Zachovať chlieb čerstvý, mäkký a voňavý nie je vždy jednoduché. Častokrát sa stane, že buď stvrdne, alebo – naopak – zvlhne a splesnivie. Málokto má navyše chuť a čas každý deň bežať do obchodu po nový pecník. Dobrou správou však je, že existuje niekoľko jednoduchých trikov, ktoré dokážu predĺžiť čerstvosť vášho chleba o niekoľko dní. Dokonca aj vtedy, keď ste ho kúpili v supermarkete a nie priamo z tradičnej pekárne. Poďme sa teda pozrieť, kde chlieb skladovať, čoho sa pri uskladnení vyvarovať a aké podmienky sú preň ideálne.
Prečo chlieb tak rýchlo starne a plesnivie?
Chlieb je potravina, ktorá sa pomerne rýchlo mení. Ak zostane v nevhodných podmienkach, hrozia mu dve zásadné zmeny:
- Vyschnutie a stvrdnutie – to nastáva najmä vtedy, keď je chlieb vystavený prúdeniu vzduchu alebo príliš suchému prostrediu. Škroby v ňom postupne tuhnú a pečivo tým stráca svoju mäkkosť a pružnosť.
- Plesnivenie – ak sa k chlebu dostáva priveľa vlhkosti, začnú sa množiť plesne. Vo vlhkom a teplom prostredí sa im darí výborne. Tieto nevzhľadné zelené či biele mapy na povrchu pečiva sú spoľahlivým signálom, že chlieb už nie je vhodný na konzumáciu.
Čomu sa pri uskladnení určite vyhnúť?
- Vysokým teplotám a vlhkosti
Ak chlieb uložíte v blízkosti spotrebičov, ktoré produkujú teplo alebo paru (chladnička, umývačka riadu, mikrovlnka či sporák), môžete urýchliť proces plesnivenia. To isté platí, ak stojí pri dreze, kde sa používa horúca voda. - Plastovým obalom
Mnohí ľudia si zvyknú uložiť chlieb do bežného plastového sáčku. A hoci je taký obal pohodlný a chlieb sa doň ľahko zmestí, plast v kombinácii s chlebovou vlhkosťou vytvára ideálne prostredie pre plesne. Vlaha v ňom totiž kondenzuje, a to je presne to, čo plesne „milujú“. Ak v obale nespozorujete známky plesnivenia hneď, môže sa chlieb začať rýchlo kaziť vo vnútri.
Kde chlieb skladovať najlepšie?
Mnohí výrobcovia dnes ponúkajú rôzne papierové či textilné vrecká, ktoré sú určené špeciálne na skladovanie chleba. Ich výhodou je, že sú priedušné, chlieb môže „dýchať“ a zároveň ho chránia pred prílišným vysychaním. Ak preferujete klasiku, môže dobre poslúžiť aj čistá bavlnená utierka. Následne ho už stačí uložiť do vhodného priestoru:
- Hlboká zásuvka v kuchynskej linke
Ak sa táto zásuvka nenachádza v blízkosti spotrebičov, býva o čosi chladnejšia a stabilnejšia z hľadiska teploty. Teplo aj para spravidla stúpajú smerom nahor, takže v spodných častiach linky by ste mali mať pre chlieb optimálne prostredie. Tento tip môže pôsobiť ako netradičný, no v praxi sa osvedčil. Treba však myslieť na to, aby sa do zásuvky nezatvárala vlhkosť (napr. od mokrej utierky či kvapkajúcej zeleniny v okolí). - Chlebník v odľahlom kúte kuchyne
Ak zásuvku nemáte alebo ju využívate na iné účely, stavte na klasický chlebník. Vyberte však miesto, ktoré je vzdialené od varnej zóny. Často sa stáva, že ľudia položia chlebník na kuchynskú linku hneď vedľa sporáka, čo je jeden z najhorších možných variantov – teplo z varenia a para z hrncov urýchľujú plesnivenie. Ak ho umiestnite do iného rohu kuchyne alebo napríklad na policu ďalej od sporáka, chlieb sa vám odvďačí dlhšou trvanlivosťou.
Extra tip: Zamrazenie
Pokiaľ vám ide o to, aby ste chlieb nemuseli jesť okamžite, môžete siahnuť aj po metóde zmrazenia. Zamrazený chlieb zostáva čerstvý a chutný výrazne dlhšie. Keď sa ho rozhodnete rozmraziť, odporúča sa dať ho v predstihu do chladničky alebo ho nechať voľne rozmraziť na kuchynskej linke. Dôležité je, aby nedošlo k náhlym tepelným šokom.
- Ako na to?
Vložte ho do vzduchotesného obalu alebo do špeciálneho vrecka na mrazenie. Pri opätovnom rozmrazovaní ho môžete dokonca krátko prehriať v rúre, aby získal chrumkavú kôrku a vôňu podobnú čerstvo upečenému chlebu.
Zhrnutie: pár krokov navyše, no výsledok stojí za to
Udržať chlieb čerstvý o niekoľko dní dlhšie neznamená, že musíte podnikať zložité manévre. Postačí dodržiavať zásadu: chráňte chlieb pred prílišnou vlhkosťou, teplom a prúdením horúceho vzduchu. Ideálnym riešením môže byť hlboká zásuvka alebo chlebník v chladnejšom kúte kuchyne, prípadne textilné či papierové vrecko, ktoré mu umožní „dýchať“. Vyhnite sa plastovým obalom, kde sa môže hromadiť vlhkosť, a ak kupujete viac chleba do zásoby, zvážte jeho zmrazenie. Získate tak chutné a mäkké pečivo kedykoľvek, bez nutnosti denne behať do obchodu.
S týmito jednoduchými zásadami predĺžite čerstvosť vášho obľúbeného pečiva a ušetríte si nielen čas, ale aj starosti s vyhadzovaním splesnivených zvyškov. Vyskúšajte si to v praxi a zistíte, že aj pár menších úprav pri skladovaní dokáže urobiť veľký rozdiel!