Čo robiť s kávovou usadeninou? Tieto tipy vás prekvapia

kávová usadenina
kávová usadenina Foto: František Stacho

Väčšina ľudí si deň bez šálky kávy nevie predstaviť. Čo však robiť so zvyšnou usadeninou, ktorá po príprave kávy ostane na dne šálky alebo kávovaru? Vyhadzovať ju priamo do koša je veľká škoda, pretože existujú rôzne praktické spôsoby, ako ju efektívne využiť v domácnosti či záhrade.

Káva ako zložka do stavebných materiálov

Hoci to na prvý pohľad môže znieť nezvyčajne, existujú výskumy, ktoré potvrdzujú priaznivý vplyv spracovanej kávovej usadeniny na vlastnosti stavebných zmesí, napríklad betónu. Kľúčom k jej efektívnemu využitiu v stavebníctve je proces nazývaný pyrolýza, teda tepelné spracovanie materiálu bez prístupu kyslíka. Takto upravená kávová usadenina môže v niektorých prípadoch zvyšovať pevnosť a odolnosť stavebných zmesí.

Využitie kávy v záhradníctve a pestovaní rastlín

Najbežnejším a najjednoduchším spôsobom využitia kávovej usadeniny je jej použitie ako prírodného hnojiva. Vďaka vysokému obsahu živín, najmä dusíka, káva zlepšuje kvalitu pôdy a podporuje zdravší rast rastlín. Stačí kávovú usadeninu priebežne zbierať a potom ju jednoducho primiešať do zeminy pri presádzaní izbových rastlín alebo zeleniny.

Kávová usadenina sa osvedčila aj ako doplnok pri pestovaní zeleniny v nádobách na balkóne či terase. Rastliny, ako sú paradajky, papriky či bylinky, často reagujú na pridanú kávovú zložku pozitívnym rastom a bohatšou úrodou.

Vermikompostovanie – kompostovanie s pomocou dážďoviek

Ďalšou veľmi efektívnou metódou recyklácie kávového odpadu je tzv. vermikompostovanie (z latinského vermes – červ, dážďovka). Ide o špecifický typ kompostovania, pri ktorom organický odpad, vrátane kávovej usadeniny, premieňajú na kompost práve dážďovky, typicky dážďovka kalifornská alebo dážďovka hnojná.

Tieto dážďovky žijú v špeciálnych vermikompostéroch, čo sú nádoby, najčastejšie plastové alebo drevené, ktoré umožňujú priebežné odoberanie kompostu. Výsledným produktom je kvalitný kompost a tekuté hnojivo, známe ako dážďovkový čaj, ktoré výrazne prospieva všetkým druhom rastlín.

Kávová usadenina ako prírodný repelent proti hmyzu

Mnohí ľudia využívajú kávovú usadeninu ako prírodný insekticíd – teda odpudzovač hmyzu. V usadenine sa totiž nachádzajú zvyšky kofeínu, ktorý v silných koncentráciách pôsobí ako jed pre hmyz. Treba však povedať, že v bežnej usadenine je koncentrácia kofeínu veľmi nízka, takže jej účinnosť proti hmyzu nie je vedecky potvrdená. Napriek tomu mnoho záhradkárov používa usadeninu preventívne, keďže aspoň ako hnojivo a jemný repelent fungovať môže.

Neutralizácia zápachov a ekologické čistenie domácnosti

Kávová usadenina má vďaka svojej pórovitej štruktúre veľmi dobrú schopnosť absorbovať pachy. Preto ju možno použiť ako prírodný pohlcovač zápachu, napríklad v chladničke. Stačí malé množstvo usušenej usadeniny nasypať do misky a umiestniť ju tam, kde chcete eliminovať neželané pachy.

Usadenina je využiteľná aj ako jemný ekologický abrazívny prostriedok na čistenie špinavého riadu, avšak je potrebné dbať na to, aby ste si nepoškodili povrchy citlivé na poškriabanie, ako napríklad panvice s teflónovou alebo keramickou vrstvou.

Kozmetika a prírodné farbivo

Káva našla svoje využitie aj v kozmetickom priemysle. Jemný peeling z kávovej usadeniny je populárny najmä vďaka schopnosti odstraňovať odumreté kožné bunky a stimulovať prekrvenie pokožky. Navyše, usadenina sa dá použiť aj ako prírodné farbivo, napríklad pri farbení veľkonočných vajíčok.

Kafomantia – veštenie z kávy ako kuriozita

Zaujímavou, hoci skôr kurióznou formou využitia kávovej usadeniny, je kafomantia – veštenie budúcnosti zo vzorov, ktoré usadenina zanechá v šálke. Tento spôsob „predpovedania budúcnosti“ nemá žiadny vedecký základ a patrí skôr medzi zábavné tradície alebo ľudové zvyky. Napriek tomu je táto metóda stále populárna medzi tými, ktorí si chcú spríjemniť voľný čas alebo sa trochu zabaviť.

Využitie kávovej usadeniny je teda oveľa širšie, než sa na prvý pohľad môže zdať. Jej praktické použitie v domácnosti či záhrade je jednoduché, ekologické a zároveň ekonomické. Nech už sa rozhodnete využiť ktorýkoľvek z uvedených tipov, kávová usadenina si rozhodne zaslúži druhú šancu namiesto rýchleho vyhadzovania do odpadu.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať