Američania hromadne nahrádzajú plynové sporáky. Zistenia vedcov ich totiž vystrašili. Skutočne hrozivé?

Plynový sporák
Plynový sporák Foto: www.shutterstock.com

Zámorská verejnosť v Spojených štátoch je v posledných týždňoch mimoriadne rozrušená. V médiách sa totiž začali objavovať správy o nových vedeckých výskumoch, ktoré prinášajú znepokojivé informácie o negatívnom vplyve plynových sporákov na ľudské zdravie. Hoci boli plynové spotrebiče dlhodobo považované za praktickú a hospodárnu možnosť na varenie, najnovšie zistenia prinútili mnohých Američanov dôkladne prehodnotiť ich používanie.

Prečo sa plynové sporáky dostali do centra pozornosti

Aktuálne vedecké štúdie naznačujú, že plynové sporáky môžu predstavovať omnoho väčšie zdravotné riziko, ako sa pôvodne predpokladalo. Hlavnou príčinou je uvoľňovanie škodlivých látok do ovzdušia, predovšetkým oxidov dusíka (NOₓ) a ďalších plynov, ktoré môžu negatívne ovplyvniť dýchacie cesty.

V rámci nedávnych prieskumov sa dokonca prišlo na to, že spomínané emisie môžu podstatne prispievať k výskytu astmy u detí. Odhaduje sa, že v Spojených štátoch žije približne 5 miliónov detí s týmto chronickým ochorením, a až 625-tisíc z týchto prípadov má súvislosť s varným plynom používaným v domácnostiach. Tieto alarmujúce štatistiky zaskočili nielen rodičov, ale aj zdravotníckych odborníkov, ktorí čoraz hlasnejšie žiadajú nápravu a upozorňujú na možné dôsledky dlhodobého vystavenia detí týmto látkam.

Porovnanie s pasívnym fajčením a výfukovými plynmi

Jedným z najprekvapivejších zistení vedcov bolo prirovnanie negatívnych účinkov plynových sporákov k známym zdravotným rizikám pasívneho fajčenia. Je všeobecne známe, že dýchanie cigaretového dymu škodí nielen aktívnym fajčiarom, ale aj ľuďom v ich okolí. V tomto prípade sa odborníci obávajú, že škodlivé látky uvoľňované z plynových horákov môžu mať podobný vplyv, a to najmä v miestnostiach s nedostatočnou ventiláciou.

Ak sa k tomu pridá fakt, že do ovzdušia unikajú nielen oxidy dusíka, ale aj ďalšie plynné častice, dostávame scénar, ktorý odborníci dokonca prirovnávajú k znečisteniu výfukovými plynmi v hustej premávke. V uzavretých priestoroch sa tak môžu vznášať škodlivé látky, ktoré dýchajú všetci členovia domácnosti – vrátane tých najzraniteľnejších, teda detí, seniorov a ľudí s už existujúcimi zdravotnými problémami dýchacích ciest.

Rozšírenosť plynových sporákov a reakcie priemyslu

Napriek rastúcemu množstvu varovaní a hrozivých zistení sú v Spojených štátoch plynové sporáky stále mimoriadne rozšírené. Podľa aktuálnych odhadov ich používajú takmer tri z desiatich amerických rodín. Táto vysoká miera popularity je daná nielen tradíciou, ale aj nákladovou efektívnosťou a rýchlosťou ohrevu, ktorá umožňuje presnejšiu reguláciu teploty pri varení.

Zástupcovia priemyslu zameraní na výrobu a predaj plynových zariadení sa však začali brániť. Tvrdia, že doposiaľ zverejnené štúdie nie sú dostatočné na vyvodenie kategorických záverov. Pripomínajú, že vládne aj nezávislé testy často poukazujú na množstvo faktorov, ktoré môžu skresľovať reálne dopady na zdravie. Napriek tomu sa v amerických médiách čoraz častejšie diskutuje o zavádzaní reštriktívnych opatrení či dokonca možnom zákaze plynových sporákov v niektorých štátoch.

Možné opatrenia a minimalizácia rizík

Hoci sa otázka zákazu plynových sporákov javí ako zásadná a kontroverzná, legislatívny proces v USA môže byť zdĺhavý. Kým sa prijmú konkrétne opatrenia, odborníci odporúčajú niekoľko krokov, ako znížiť riziká:

  1. Dôkladné vetranie priestoru
    Ak varíte na plynovom sporáku, pravidelne otvárajte okná alebo použite výkonné odsávacie zariadenie. Tým zabezpečíte výmenu vzduchu a znížite koncentráciu škodlivých látok v miestnosti.
  2. Vhodný servis a údržba
    Pravidelné kontroly plynových horákov, potrubí a spojov môžu odhaliť úniky alebo iné technické nedostatky, ktoré by mohli zvýšiť riziko znečistenia ovzdušia. Kvalitný servis je preto základom pre bezpečnejšie používanie plynových sporákov.
  3. Voľba alternatívnych zariadení
    Mnohé domácnosti v súčasnosti prechádzajú na elektrické alebo indukčné varné dosky. Tie síce môžu znamenať vyššie počiatočné náklady, no sú šetrnejšie k životnému prostrediu a v porovnaní s plynom neuvoľňujú škodlivé emisie priamo do miestnosti.

Budúcnosť plynových spotrebičov v USA

Neprehľadná situácia okolo plynových sporákov v Spojených štátoch naznačuje, že ich budúcnosť je neistá. Zatiaľ čo niektorí ľudia sa pevne držia tradície a nechcú sa vzdať výhod plynulého ovládania teploty, zvyšuje sa počet tých, ktorí si uvedomujú riziká plynúce z dlhodobého vystavenia škodlivým látkam.

Dá sa očakávať, že v nasledujúcich rokoch bude diskusia o plynových sporákoch čoraz intenzívnejšia, najmä ak sa potvrdí rastúci počet zdravotných problémov detí a zraniteľných skupín obyvateľstva. Zmena prístupu môže byť pozvoľná, no úspech nových technológií, akými sú indukčné a moderné elektrické varné dosky, naznačuje, že čoraz viac rodín prehodnocuje staršie spôsoby varenia.

Odborníci i environmentalisti sú zajedno v tom, že bezpečnosť a zdravie sú na prvom mieste. Je preto pravdepodobné, že v blízkej budúcnosti uvidíme čoraz viac diskusií o tom, či by mali štátne regulácie sprísniť predaj plynových sporákov alebo dokonca navrhnúť ich úplný zákaz. V konečnom dôsledku bude rozhodnutie v rukách samotných spotrebiteľov, ktorí svojim dopytom určia, či plynové sporáky ostanú v amerických domácnostiach aj naďalej, alebo ich definitívne nahradia bezpečnejšie a inovatívnejšie alternatívy.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať