Vedeli ste, že dula, často prehliadané ovocie, má obrovský potenciál nielen ako zdravá potravina, ale aj ako kulinárska lahôdka? Tento zlatistý plod, ktorý dokáže počas prípravy úplne zmeniť svoju chuť a konzistenciu, vás môže prekvapiť svojimi vlastnosťami. V tomto článku sa dozviete, prečo by ste mali dať dule šancu a ako ju využiť na maximum v kuchyni.
Prečo sa oplatí zaradiť dulu do jedálnička?
Dula má históriu siahajúcu až do čias starovekého Grécka a Ríma. Vtedy bola považovaná za symbol lásky, plodnosti a života. Dnes ju mnohí vnímajú ako zabudnutú surovinu, no postupne sa dostáva späť do popredia ako výnimočná superpotravina. Obsahuje vysoký podiel vlákniny, vitamínov (napríklad vitamínu C) a minerálnych látok, ktoré podporujú správne fungovanie organizmu. Okrem toho má dula prirodzene trpkú chuť a pevnú štruktúru, čo ju robí ideálnou na varenie. Práve pri tepelnej úprave sa mení na nepoznanie – z trpkého ovocia sa stáva sladká pochúťka plná jemnej arómy.
Spracovanie a použitie duly v kuchyni
Dula je mimoriadne všestranná. Dá sa využiť v sladkých i slaných jedlách, od kompótov, džemov, až po omáčky a hlavné jedlá. Pri jej príprave je však potrebné dodržať niekoľko krokov. Pred varením je nutné odstrániť pevný jadrovník, ošúpať tvrdú šupku a nakrájať plod na menšie časti. Tepelná úprava duly vyžaduje trpezlivosť – pomalé varenie alebo pečenie pomáha naplno rozvinúť jej chuť a jemnosť.
Ak chcete vidieť dula v akcii a získať ďalšie tipy na jej využitie, pozrite si toto inšpiratívne video:
Inšpirácie na jedlá s dulou
Pečené kura s dulou a rozmarínom
Ak hľadáte spôsob, ako zaradiť dulu do slaných pokrmov, vyskúšajte tento jednoduchý, no mimoriadne chutný recept.
Budete potrebovať:
- 1 celé kura
- 2 až 3 duly
- 1 citrón
- 1 cibuľu
- 2 lyžice medu
- čerstvý rozmarín
- soľ a mleté čierne korenie
Postup:
- Rúru predhrejte na 180 °C. Kura dôkladne umyte, osušte a ochuťte soľou a korením zvonku aj zvnútra.
- Kura natrite medom a posypte lístkami rozmarínu.
- Duly ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na mesiačiky. Pridajte ich do pekáča spolu s nakrájaným citrónom a cibuľou.
- Pekáč podlejte vodou, prikryte a vložte do rúry. Pečte približne 1 až 1,5 hodiny, kým mäso nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.
- Hotové kura podávajte napríklad so zemiakovou kašou. Kombinácia sladkej duly, jemného kuraťa a sviežeho rozmarínu poteší každého gurmána.
Svieži šalát s dulou a kozím syrom
Pre milovníkov ľahkých jedál je ideálnou voľbou šalát, v ktorom vynikne dula v kombinácii s kozím syrom a ďalšími sviežimi ingredienciami.
Budete potrebovať:
- 2 až 3 duly
- 2 malé hlávky rímskeho šalátu
- 120 g kozího syra
- 3 lyžice sušených brusníc
- 3 lyžice nasekaných vlašských orechov
- citrónovú šťavu, olivový olej a soľ
Postup:
- Brusnice namočte do vody a nechajte ich zmäknúť.
- Ošúpanú dulu zbavte jadrovníka, nakrájajte na mesiačiky a krátko povarte, kým nezmäkne. Potom ju nechajte vychladnúť.
- Rímsky šalát natrhajte na menšie kúsky a vložte do veľkej misy. Pridajte namočené brusnice, nadrobený kozí syr, nasekané orechy a vychladnuté kúsky duly.
- Šalát pokvapkajte citrónovou šťavou a olivovým olejom, dochuťte soľou a jemne premiešajte.
- Tento šalát môžete podávať samostatne alebo ako prílohu k ľahkým jedlám. Kombinácia sladkastej duly, kyslých brusníc, jemného syra a chrumkavých orechov vytvorí skutočný zážitok pre chuťové bunky.
Dula je dokonalým príkladom toho, ako málo známe ovocie môže priniesť do vašej kuchyne nové chute a nápady. Vyskúšajte ju a presvedčte sa, že jej potenciál sa oplatí objaviť. Nechajte sa inšpirovať a obohaťte svoj jedálny lístok o tento zabudnutý poklad!