BRATISLAVA 30. októbra (WBN/PR) – Stredná odborná škola potravinárska v Topoľčanoch hostila 21 a 22. 10. 2014 účastníkov súťaže o najlepšie lístkové cesto a výrobky z neho. Súťaže sa zúčastnilo sedem stredných odborných škôl z Bratislavy, Banskej Bystrice, Topoľčian, Kežmarku, Košíc, Krupiny a Nitry. Tímy ukázali svoje zručnosti v kategóriách klasické lístkové cesto a plundrové cesto.
Súťažilo sa v kategórii jednotlivcov a trojčlenných družstiev, pričom vedúcim družstva bol majster, respektíve učiteľ danej školy. Spomedzi družstiev porotu najviac presvedčilo a hlavnú cenu „Pekársky workshop v Beluša Foods, s.r.o spojený s ubytovaním a wellnes relaxom“ si v 4. ročníku celoslovenskej súťaže o najlepšie lístkové cesto a výrobky z neho odnieslo družstvo zo SOŠ Farského Bratislava. V súťaži jednotlivcov zvíťazili v kategórii výroby klasického lístkového cesta Dominika Smolenová z SOŠ Kežmarok a v kategórii výroby pľundrového cesta najviac presvedčila Lenka Sláviková zo SOŠ Farského Bratislava.
Všetci účastníci museli v stanovenom intervale vytvoriť rozmanité kreácie z ciest, pričom na všetko dozerali ich majstri. Najprv dostali za úlohu pripraviť tri kusy štvorcov z lístkového cesta rozmerov 10 x 10 cm s hrúb-kou 5 mm, a taktiež výrobky podľa vlastnej fantázie. Mladé talenty si so sebou doniesli aj širokú škálu pracov-ných pomôcok, ako napríklad nože, krájače, misky či mašlovacie štetce. Suroviny ako múka, droždie, soľ, olej, zlepšujúci prípravok, margaríny a vajíčka boli pre súťažiacich pripravené vopred, o čo sa postarali orga-nizátori súťaže.
Pri hodnotení porota posudzovala výrobky z viacerých kritérií. Dôležitá bola okrem iného aj presnosť vyrobe-ného štvorca, úprava povrchu, taktiež chuť a ďalší rad prísnych kritérií. O odbornosť sa postaral garant podu-jatia – Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov.
Celá súťaž sa uskutočnila z prostriedkov propagácie projektu www.podpormeremesla.eu, ktorého hlavným cieľom je dať do povedomia žiakom končiacim ZŠ, respektíve ich zákonným zástupcom dôležitosť odborného vzdelávania a prípravy, a taktiež podporiť rozvoj medzi zamestnávateľom a strednou odbornou školou. Celý projekt je financovaný z finančných prostriedkov Švajčiarskeho finančného mechanizmu prostredníctvom Úradu vlády SR, a to v rámci programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce.
Súťažiacich hodnotila trojčlenná porota v zložení:
Ing. Viera Žatkovičová – predseda poroty, pracovník ŠIOV
Branislav Maček – člen poroty, hlavný technológ TOPEC a.s.
Ing. Martin Jurica – člen poroty, pracovník Beluša Foods
Výsledky súťaže:
Jednotlivci lístkové cesto
1. miesto – Dominika Smolenová – SOŠ Kežmarok
2. miesto – Rebeka Czoborová – SOŠ Nitra
3. miesto – Viera Miková – Banská Bystrica
Jednotlivci plundrové cesto
1. miesto – Lenka Sláviková – SOŠ Bratislava
2. miesto – Petra Drozdová – Hotelová akadémia Košice
3. miesto – Petra Fudalyová – SOŠ Kežmarok
Družstvá
1. miesto – SOŠ Bratislava
2. miesto – SOŠ Kežmarok
3. miesto – SOŠ Nitra
Špeciálna cena predsedu Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov SR – SOŠ Topoľčany Výhercom gratulujeme!