Charakter súčasných obydlí vychádza prevažne z potrieb a pocitov svojich majiteľov. Kuchyňa a jedáleň predstavujú ohnisko rodinného života, preto okrem kuchynskej linky a spotrebičov je v týchto miestnostiach potrebný najmä kvalitný nábytok a dostatočne veľký jedálenský stôl.
V estetickom prostredí každému jedlo chutí lepšie a cíti sa v ňom príjemnejšie. Viete, že jedálenský stôl môže byť ako chameleón? Stačí zmeniť obrus, dať naň drobné dekorácie a bytové doplnky, použiť iný riad či farebné servítky a každé stolovanie môže vždy vyzerať inak. No jedálenský stôl má byť hlavne dostatočne veľký, aby vyhovoval pohodlnému stolovaniu všetkým členom rodiny.
Rodinné stolovanie
Spoločné stolovanie utužuje rodinné a priateľské vzťahy, poskytuje zázemie, dáva pocit spolupatričnosti. Chvíle strávené s blízkymi pri chutnom jedle, za krásne prestretým stolom, často patria medzi tie najkrajšie. Pri zvláštnych rodinných udalostiach si hostiteľ na slávnostnom stolovaní dáva obvykle záležať viac, než inokedy. Sviatočnému stolu svedčí stredová výzdoba v podobe živých kvetov a zaujímavých dekorácií. Sú to drobnosti, čo dodajú stolovaniu šmrnc. Obrus hýriaci farbami, ozdobné servítky, sviečky, váza s kvetmi či malé prekvapenie na tanieri v podobe sušienok či tyčiniek, ktoré ponúkajú low carb potraviny. Slávnostne prestretý stôl tiež vhodne doplnia ozdobné poháre. Poháre sa podľa etikety ukladajú nad taniere stolovníkov vpravo. Postupne, od najmenšieho po najväčší. Prvý pohár v rade je na aperitív, vedľa neho patrí pohár na víno, pivo, nealko a na záver poháre na ostatné nápoje.
Príjemná atmosféra
Pravidlá zvyčajne obmedzujú, ale v prípade stolovania je to naopak. Pokiaľ chcete zabezpečiť sebe a svojim blízkym pohodlné stolovanie, optimálny rozmer pre jedného stravníka pri jedálenskom stole by mal zodpovedať šírke od šesťdesiat do osemdesiat centimetrov a hĺbke okolo štyridsať centimetrov. Bez ohľadu na to, či sa jedná o stolovanie bežné alebo slávnostné, jedálenský stôl musí byť primerane veľký a komfortný, aby sa do jeho stredu zmestilo aj pečivo, koreniny a pochutiny – agátový med, soľ a iné dochucovadlá. Pri prestieraní na podkladací tanier položte plytký a hlboký tanier, na ľavú stranu umiestnite vidličku, na pravú stranu nožík a vedľa neho lyžicu. Ak plánujete podávať aj predjedlo, ďalší príbor umiestnime z vonkajšej strany k hlavnému príboru. Dezertný príbor uložte nad hornú stranu taniera. Správne a vkusne prestretý stôl je pastvou pre oči a obvykle pri takomto stole každému jedlo aj lepšie chutí. Dobrý obed či večera, to nie je len chutné jedlo a skvelé nápoje, ale najmä príjemná atmosféra, na ktorej sa podieľajú všetci stolovníci.
Informačný servis