Jar si pýta brunch! Naučte sa, ako ho naplánovať jednoducho a s chuťou

jedlo

Jar je ideálnym obdobím na to, aby sme si dopriali viac času pre seba, rodinu a priateľov. A čo môže byť lepšie ako spojenie dobrej spoločnosti a výnimočného jedla? Práve preto si čoraz viac Slovákov obľubuje brunch – pohodový spôsob stolovania, ktorý spája výhody raňajok aj obeda. Pokiaľ si chcete dopriať pomalé nedeľné dopoludnie alebo osláviť sviatok inak ako tradične, brunch je skvelou voľbou. Prinášame vám niekoľko praktických rád, ako si jeho prípravu zjednodušiť a zároveň si ho naplno užiť.

Jarný brunch? Vonku chutí najlepšie

V chladnejších mesiacoch býva brunch často spôsobom, ako si spríjemniť sychravý deň. No keď sa príroda prebudí a slnko vás láka von, bola by škoda ostať zatvorený medzi štyrmi stenami. Využite každú možnosť – presuňte brunch na balkón, terasu alebo záhradu. Ak tú možnosť nemáte, aspoň pustite dovnútra slnečné lúče, otvorte okná dokorán a vytvorte si príjemnú atmosféru aj doma.

Máj je priam stvorený na brunchovanie – ideálne obdobie na oslavu Prvého mája, Dňa matiek, narodenín alebo jednoducho života samotného. Príroda kvitne, čerstvé suroviny sú dostupné a každý dúšok kávy vonia inak, keď ho popíjate pod holým nebom.

Na čo nezabudnúť pri výbere menu?

Čaro bruncha spočíva v jeho rozmanitosti a uvoľnenej atmosfére. Nejde o klasické raňajky, ale o slávnostnejšie jedlo, ktoré by malo byť chutné, esteticky lákavé a zároveň jednoduché na prípravu. Aby ste však nestrávili celé dopoludnie za sporákom, je dobré si jedlo premyslieť vopred.

Jar si žiada ľahšie jedlá – zabudnite na hutné guláše alebo zapekané jedlá. Namiesto toho siahnite po čerstvých surovinách: ovsenú kašu ozdobte sezónnym ovocím a jedlými kvetmi, pripravte si hummus z rôznych druhov strukovín (nielen klasickej cícerovej verzie) a podávajte ho s chrumkavou zeleninou. Skvelou voľbou sú aj bylinkové maslá, nátierky so sviežimi tónmi či sladké koláče a bábovky, ktoré si môžu hostia vychutnať k rannej káve alebo čaju.

Nezabúdajte ani na sýtejšie jedlá – najmä ak tušíte, že brunch sa pretiahne až do popoludnia (čo sa stáva veľmi často). Výbornou voľbou je hustá krémová polievka, ktorú môžete pripraviť deň vopred a pred podávaním len zohriať. A samozrejme, vajíčka na rôzne spôsoby sú neoddeliteľnou súčasťou každého dobrého bruncha – či už volské oká, miešané, omelety alebo obľúbené stratené vajcia.

Koľkých hostí pozvať?

Počet hostí závisí najmä od vašich schopností a možností. Ak ste zvyknutí variť pre menšiu rodinu, nepreháňajte to a pozvite napríklad šesť ľudí. Tí, ktorí zvládnu pohostiť celú „kompaniu“, sa môžu pustiť aj do väčšej akcie.

Predtým, než rozpošlete pozvánky, skontrolujte, či máte dostatok riadu. Počítajte s rezervou – najmä ak plánujete servírovať sladké aj slané pokrmy, bude lepšie mať pripravené oddelené taniere, príbor a poháre. A zamyslite sa aj nad tým, či vaša kuchyňa zvládne všetko, čo plánujete variť. Šesť hrncov na štyroch platničkách môže spôsobiť viac stresu než radosti.

Nezabudnite ani na dostatok miesta v chladničke – najmä ak pripravujete jedlo deň vopred, budete potrebovať uložiť hotové jedlá aj suroviny na poslednú chvíľu.

Tajomstvo úspechu? Pripravujte jedlo vopred

Pri plánovaní menu sa zamerajte na to, aby väčšina jedál bola pripravená ešte pred príchodom hostí. Koláče, torty, nátierky, krémy či polievky môžete pripraviť deň vopred. Základ na obľúbené huevos rancheros si nachystajte vopred – stačí ho potom len zohriať a pridať čerstvé vajcia. Ovsenú kašu môžete pripraviť ako zapekanú verziu – zmes zamiešate večer a ráno iba vložíte do rúry.

Na stole by mali byť aj jedlá, ktoré nevyžadujú tepelné spracovanie – výber kvalitných syrov, šunky, zeleniny a dipov. Tie zabezpečia, že vaši hostia nebudú hladní, kým vy dokončíte hlavnú pochúťku. A ak sa necítite na prípravu celého bruncha sami, pokojne požiadajte hostí, nech každý donesie niečo vlastné – takzvaný „potluck brunch“ má svoje čaro a všetkým uľahčí prácu.

Záver: Brunch je o atmosfére, nie o dokonalosti

Nezáleží na tom, či bude mať každý svoj tanierik s vygravírovaným menom, alebo budete jesť z bežného kuchynského servisu. Dôležité je vytvoriť uvoľnené dopoludnie plné smiechu, dobrého jedla a príjemných rozhovorov. Brunch je totiž predovšetkým o pohode, zdieľaní a radosti z prítomného okamihu.

Ak si želáš, môžem článok ešte doplniť o recepty, tipy na dekorácie alebo návrhy na sezónne nápoje. Stačí dať vedieť!

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať