Vajcia patria medzi najdôležitejšie zdroje bielkovín, ktoré máte doma k dispozícii. Sú univerzálnou potravinou, ktorá nájde využitie v rôznych receptoch, najmä ak neviete, čo variť. Okrem ich všestrannosti v kuchyni však majú vajcia aj iné, menej známe spôsoby využitia, ktoré pomôžu ušetriť peniaze a sprírodniť vašu domácnosť.
Prečo zaradiť vajcia do stravy
Vajcia sú skutočnou „superpotravinou“. Ak držíte diétu, potrebujete rýchlo zahnať hlad alebo hľadáte jednoduchú ingredienciu do jedla, vajcia sú vždy tou správnou voľbou. Obsahujú vysoký podiel kvalitných bielkovín a vitamínov, sú dobre stráviteľné a na rozdiel od starších mýtov neprispievajú k zvyšovaniu škodlivého cholesterolu. Práve naopak – vajcia obsahujú dobrý cholesterol, ktorý je pre telo prospešný.
Čo sa týka vitamínov, vo vajciach nájdete všetky okrem vitamínu C. Žĺtok navyše obsahuje vitamíny rozpustné v tukoch a vajcia sú aj zdrojom cenných mastných kyselín. Najčastejšie sa pripravujú varené alebo smažené, no pri varení vzniká ďalší bonus, ktorý môžete využiť – voda z vajec.
Voda z vajec: Poklad, ktorý väčšina ľudí vyhadzuje
Pri varení vajec v škrupine vzniká cenná voda plná živín. Bohužiaľ, väčšina z nás ju bez rozmýšľaní vylieva do umývadla. To je však veľká chyba, obzvlášť, ak máte záhradu, balkón alebo pestujete izbové rastliny. Voda z varenia vajec obsahuje vitamíny a minerály, ktoré prospievajú rastlinám – predovšetkým vápnik, horčík a fosfor.
Táto voda môže slúžiť ako čisto prírodné hnojivo, ktoré vás nestojí nič navyše. Stačí, ak ju po uvarení vajec precedíte, necháte dostatočne vychladnúť a následne ju použijete na polievanie rastlín. Pozor, ak ste do vody pri varení pridali soľ, na polievanie ju použiť nemôžete. Soľ by mohla rastliny škodiť tým, že by z nich vytiahla vlhkosť.
Ako použiť vodu z vajec správne
Pred použitím vody z vajec na rastliny je dôležité, aby bola dostatočne vychladená. Ak by bola príliš horúca, mohli by ste spáliť korene rastlín. Ideálne je nechať ju odstáť aspoň hodinu. Potom ju jednoducho nalejte priamo ku koreňom rastlín. Tento jednoduchý trik vám ušetrí peniaze za drahé chemické hnojivá a zároveň získate čisto prírodný produkt pre vaše pestovateľské úspechy.
Nepodceňujte ani vajcové škrupiny
Okrem vody z vajec sú skvelým pomocníkom v záhrade aj vajcové škrupiny. Po olúpaní varených vajec alebo po rozbití surových vajec škrupiny zvyčajne vyhadzujeme. To je však škoda, pretože môžu poslúžiť ako vynikajúce prírodné hnojivo.
Stačí ich podrviť na menšie časti a nasypať okolo rastlín, ktoré chcete ochrániť pred slimákmi. Ostré hrany škrupín vytvoria bariéru, ktorú slimáky nedokážu prekonať. Okrem toho ich môžete pridávať aj do kompostu, kde sa postupne rozložia a obohatia ho o vápnik, ktorý podporí úrodnosť pôdy.
Prečo neplytvať vajciami ani ich vedľajšími produktmi
Vajcia sú viac ako len potravina. Ich správnym využitím dokážete zlepšiť zdravie vašich rastlín, znížite množstvo odpadu a prispejete k udržateľnosti vašej domácnosti. Namiesto vylievania vody z varenia vajec do umývadla ju teda použite efektívnejšie – vaše rastliny sa vám odvďačia bujným rastom a zdravým vzhľadom.