Začnime ergonómiou
• Minimálna plocha na príležitostné stravovanie pre jedného by mala byť široká 55 cm a hlboká minimálne 30 cm, radšej však 50 cm. Ak nemáte dosť miesta na jedálenský stôl a príležitostné sa občas musí zmeniť aj na slávnostné, pridajte centimetre.
• Aby ste sa mohli komfortne najesť a ešte ostalo okolo taniera miesto aj na poháre, misky, obrúsky a dekorácie, jeden stolujúci by mal mať k dispozícii priestor široký 60 až 80 cm.
• Malý štvorcový stolík určený na stolovanie pre dvoch musí mať stranu dlhú minimálne 75 cm. Okrem dvoch tanierov sa však naň toho veľa nepomestí. O skutočnom stolovaní pre dvoch môžeme hovoriť až pri štvorcovom stolíku s hranou dlhou 85 až 90 cm.
• Ak potrebujete usadiť k stolu štyroch ľudí, jeho rozmery by mali byť minimálne 110 × 60 cm. To však znamená držať lakte pri tele a žiadne pohodlie. Ak nemáte dosť miesta na stôl s rozmermi 120 × 80 cm, skúste zvážiť inú formu stolovania – napríklad pri barovom pulte.
• Na odsunutie stoličky a pohodlné usadenie potrebujete minimálne 55 cm od hrany stola. Aj to len v prípade, že za vami nie je stena. Vtedy treba počítať so 70 až 75 cm.
• Výška jedálenského stola (a teda aj stolíka na príležitostné stolovanie) by mala byť v rozpätí 72 až 75 cm. Výška štandardného barového pultu je 100 až 115 cm a takzvaný polbar by mal lícovať s výškou kuchynskej linky, čo je asi 90 cm. Tomu treba prispôsobiť aj výšku stoličiek. Sedadlo stoličky by malo byť oproti doske, na ktorej stolujete, asi o 28 cm nižšie – bez ohľadu na to, či ide o barový pult, alebo jedálenský stôl.
• Ak plánujete umiestniť pod barový pult skrinku, musíte počítať s priestorom na nohy pri sedení. Doska musí byť vyložená aspoň o 22 cm pred zvislú plochu skrinky pod barom.
Celý článok si môžete prečítať tu.