Jednoduchý trik na dokonalé vyčistenie rúry: Postačí vám bežná surovina z kuchyne a pár minút času

špinavá rúra
špinavá rúra Foto: www.shutterstock.com

Určite ste to už niekedy zažili: upečiete obľúbený koláč alebo pečené mäso, a kým sa otočíte, už sa na dne rúry objavia nepekné pripáleniny. Po čase tieto drobné nečistoty tvoria čiernu vrstvu, ktorá pri ďalšom pečení spôsobuje dym, nepríjemný zápach a v extrémnom prípade dokonca zhoršuje chuť jedla. Mastnota sa zase usadí na stenách rúry a ak ju neodstránite, dokáže byť poriadne tvrdohlavá. Vtedy je jasné, že povrchové čistenie handričkou nebude stačiť – rúra potrebuje dôkladnú očistu.

Účinná domáca kombinácia: jedlá sóda a ocot

Ak nemáte po ruke špeciálne čistiace prípravky alebo chcete šetriť peniaze a zdravie, siahnite po obľúbenej kombinácii, ktorú poznali už naše babičky – jedlej sóde a octe. Sú to prírodné prostriedky, ktoré efektívne odstraňujú mastnotu, zaschnuté zvyšky a pripáleniny. Navyše sú ekologické a nespôsobujú podráždenie pokožky ani nepríjemný chemický zápach v kuchyni.

Ako správne pripraviť rúru na čistenie

Ešte pred začiatkom samotného čistenia vyberte z rúry všetko príslušenstvo, ako sú rošty, plechy či iné odnímateľné časti. Rúra by mala byť úplne studená, aby ste sa nepopálili. Potom odstráňte najhrubšie nečistoty, ktoré by mohli pri čistení prekážať. Čím menej hrubých pripálenín zostane, tým ľahšie prebehne ďalšia fáza čistenia.

Čistenie roštov bez námahy

Rošty sú často rovnako náročné ako samotná rúra. Výborným trikom je vložiť ich do vane naplnenej teplou vodou a trochou pracieho prášku alebo tekutého čistiaceho prostriedku. Nechajte ich odmočiť aspoň dve hodiny, aby sa mastnota a zaschnuté kúsky jedla ľahko oddelili. Po tomto čase už len stačí rošty opláchnuť teplou vodou a prípadné odolné zvyšky ľahko odstrániť kefkou alebo hubkou.

Jednoduchá pasta z jedlej sódy

Počas toho, ako sa rošty odmáčajú, môžete pripraviť účinnú čistiacu pastu na rúru. Zmiešajte približne pol šálky jedlej sódy s dostatkom vody, aby vznikla hustá pasta. Tá by mala byť dostatočne hustá, aby dobre priľnula na znečistené povrchy. Pastu naneste vo väčšom množstve na vnútorné steny a dno rúry, vyhnite sa však vyhrievacím telesám.

Nechajte pôsobiť minimálne 12 hodín, ideálne cez noc. Počas tejto doby jedlá sóda prenikne hlboko do vrstiev mastnoty a pripálených nečistôt a uľahčí ich odstránenie.

Dvierka rúry si vyžadujú osobitnú pozornosť

Špecifickým miestom, kde sa najviac ukazujú šmuhy, je sklo na dvierkach rúry. Na ich vyčistenie je výborná už spomínaná sódová pasta, prípadne môžete vyskúšať obľúbený trik s tabletou do umývačky riadu. Tabletu mierne namočte a potierajte ňou vnútornú stranu dvierok. Po pár minútach uvidíte, ako špina a mastnota miznú. Ak použijete pastu z jedlej sódy, nechajte ju pôsobiť aspoň polhodinu a následne zotrite vlhkou handričkou.

Záverečné dočistenie s octom

Po 12-hodinovom pôsobení zotrite jedlú sódu vlhkou handričkou alebo hubkou. Ak narazíte na odolné zvyšky, použite rozprašovač naplnený octom. Pri kontakte sódy s octom sa vytvorí pena, ktorá rozpustí posledné stopy nečistôt. Rúru potom utrite do sucha handričkou alebo papierovými utierkami. Výsledkom bude čistá rúra bez chemických výparov, ktorá bude pripravená na ďalšie varenie.

Expresné čistenie rúry pomocou soli

Niekedy nemáte čas na zdĺhavé čakanie. Vtedy siahnite po obyčajnej kuchynskej soli. Na dno mierne zahriatej rúry nasypte rovnomernú vrstvu soli. Počkajte, kým soľ zhnedne – vtedy z nej mastnota prechádza do kryštálov. Po vychladnutí stačí len zvyšky soli odstrániť a rúru utrieť vlhkou handričkou s trochou mydlovej vody. Tento rýchly spôsob síce nezvládne veľmi hrubé pripáleniny, ale výrazne uľahčí pravidelné čistenie.

Najlepšou voľbou je prevencia

Aj keď sú uvedené metódy spoľahlivé, najlepšia je vždy prevencia. Ak si po každom pečení vyhradíte pár minút na utretie rúry vlhkou handričkou, nikdy sa vám nebudú tvoriť hrubé a ťažko odstrániteľné nečistoty. Takáto drobná rutina vám ušetrí čas, námahu a zabezpečí, že rúra vydrží funkčná a čistá oveľa dlhšie. Navyše vaše jedlá zostanú vždy voňavé a chutné.

Dodržaním týchto jednoduchých rád získate nielen dokonale čistú rúru, ale ušetríte aj svoje peniaze, zdravie a životné prostredie. Takže nabudúce, keď budete piecť, nezabudnite, že jednoduchá starostlivosť znamená menej námahy pri neskoršom čistení a viac radosti pri varení!

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať