Hrušková štrúdľa, ktorá vás očarí. Zabudnite na klasiku s jablkami

štrúdľa
štrúdľa Foto: www.shutterstock.com

Tradičná jablková štrúdľa je stálicou v našich kuchyniach. V posledných rokoch si však veľkú obľubu získava aj menej tradičná, no chuťovo zaujímavá hrušková štrúdľa. Hrušky, ktoré sú základom tohto zákusku, majú prirodzene sladkú chuť a výraznú arómu. Okrem príjemnej chuti sú hrušky známe aj tým, že obsahujú vysoký podiel vitamínu C, množstvo vlákniny a antioxidantov prospešných pre zdravie.

Čo potrebujete na hruškovú štrúdľu?

Na prípravu hruškovej štrúdle budete potrebovať:

  • približne 8 kusov zrelých hrušiek
  • lístkové alebo plundrové cesto (okolo 400–450 g)
  • mandľovú múku alebo mleté mandle (cca 100 g)
  • niekoľko lyžíc trstinového cukru
  • nasekané alebo lupienkové mandle
  • voliteľne malé množstvo alkoholu (napr. hruškovice) na zvýraznenie chuti
  • vajcia na potretie cesta
  • citrónovú šťavu a mletú škoricu na ochutenie náplne
  • trošku strúhanky, ktorá pomáha zachytiť šťavu z hrušiek

Ako postupovať pri príprave?

  1. Hrušky očistite, olúpte a nakrájajte na tenké plátky alebo nastrúhajte.
  2. Zmiešajte hrušky s trochou citrónovej šťavy, cukrom, mandľami, škoricou a prípadne aj s kvapkou hruškovice.
  3. Lístkové cesto rozvaľkajte a mierne posypte strúhankou, aby absorbovala prebytočnú tekutinu z ovocia.
  4. Na pripravené cesto naneste rovnomerne hruškovú náplň a opatrne ju zabaľte do závinu.
  5. Pred vložením do rúry potrite povrch závinu rozšľahaným vajíčkom.
  6. Pečte na 180 °C približne 30 minút, alebo kým povrch nie je zlatohnedý.

Prečo sú hrušky zdraviu prospešné?

Hrušky patria medzi veľmi hodnotné ovocie. Okrem sladkej chuti majú množstvo benefitov pre zdravie človeka:

  • Vitamín C: Hrušky obsahujú vitamín C, ktorý posilňuje imunitu a pomáha chrániť telo pred infekciami.
  • Vláknina: Podporuje trávenie, udržiava zdravie čriev a pomáha regulovať hladinu cukru v krvi.
  • Draslík a kyselina listová: Tieto látky podporujú zdravie srdca, krvného obehu a majú priaznivý vplyv aj na nervový systém.
  • Antioxidanty: Pomáhajú chrániť bunky pred poškodením a spomaľujú procesy starnutia.

Pre optimálne využitie zdravotných benefitov je vhodné konzumovať hrušky v čerstvom, zrelom stave. Ak sú však tvrdšie, dajú sa ľahko upraviť tepelnou úpravou, napríklad pečením.

Jednoduchý tip: Pečené hrušky ako zdravá pochúťka

Ak chcete vyskúšať jednoduchý spôsob prípravy hrušiek, ktorý zvýrazní ich chuť a sladkosť, pripravte si pečené hrušky.

Budete potrebovať:

  • 1 veľkú zrelú hrušku
  • javorový sirup alebo med
  • trochu vody
  • hrozienka
  • štipku klinčeka a muškátového orieška (voliteľné)

Postup prípravy pečených hrušiek:

  • Rúru predhrejte na približne 190 °C.
  • Hrušku prekrojte na polovicu a vyberte jadrovník.
  • Do vzniknutej jamky dajte vopred namočené hrozienka, prípadne ochutené škoricou a klinčekom.
  • Hrušku polejte sirupom alebo medom, prikryte alobalom a pečte približne 20 minút, kým nie je mäkká.

Takto pripravené hrušky sú chutnou, ľahkou a zdravou alternatívou klasických dezertov.

Vyskúšajte zaradiť hrušky do svojho jedálnička pravidelne – oceníte nielen ich chuť, ale aj pozitívne účinky na vaše zdravie.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať