BRATISLAVA 14. marca (WBN/PR) – Pestovanie repky olejnej a kukurice, ktoré využívajú slovenskí výrobcovia biopalív, vôbec nie je príčinou poklesu pestovania sladovníckeho jačmeňa, ako sa sťažujú niektorí spracovatelia sladu. Podľa Združenia pre výrobu a využitie biopalív (ZVVB) je to zrejmé aj z faktu, že na Slovensku stále zostáva množstvo nevyužitej poľnohospodárskej plochy.
„Je pravdou, že výroba biopalív na Slovensku významne pomáha veľkej skupine slovenských poľnohospodárov, ktorí v nej našli stabilného a platiaceho odberateľa, ale nie je pravda, že vďaka tomu mizne z našich polí sladovnícky jačmeň,“ povedal predseda ZVVB Róbert Spišák a dodal, že príčiny, pre ktoré sa sladovnícky jačmeň začína na Slovensko aj dovážať, budú zrejme skryté inde.
„Možno je to cena, možno kvalita, ale v každom prípade nie je pravdou, že sladovnícky jačmeň sa kvôli kukurici a repke olejnej nemá kde na Slovensku pestovať. To je jednoducho nezmysel,“ dodal Spišák.
ZVVB tiež upozorňuje, že podobné vyhlásenia a nepravdy o priemysle biopalív sa objavujú aj v Európe, kde sa napríklad niektorí veľkí producenti potravín snažia preniesť vinu za rast cien potravín na výrobu biopalív, ktorá vraj spotrebúva príliš veľa surovín a zvyšuje tak cenu potravín.
„Tento mýtus sme už na európskej úrovni definitívne vyvrátili jednoduchým číslom, ktoré jasne hovorí, že napríklad v Európe sa na výrobu biopalív spotrebuje iba od 1,5 do 3% celkovej európskej produkcie obilnín,“ povedal na záver Róbert Spišák.