Možno vás to prekvapí. Maslo nepatrí do chladničky. Experti odhaľujú, kde mu je skutočne najlepšie

maslo
Foto: František Stacho

Predstavte si túto situáciu: chcete si natrieť krajec čerstvého chleba maslom, ktoré ste práve vytiahli z chladničky. Maslo je však tvrdé ako kameň, nôž sa doň takmer nedá zarezať a chlieb sa začne drobiť. Lenže táto komplikácia vôbec nemusí nastať, ak maslo nebudete uskladňovať v chladničke. Možno to znie prekvapivo, ale maslu viac vyhovuje pokojová teplota, a vám tak ušetrí zbytočný stres pri príprave jedla.

Prečo naši predkovia chladničky nepotrebovali

V čase, keď ešte neexistovali moderné chladničky, ľudia prirodzene hľadali iné spôsoby, ako uchovať potraviny dostatočne dlho čerstvé. Maslo sa dokázalo uchovať aj pri bežnej izbovej teplote, a to bez toho, aby príliš rýchlo žltlo. Samozrejme, v horúcich letných dňoch to bola väčšia výzva, no naši predkovia si poradili. Mnohé z týchto tradičných postupov si môžeme osvojiť aj dnes – a navyše zistíme, že maslo vyňaté z chladničky je nielen ľahšie roztierateľné, ale často aj chutnejšie.

Chcete si vyrobiť vlastné maslo?

Ako udržať maslo čerstvé mimo chladničky?

V prvom rade je dôležité dbať na hygienu a vyberať si kvalitné maslo s vyšším obsahom tuku (t. j. s menším podielom vody). Dôvod je jednoduchý: tuk je odolnejší voči nežiaducim baktériám, ktoré by mohli spôsobiť skazu či nepríjemné žltnutie masla.

Čo je dôležité pri výbere masla?

  • Obsah tuku: Čím vyšší obsah tuku, tým menšie riziko rýchleho pokazenia.
  • Minimálny podiel vody: Menej vody znamená menej priestoru pre rast mikroorganizmov.

Praktická nádoba menom “maselnička”

Možno si spomínate, že naše staré mamy mali maselničku, v ktorej maslo skladovali mimo priamy dosah vzduchu. Bola to jednoduchá, no veľmi užitočná nádoba: tanierik či plytká misa s presne priliehajúcim vrchnákom. Ak chcete predĺžiť čerstvosť masla na kuchynskej linke, poobzerajte sa práve po nej.

Obal z obchodu alebo voskový papier

  • Maslo môžete nechať v pôvodnom obale.
  • Skvelou možnosťou je aj zabalenie do špeciálneho voskového papiera, ktorý je k dispozícii v papiernictvách či obchodoch s kuchynskými potrebami.

Vhodná teplota a miesto

  • Pokiaľ je vonku alebo v byte mimoriadne teplo, siahnite po chladnejšom kúte kuchyne či komore (špajze).
  • Pri bežnej teplote v domácnosti vydrží maslo takto pokojne aj celý týždeň.

Kompromis: rozdeľte maslo na viac častí

Ak vo vašej domácnosti nespotrebujete maslo veľmi rýchlo, zvážte možnosť rozdeliť ho na polovicu či menšie kocky. Jednu časť nechajte mimo chladničky – v maselničke – a zvyšok uložte do chladničky na neskoršie použitie. Vďaka tomu máte vždy po ruke zmäknuté maslo vhodné na okamžité použitie, no zároveň sa nemusíte báť, že by sa vám celá kocka znehodnotila.

Vyskúšajte slané maslo

Nie každý vie, že slané maslo vydrží pri izbovej teplote dlhšie ako to obyčajné. Soľ totiž prirodzene pôsobí ako konzervant a napomáha obmedziť rozmnožovanie nežiaducich baktérií. Táto varianta je praktická najmä pre tých, ktorí si rovnako chlieb či iné jedlá prisáľajú. Slané maslo sa dá bežne kúpiť v obchodoch podobne ako nesolené, len ho treba dôkladnejšie hľadať na pultoch alebo v chladiacich boxoch, keďže jeho obaly sú často odlišné.

Originálny tip: maslo naložené v oleji

Pokiaľ by ste chceli ísť ešte ďalej a vyskúšať naozaj neobvyklé riešenie, existuje spôsob naložiť maslo do olivového oleja. Maslo sa nakrája na menšie kocky a jednoducho sa ponorí do oleja, ktorý tak zabráni prístupu vzduchu. Výsledkom je zvláštna, ale praktická konzervácia – a navyše môže chuť jemne obohatiť olivovým nádychom.

Zhrnutie a záverečné rady

  1. Maslo nemusí nutne byť v chladničke – najmä ak ho plánujete spotrebovať do niekoľkých dní.
  2. Kvalita je dôležitá – výber masla s vysokým obsahom tuku a nízkym podielom vody zvyšuje trvanlivosť.
  3. Maselnička alebo voskový papier – ideálne riešenie na skladovanie pri izbovej teplote.
  4. Rozdeľte na menšie porcie – ak to nezjete rýchlo, zvyšok uchovávajte v chlade a postupne vyberajte.
  5. Slané maslo a maslo v oleji – ďalšie spôsoby, ako predĺžiť čerstvosť a uľahčiť si každodenné používanie.

Neznamená to, že by ste mali úplne prestať dávať maslo do chladničky. Ak vám lepšie vyhovuje mať ho studené, prípadne si pripravujete väčšie zásoby, je to úplne v poriadku. No ak túžite po ľahkom roztieraní a plnej chuti hneď ráno pri raňajkách, pokojne ho nechajte aspoň pár dní v maselničke pri izbovej teplote. Vyskúšajte sami, čo vám najviac vyhovuje, a objavte pre seba ten najlepší spôsob, ako maslo uchovávať.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať