Fazuľový guľáš. Tradičná pochúťka plná chutí a zdravotných benefitov

fazuľový guláš
fazuľový guláš Foto: www.shutterstock.com

Fazuľový guľáš je lahodný a výdatný pokrm, ktorý si zamilujú všetci priaznivci strukovín a údenín. Tí, ktorí ho ešte neochutnali, by si ho mali určite zaradiť do svojho jedálnička. Okrem toho, že skvele zasýti a zahreje, prináša aj širokú škálu zdravotných prínosov. Tento pokrm si jednoducho pripravíte aj doma a vďaka nášmu podrobnému receptu si ho obľúbite.

Tento klasický guľáš je výborným spojením chuti a zdraviu prospešných látok. Základnou surovinou sú fazuľa, ktorá je bohatým zdrojom vlákniny. Vláknina napomáha lepšiemu tráveniu, podporuje detoxikáciu organizmu a znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.

Guľáš je bohatý na draslík, ktorý je kľúcový pre udržiavanie rovnováhy elektrolytov v tele, ako aj pre správne fungovanie nervov a svalov. Navyše obsahuje vápnik, horčík a kyselinu listovú, ktoré sú dôležité pre zdravie kostí, prevenciu anémie a podporu zdravého srdcovocievneho systému.

Rajčiny, ktoré sú súčasťou tohto receptu, sú bohaté na lykopén – silný antioxidant, ktorý cháni bunky pred oxidačným stresom a zápalom. Lykopén taktiež pomáha znižovať riziko vzniku nádorov, najmä rakoviny prostaty a hrubého čreva.

Ako pripraviť dokonalý fazuľový guľáš?

  1. Predpríprava fazule: Fazuľu namočte do vody na celú noc. Tým sa zlepší ich stráviteľnosť a skráti sa dĺžka varenia.
  2. Použite kvalitné suroviny: Vyberte si čerstvé rajčiny alebo poctivý rajčinový pretlak bez prídavku cukru a konzervantov.
  3. Dochutenie: Guľáš dochuťte bylinkami a koreninami, ako sú bobkový list, majoránka a čerstvý cesnak.

Ingrediencie:

  • 400 g veľkých bielych fazulí alebo iného druhu podľa chuti
  • 200 g kvalitnej slaniny
  • 400 g bielej klobásy alebo inej údeniny
  • 2 väčšie cibule
  • 4 strúky cesnaku
  • 1 pohár suchého bieleho vína
  • 2 šálky rajčinového pretlaku
  • 1 polievková lyžica medu
  • niekoľko guľôčok nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • 1 čl majoránky
  • soľ podľa chuti

Postup:

  1. Príprava fazule: Prepláchnite fazule, namočte ich cez noc. Na druhý deň vodu sceďte, zalejte čerstvou, pridajte korenie, bobkový list a soľ. Varte do zmäknutia.
  2. Príprava mäsovej zmesi: Slaninu nakrájajte na kocky, opečte na panvici, pridajte nakrájanú cibuľu a klobásu. Pridajte pretlačený cesnak a podlejte vínom.
  3. Spojenie chutí: Masovú zmes primiešajte k fazuliam, pridajte pretlak, med a majoránku.
  4. Podávanie: Podávajte s chrumkavým chlebom. Guľáš chutí najlepšie po odležaní, preto ho môžete uchovať aj na ďalší deň.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať