Príprava lahodného guláša môže na prvý pohľad pôsobiť jednoducho, no opak je pravdou. Ak túžite po dokonalom guláši, ktorý budú všetci hostia s obdivom vychvaľovať, je nevyhnutné vsadiť na ten správny výber mäsa, venovať dostatok času dlhému vareniu a tiež dbať na dôkladné dochutenie.
Kľúčový je výber mäsa
Prvým a veľmi dôležitým krokom je voľba mäsa. Pri hovädzom guláši rozhodne neurobíte chybu, ak zvolíte hovädzí močing. Táto časť hovädzieho mäsa je bohatá na kolagén, ktorý sa počas dlhého varenia postupne mení na želatínu. Vďaka tomu sa guláš prirodzene zahustí a získa mimoriadne jemnú konzistenciu. Ak močing nemáte poruke, môže poslúžiť aj prerastené hovädzie plece alebo hovädzie zadné. Základná rada znie: čím viac kolagénu mäso obsahuje, tým lahodnejší bude výsledok.
Čo si pripraviť na dokonalý guláš
Aby ste dosiahli tú správnu chuť a vôňu, budete potrebovať niekoľko nevyhnutných surovín, ktoré by vám v kuchyni nemali chýbať:
- 500 g hovädzieho močingu
- 500 g cibule
- 5 rajčín
- 140 g paradajkového pretlaku
- 2 zelené papriky
- 1 žltú papriku
- 2 lyžice sladkej mletej papriky
- 50 g údenej slaniny
- 4 strúčiky cesnaku
- 500 ml piva
- 200 ml červeného vína
- Soľ, čierne korenie
Dôležitou pomôckou v kuchyni je aj kvalitný hrniec s hrubším dnom, ktorý umožní rovnomerné rozloženie tepla a minimalizuje riziko pripálenia.
Postup krok za krokom
- Príprava surovín
Najskôr si nakrájajte hovädzie mäso na väčšie kocky. Ak preferujete výraznejšiu chuť, tieto kúsky môžete nechať o niečo väčšie. Cibuľu nasekajte nadrobno, údenú slaninu nakrájajte na malé kocky. Nevynechajte ani ďalšiu zeleninu: rajčiny, zelené a žltú papriku pokrájajte na menšie kúsky, aby sa v guláši pohodlne rozvarili. - Orestovanie slaniny a cibule
Vo väčšom hrnci zohrejte trochu oleja alebo masti, pridajte nakrájané mäso a krátko ho orestujte. Následne pridajte cibuľu a restujte ju dovtedy, kým nezíska zlatistý nádych. Dajte si záležať na tom, aby sa cibuľa nepripálila – horká príchuť by dokázala celý pokrm pokaziť. - Opekanie mäsa
Keď je cibuľa pekne zlatistá, pridajte k nej nakrájané mäso a opekajte ho zo všetkých strán, až kým sa nezačne jemne sfarbovať dohneda. Počas tohto procesu mäso osoľte, okoreňte a keď sa zatiahne, pridajte sladkú mletú papriku. - Dochutenie a kombinovanie chutí
Po krátkom rozvoňaní papriky prichádza čas na paradajkový pretlak a nasekanú zeleninu vrátane rajčín, paprík a cesnaku. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky chute prepojili. Až potom vlejte do zmesi pivo a červené víno. Tieto ingrediencie dokážu jedlu dodať jemne pikantnú, vyváženú chuť, no dôležité je variť pokrm dostatočne dlho, aby sa alkohol vyparil a v omáčke zostali len delikátne tóny. - Dlhé varenie je základ
Po pridaní všetkých surovín guláš prikryte a stiahnite plameň na nižšiu teplotu. Nechajte ho pomaly prebublávať aspoň tri hodiny. Čas varenia je naozaj rozhodujúci – práve vďaka nemu sa hovädzie mäso zmení na šťavnaté a jemné kúsky, ktoré sa budú rozpadať na jazyku. Počas varenia občas premiešajte, aby sa omáčka neprichytila na dne hrnca.
Dôležitosť pomalého varenia a správneho zahustenia
Mnohí ľudia chcú mať guláš hotový čo najskôr, lenže urýchľovať proces sa príliš neoplatí. Ak mäso nevaríte dostatočne dlho, môže zostať tuhé a nedosiahnete želanú krémovú konzistenciu. Ak venujete gulášu dostatok času, zmes sa začne prirodzene zahusťovať vďaka rozvareným rajčinám, paprike a najmä želatíne z mäsa. Pokiaľ by ste chceli hustejšiu konzistenciu, radšej použite kúsok pečiva (napríklad nastrúhaný chlieb), ktorý guláš prirodzene spojí. Použitie múky môže často viesť k narušeniu chuti a ťažkej konzistencii.
Servírovanie a posledné detaily
Pred samotným podávaním môžete guláš podľa chuti ešte dosoliť alebo pridať trochu korenia. Kto obľubuje výraznejšiu vôňu, môže dozdobiť tanier čerstvo nakrájanými kolieskami cibule. Keďže guláš má v sebe už dostatočnú dávku zeleniny, nepotrebuje príliš veľa ďalších doplnkov – skvelou prílohou však bude domáci knedlík či čerstvý krajec chrumkavého chleba. Výborne sa hodí aj čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu, ktorá jemne oživí jeho vzhľad.
Dlhodobá popularita guláša
Guláš je jedným z najobľúbenejších jedál nielen v našom regióne, ale aj v rôznych kuchyniach strednej Európy. Známy je svojou výdatnosťou a špecifickou chuťou, ktorá vzniká kombináciou kvalitného mäsa, papriky, cibule a ďalšieho korenia. V minulosti ho ľudia pripravovali najmä počas chladnejších dní, no v súčasnosti si ho radi doprajú kedykoľvek v roku – najmä ak majú chuť na niečo hrejivé, sýte a chutné.
Zhrnutie
- Vyberte si kvalitné mäso, ideálne hovädzí močing bohatú na kolagén.
- Mäso, cibuľu a slaninu nakrájajte, zeleninu pokrájajte na menšie kúsky.
- Slaninu a cibuľu orestujte do zlatista, pridajte mäso a opekajte ho dovtedy, kým sa nezatiahne.
- Dochuťte paprikou, pridajte paradajkový pretlak, zeleninu, pivo a červené víno.
- Varte pod pokrievkou približne tri hodiny na nižšom plameni.
- Guláš sa prirodzene zahustí vďaka želatíne z mäsa a rozvarenej zelenine, prípadne použite chlieb.
- Na záver môžete ozdobiť čerstvou cibuľou a podávať s knedľou či chlebom.
Ak sa budete držať týchto krokov a doprajete gulášu dostatok času, odmení sa vám výraznou chuťou a mäskom, ktoré sa bude doslova rozplývať na jazyku. Dobrú chuť!