Najrýchlejšie rastúce ovocné kríky. Úrodu prinesú už do jedného roka

egreš

Radi by ste si vo svojej záhrade vypestovali vlastné ovocie, no nechce sa vám dlho čakať na prvú úrodu? Existuje niekoľko skvelých druhov ovocných kríkov, ktoré sú známe svojím rýchlym rastom a hlavne tým, že sladké plody môžete zbierať už počas prvého roka po zasadení. Ak vás táto predstava láka, tieto tipy vás určite inšpirujú.

Maliník – sladká klasika, ktorá nesklame

Maliny patria medzi najobľúbenejšie ovocie na Slovensku, a niet sa čomu diviť. Sú nielen chutné, ale aj veľmi zdravé. Majú nízky obsah kalórií, takže ich pokojne môžete zjesť aj za plnú misku bez výčitiek. Navyše obsahujú veľké množstvo vitamínov skupiny B, vitamín C a množstvo minerálov, akými sú draslík, horčík, mangán, vápnik a železo.

Maliny sú navyše známe ako prírodný prostriedok na zmiernenie stresu či bolestí hlavy a majú výborné detoxikačné účinky – prečisťujú krv a celý organizmus.

Ak chcete zbierať maliny už v prvom roku, jednoznačne siahnite po jesenných odrodách maliníka. Letné odrody totiž plodia až v druhom roku od zasadenia, takže sa načakáte o niečo dlhšie. Pri sadení maliníka nezabudnite, že rastie najlepšie v mierne kyslej pôde s ideálnym pH v rozmedzí 5,5 až 6. Odborníci odporúčajú pred zasadením pôdu poriadne prevzdušniť a nakypriť – minimalizujete tak riziko premočenia koreňov a vzniku plesňových ochorení.

Ostružina– čierna vitamínová bomba, ktorú musíte skúsiť!

Ostružiny sú ovocím, ktoré ľudí často delí na dve skupiny – tých, ktorí ich milujú a tých, ktorí ich príliš neobľubujú. Ak však ostružinám dáte šancu, určite neoľutujete. Sú to totiž pravé vitamínové bomby plné vitamínov A, C, E a celej skupiny B. Nájdete v nich tiež minerály ako železo, horčík, vápnik a fosfor.

Najväčšou výhodou ostružín je vysoký obsah antioxidantov, ktoré pomáhajú posilňovať imunitný systém, chránia srdce, oči aj kosti. Ich použitie v kuchyni je navyše veľmi všestranné – môžete ich jesť čerstvé, sušené, mrazené, ale aj ako ingredienciu do koláčov, marmelád či smoothie.

Pestovanie ostružiny vôbec nie je náročné. Darí sa mu v dobre priepustnej pôde na záhone alebo vo väčšom kvetináči na balkóne. Ostružina však vyžaduje pravidelnejšiu zálievku, aby sa korene udržali v dobrej kondícii a rastlina mohla bohato rodiť už v prvej sezóne.

Egreš – zdravá pochúťka, ktorá vyžaduje trochu starostlivosti

Plody egreša sú pre mnohých doslova nostalgickým ovocím, ktoré kedysi pestovali naše babičky. Sú však aj mimoriadne zdravé, pretože obsahujú vitamíny A, C, E a minerálne látky ako draslík, vápnik či horčík. Hoci egreš má vyšší obsah cukru, obsahuje veľké množstvo vlákniny, vďaka čomu podporuje zdravé trávenie. Okrem toho je známy aj ako prírodný liek na zápchu, problémy s cievami a dokonca aj na nadváhu. Ľudové liečiteľstvo dokonca uvádza, že pravidelná konzumácia egrešov môže prispieť k rozpusteniu menších obličkových kameňov.

Pri výsadbe egreša máte možnosť voľby: môžete ho pestovať ako ker alebo ako malý stromček. Na prvú úrodu si síce možno budete musieť počkať o niečo dlhšie ako pri malinách či ostružinách – obvykle jeden až tri roky, ale keď začne rodiť, bude vám prinášať bohatú úrodu každú sezónu.

Egreš je trochu náročnejší na prostredie – miluje slnečné stanovište, no zároveň nemá rád vysušenú pôdu. Preto je vhodné vysadiť ho v skupinách, kde si rastliny pomáhajú navzájom udržiavať vlhkosť. Dôležitá je pravidelná vrstva mulču, ktorá zabraňuje prílišnému vysychaniu pôdy a zároveň chráni korene. Ideálnym spôsobom výsadby egreša je vykopanie dostatočne veľkej jamy, na jej dno položiť vrstvu čerstvo pokosenej trávy a následne ju prekryť kompostom. Nezabúdajte, že egreš potrebuje stabilnú oporu, aby sa počas dozrievania ťažkých plodov nepolámali konáre či kmeň.

Ak teda túžite po rýchlej úrode a zdravých, chutných plodoch zo svojej záhradky, neváhajte a vyskúšajte maliník, ostružina alebo egreš. Vaše telo vám poďakuje a záhrada sa vám odvďačí úžasnou úrodou už po prvom roku starostlivosti.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať