Geniálny trik, vďaka ktorému budú rajčiny z obchodu chutiť ako zo záhradky vašej starej mamy

rajčiny
rajčiny Foto: František Stacho

Rajčiny patria medzi najobľúbenejšie druhy zeleniny, no každý, kto ich miluje, vie, že supermarketové rajčiny sa s tými vypestovanými na záhradke nedajú porovnať. Najmä v zimných mesiacoch je problém zohnať šťavnaté, voňavé a sladkasté plody. Našťastie existuje nenáročný a efektívny spôsob, ako aj rajčinám z obchodu dodať takmer záhradkovú chuť.

Prečo rajčiny z obchodov strácajú chuť?

Hlavný dôvod, prečo rajčiny zo supermarketu chutia tak mdlo, je spôsob ich spracovania. Zbierajú sa ešte nezrelé, často keď sú stále zelené, aby vydržali dlhú prepravu a skladovanie. Následne dozrievajú vo veľkých skladoch, kde sú uložené v chlade. Takýto spôsob zrenia síce predlžuje ich čerstvosť a umožňuje im prejsť tisíce kilometrov, no zároveň ich oberá o prirodzenú chuť a vôňu.

Napriek tomu však odborníci prišli na metódu, ako aj supermarketovým rajčinám prinavrátiť ich pôvodné vlastnosti. Stačí ich vystaviť jednoduchému triku, ktorý dokáže prebudiť skrytý potenciál týchto plodov.

Ako prebudiť skutočnú chuť rajčín?

Kľúčom k zlepšeniu chuti rajčín je teplo. Pri dozrievaní na záhradke rajčiny využívajú nielen slnečné svetlo, ale aj prirodzené teplo, ktoré aktivuje enzýmy zodpovedné za sladkosť a vôňu. Supermarketové rajčiny tento proces zažívajú len minimálne, preto ich môžeme „dozrieť“ my sami.

Čo budete potrebovať?

Stačí vám len miska teplej vody a pár minút času. Tento jednoduchý krok dokáže rajčiny výrazne vylepšiť.

  1. Pripravte si teplú vodu: Voda by mala byť len mierne teplejšia ako teplota vášho tela, no v žiadnom prípade nie horúca. Ak do vody vložíte ruku a pocítite príjemné teplo, ste na správnej ceste. Teplota by nemala prekročiť 50 stupňov Celzia, aby ste plody nepoškodili.
  2. Ponor rajčiny do vody: Rajčiny vložte do pripravenej vody a nechajte ich tam približne 10 až 15 minút.
  3. Osušte a počkajte: Po vybratí rajčiny osušte čistou utierkou. Enzýmy už v tejto chvíli začali pracovať a o niekoľko hodín budú mať plody oveľa intenzívnejšiu chuť a vôňu.

Ak si nie ste istí, či to funguje, skúste túto metódu aplikovať len na časť zakúpených rajčín a porovnajte rozdiel. Výsledok vás môže milo prekvapiť.

Prečo rajčiny nepatria do chladničky?

Rajčiny by ste nikdy nemali ukladať do chladničky. Chlad im výrazne škodí – zastavuje dozrievanie a zhoršuje ich chuť. Namiesto toho je lepšie kúpiť len také množstvo, ktoré rýchlo spotrebujete. Uchovávajte ich pri izbovej teplote, kde môžu prirodzene dozrieť.

Ak si vyberáte rajčiny v obchode, uprednostnite menšie odrody, ako sú cherry rajčiny. Tie majú prirodzene sladšiu chuť a na teplejšom mieste dozrejú za jeden až dva dni.

Ako rajčiny ešte viac vylepšiť?

Ak napriek všetkým snahám rajčiny stále nemajú tú správnu chuť, existuje ďalší trik – tepelné spracovanie. Skúste ich piecť v rúre spolu s cesnakom, olivovým olejom a trochou balzamikového octu. Tento spôsob premení aj menej kvalitné rajčiny na výnimočne chutnú prílohu k jedlám. Môžete ich tiež dusiť na panvici alebo využiť ako základ pre omáčky či polievky.

Vyskúšajte a uvidíte rozdiel

Neváhajte a dajte supermarketovým rajčinám šancu! Tento jednoduchý trik nestojí takmer nič a môže vám priniesť chuť, ktorú poznáte zo záhradky svojej starej mamy. Či už rajčiny „vykúpete“, alebo ich upravíte tepelne, výsledok stojí za to. Vďaka tomuto postupu si môžete vychutnať šťavnaté a chutné rajčiny aj v zimných mesiacoch.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať