskusu

1 pohár vody

1 a pol pohára brokolicových ružičiek

2 lyžičky olivového oleja

1 pohár nasekanej cibule

konzervu cícera

kmín,soľ, korenie

trochu chlebovej mrveničky

1 lyžicu tahini pasty

Zohrejte rúru na 200 °C, uvarte kuskus podľa návodu na krabici, predvarte brokolicu, Na oleji opražte cibuľu, pridajte kmín, brokolicu, cícer a spolu chvíľku opečte na panvici. Zmes dajte do mixéra a zmixujte na hmotu, ktorá bude držať pokope. Pridajte kuskus a chlebové omrvinky, dochuťte a vytvarujte karbonátky, ktoré budete piecť v rúre približne 50 minút. Vložte do žemle s obľúbeným dresingom a zeleninou.

špenátový hamburger, jedlo
Healthy vegan burger with broccoli and spinach patty Healthy fast food on a cutting wooden boardHealthy vegan burger with broccoli and spinach patty Healthy fast food on a cutting wooden boardHealthy vegan burger with broccoli and spinach patty Healthy fast food on a cutting wooden boardHealthy vegan burger with broccoli and spinach patty Healthy fast food on a cutting wooden board www.thinkstockphotos.com

Odporúčané