Už tradične sa na Bratislavskom Hrade počas Slovak Food Festivalu uskutočnila súťaž médií vo varení. Tento rok museli súťažiaci ako povinnú surovinu pri varení použiť slovenské Úprimné kurča od HYZA.
V redakcii portálu Dámskajazda.sk a tlačovej agentúry SITA sme sa na podujatie starostlivo pripravovali. Pred súťažou sme sa stretli u jednej z nás a niekoľko hodín sme testovali rôzne kombinácie chutí, jedál, predjedál a šalátov. Snažili sme sa odhadnúť, aké suroviny nám partneri Slovak Food Festivalu pripravia.
Vstupnými informáciami bolo iba kura a „akýsi black box“. V rámci prípravy sme uvažovali nad náhradnými surovinami a ich použitím tak, aby zostala zachovaná súhra chutí pripraveného jedla s prílohami, zdobením, prípadne aj s predjedlom. Výsledné jedlá sme sa v tréningu snažili aj naaranžovať tak, aby sme mali akú takú vodiacu líniu počas samotnej súťaže. Nikto zo súťažiacich totiž netušil, aké suroviny okrem kuraťa budeme mať k dispozícii.
V deň súťaže nám prialo počasie. Na Slovensku malo pršať, akoby zázrakom však ráno vyšlo slniečko. Jedinú starosť nám robil silný vietor, pri ktorom hrozilo, že nám bude hasiť plameň na plynových varičoch a veľmi sa spomalí príprava jedla v stanovenom čase. Súťaž mala ešte ďalšie striktné pravidlo, uvariť sme museli kompletné menu: predjedlo, hlavné jedlo a šalát – a to všetko sme museli stihnúť v časovom limite 45 minút. Ten bol na toto komplikované jedlo kritický, to sme vedeli od začiatku. Ale vsadili sme na ukážku remeselnej zručnosti, náročného receptu a tímovej práce.
Vedeli sme, že všetky tímy budú mať rovnako limitujúce podmienky, nedostatok surovín, slabú orientáciu v pódiovej kuchyni, čo sú faktory, ktoré veľmi ovplyvnia výsledok. A preto bolo treba dobre rozdeliť tím tak, aby každý vedel, za čo zodpovedá. Dôležitá bola pritom súčinnosť celého tímu a dobré rozdelenie úloh. Rozdelili sme sa teda na dve časti – tím na prípravu mäsa a druhý tím, zodpovedný za prípravu predjedla a príloh.
Porota bola prísna, na odbornú časť dohliadali šéfkuchár Vojto Artz, finalistka šou MasterChef Michaela Králiková, no a posledného porotcu vybrali organizátori jedného z návštevníkov festivalu. Na začiatku súťaže mal každý tím 3 krátke minúty na výber surovín, ktoré potrebuje na varenie. Možno sa zdá, že je to dlhý čas, lenže počas týchto troch minút sme si museli dobre rozmyslieť, ktoré suroviny použijeme, prípadne ktoré z pôvodne zamýšľaných surovín niečím nahradíme. Potom sa black box zatvoril a už sme pracovali iba s tým, čo sme si vybrali.
Keďže sa každé z jedál varí rozlične dlho, „prílohárky“ začali bazalkovým pyré. Ošúpali zemiaky, nakrájali ich nadrobno, aby sa stihli uvariť a dali ich variť do smotany. Po uvarení sme ich so smotanou nahrubo rozmixovali, pridali maslo a mäkký syr Hermelín, primiešali posekanú bazalku v olivovom oleji a posolili. Medzitým vykosťovali naše kolegyne Adriana a Petra kura na miniroládky. Z vykosteného kuraťa rozkrojili kvôli rýchlejšej následnej príprave dva pláty mäsa, rozklepali a pokryli ich grilovanou paprikou. Na to natreli fáš z kuracieho mäsa a smotany, do ktorého zamiešali bylinky – šalviu, tymián a bazalku, všetko osolili a okorenili, a na záver zvinuli do rolky. Tú previazali kuchynskou niťou a opiekli na olivovom oleji do zlata. Potom rolka putovala do rúry, kde sa dopiekla do mäkka.
Ďalšie kolegyne, Táňa a Eva zase pripravovali predjedlo – teplý šalát zo šampiňónov a jablka na Hermelíne. Očistili jablká a šampiňóny, opiekli ich na masle, osolili, okorenili, podliali brandy a nechali odpariť. Syr rozkrojili priečne na polovicu, následne na štvrťky a naaranžovali s orestovanými šampiňónmi, s jablkom a omáčkou, vrch dekorovali pažítkou. Jednou z príloh bol chrumkavý šalát z rukoly, ten pripravovala kolegyňa Sandra. Rukolu obalila v hladkej múke, ofritovala v oleji do chrumkava. Na olivovom oleji opražila čerstvú nakrájanú čili papričku, zasypala hnedým cukrom a pridala trochu soli. V tejto zmesi potom prehriala ofritovanú rukolu a odložila ju, kým neprišiel rad na servírovanie.
Teplý šalát už bol pripravený, zostalo nám teda naservírovať hlavné jedlo. Bazalkové pyré sme dekorovali mladou cibuľkou opraženou vo výpeku z rolády. Vedľa toho sme naaranžovali šalát z chrumkavej rukoly, pokrájanú kuraciu rolku s bylinkovým fášom, a na záver výpek z rolády, podliaty červeným vínom, zredukovaný a zahustený syrom a maslom. Všetko sme stihli na poslednú chvíľu v časovom limite, snáď na sekundu presne. Hotové jedlá putovali k porciám ostatných súťažiacich na určené miesto. Moderátorovi súťaže Justinovi Topoľskému sme museli slovne odprezentovať do mikrofónu aj pre publikum, aké jedlo sme pripravili.
Keď bolo všetko hotové, a odprezentované, opadla z nás tréma a napätie, aj keď sme vedeli, že o pár minút budú porotcovia vyhlasovať výsledky. Po vyhlásení tretieho a druhého miesta sme boli na vážkach. Moderátor samozrejme vyhlásenie prvého miesta naťahoval, napätie v našom tíme sa dalo priam krájať. A potom to prišlo! „Prvé miesto v súťaži médií vo varení získava…. Portál Dámskajazda.sk!“, zaznelo z úst Justina Topoľského. Nič ďalšie sme už nevnímali, neveriacky krik a jasot z našich radov sa ozýval snáď aj v komnatách Bratislavského hradu, pod ktorým sa podujatie konalo.
Rozradostené sme sa hrnuli prebrať si diplomy a darčeky pre víťazov na pódium. Šéfkuchár Vojto Artz potom zdôraznil, že nás vybrali ako víťazov jednohlasne aj preto, že sme používali priam profesionálne kuchárske postupy a za tých 45 minút by mal problém pripraviť podobné jedlo aj skúsený šéfkuchár.
Uff… Ešte stále sa z toho spamätávame. Je to úžasný pocit, že sa nám, piatim dámam z portálu www.dámskajazda.sk a tlačovej agentúry SITA, ktoré nadovšetko milujú varenie, podarilo niečo také. Dámske huncútstvo!
A na záver ešte zloženie víťazného tímu: Petra Nemcová – riaditeľka obchodu monitoringu médií SITA, Adriana Polakovičová – riaditeľka marketingu SITA, Eva Melichová – marketingový špecialista, Táňa Kubová – asistentka generálneho riaditeľa a Sandra Bombošová, šéfredaktorka portálu Dámskajazda.sk.