Mnohí záhradkári alebo milovníci prechádzok v prírode by nad ňou možno iba mávli rukou – veď to vyzerá ako obyčajný burinný porast. V skutočnosti však táto drobná bylina predstavuje skutočný výživový poklad. A hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že ide len o ďalšiu rastlinu, ktorá sa rýchlo šíri a zaberá cenné miesto v záhonoch, má v sebe mimoriadne množstvo vitamínov a minerálov, vďaka ktorým môže hravo konkurovať aj modernej „superpotravine“.
Čo je zač táto rastlina?
Reč je o žerušnici chlpatej (Cardamine hirsuta), ktorá sa vyskytuje v celej Európe a na jar, presnejšie v marci, ju nájdete prakticky kdekoľvek. Môžete na ňu natrafiť v záhrade, v zákutiach pri chodníkoch alebo v okolí plota, kde sa jej často darí bez akejkoľvek špeciálnej starostlivosti.
Pre túto rastlinku je typické, že vyrastá z nízkej listovej ružice a neskôr vytvára tenké stonky nesúce drobné biele kvietky. Jemné chĺpky na jej povrchu sú dokonca zakódované aj v jej latinskom názve – „hirsuta“ znamená chlpatá alebo ochlpená. V priemere dorastá približne do 30 centimetrov a zaujímavosťou je, že sa dokáže šíriť skutočne rýchlo. Po odkvitnutí vytvára drobné lusky, ktoré pri dozretí samovoľne vystreľujú semienka do okolia. Ak ju teda raz v záhrade objavíte a necháte ju vykvitnúť, je vysoká šanca, že sa o rok (možno aj skôr) „presťahuje“ na ďalšie miesta.
Prečo práve marec?
Marec sa považuje za ideálny čas na zber a využitie žerušnice chlpatej– práve v tomto období je čerstvá, mladá a plná životodarnej sily. Jej jemné listy a krehké výhonky sú navyše chuťovo najpríťažlivejšie práve na začiatku vegetačného obdobia. Podobne ako pri iných jarných bylinkách, aj tu platí, že mladé výhonky obsahujú najkoncentrovanejšie množstvo prospešných látok.
Zaujímavosť: Niektorí ľudia sa domnievajú, že konzumácia čerstvých jarných rastlín môže naštartovať metabolizmus po zime. Hoci to nie je vedecky úplne potvrdené, vysoký obsah vitamínov a minerálov v bylinách, ako je žerušnica, skutočne prispieva k lepšej obranyschopnosti organizmu.
Malá rastlinka, veľké nutričné bohatstvo
Možno si hovoríte, že obyčajná „burina“ predsa nemôže konkurovať tradičnej zelenine v obchode. Opak je však pravdou. Žerušnica chlpatá sa vyznačuje:
- Vysokým obsahom vitamínu C: Ten je dôležitý pre udržanie silného imunitného systému a podporu tvorby kolagénu.
- Bohatstvom vitamínu K: Zohráva úlohu pri správnej zrážanlivosti krvi a v podpore zdravých kostí.
- Obsahom kyseliny listovej (vitamín B9): Potrebná pre rast a obnovu buniek, mimoriadne dôležitá napríklad pre tehotné ženy.
- Minerálnymi látkami: V drobných lístkoch a výhonkoch nájdete draslík, vápnik, horčík či železo, takže vaše telo dostane široké spektrum minerálov dôležitých pre mnoho telesných funkcií.
- Aktívnymi látkami ako glukosinoláty a flavonoidy: Tieto látky pôsobia antioxidačne, protizápalovo a môžu pomáhať pri detoxikácii organizmu. Chránia bunky pred negatívnymi vplyvmi vonkajšieho prostredia a vo všeobecnosti podporujú zdravý životný štýl.
- Obsahom vlákniny: Či už ste na redukčnej diéte alebo si len strážite príjem potravy, vláknina je kľúčová. Zabezpečuje rýchlejší nástup pocitu sýtosti a prospieva tráveniu.
Jemne pikantná chuť a široké využitie
Ak ste niekedy ochutnali klasickú žeruchu, chuť žerušnice vám ju môže trochu pripomínať – je svieža, jemne pikantná, s ľahko štipľavým nádychom. Čím skôr ju po zbere skonzumujete, tým viac si zachová pôvodné arómy aj účinné látky.
V kuchyni sa s ňou dá experimentovať mnohými spôsobmi:
- Jarné šaláty: Stačí pridať niekoľko nasekaných listov medzi klasickú listovú zeleninu a získate ľahko korenistú príchuť.
- Pomazánky a dipy: Primiešajte ju do tvarohu, lučiny alebo cottage cheese. Môžete pridať aj pretlačený cesnak či pár kvapiek citrónovej šťavy.
- Chlebíčky s maslom či vajíčkom: Čerstvá žerušnica je výborná ako ozdoba, ktorá dodá vášmu rannému chlebu nielen pútavý vzhľad, ale aj príjemnú korenistú bodku.
- Smoothie: Ak máte radi výdatné zeleninové či ovocno-zeleninové nápoje, pridajte malú hŕstku čerstvých listov žerušnice. Získate tak vyšší obsah vitamínov a minerálov.
- Záverečné dochutenie polievok: Jemné nasekanie tesne pred podávaním môže výborne dochutiť napríklad krémovú zemiakovú polievku.
Svojou chuťou nezaostáva, ale na čo si dať pozor?
Hoci je žerušnica chlpatá zdraviu prospešná a nenáročná na zber, existuje niekoľko pravidiel, ktoré by ste mali dodržiavať:
- Zber v čistom prostredí: Určite sa vyhnite pozbieraniu rastlín pri frekventovaných cestách, v priemyselných oblastiach či tam, kde môže byť pôda kontaminovaná chemikáliami.
- Možná alergická reakcia: Ak trpíte alergiou na kapustovité rastliny (kam patria aj horčica, reďkovka či kapusta), buďte opatrní. Prvý raz vyskúšajte iba malé množstvo, aby ste vedeli, či vám nespôsobí nežiaduce reakcie.
- Skladovanie: Najlepšie je bylinku spotrebovať čo najskôr po zbere. Ak ju však chcete uchovať, vložte ju do chladničky zabalenú vo vlhkej utierke, prípadne ju môžete umyť a odložiť do mikroténového vrecka.
Je to „plevel“ alebo superpotravina?
Niektorí si možno pomyslia, že zaradenie žerušnice k superpotravinám je prehnané, no pri bližšom pohľade na jej nutričné zloženie a zdravotné výhody je jasné, že si zaslúži minimálne vašu pozornosť. Hoci v obchodoch stále nájdeme mnohé druhy „exotickejších“ rastlín, ktoré sa pýšia vysokým obsahom živín, je skvelé vedieť, že aj priamo pod našimi nohami môže rásť rovnako prospešná bylinka.
Nabudúce, keď sa vyberiete do záhrady alebo na prechádzku, dobre sa rozhliadnite po drobných, bielokvitnúcich rastlinách s jemnými chĺpkami. Možno práve na ne budete už čoskoro pozerať úplne inak – ako na zdroj vitamínov, minerálov a ďalších výživných látok.
Ďalší tip na zdravú pochúťku?
Ak hľadáte niečo ľahké na večer, čo navyše dokáže naštartovať spaľovanie počas spánku, skúste si dať menšiu porciu bielkovinovej desiaty. Napríklad jogurt s kúskom ovocia, do ktorého môžete pridať aj trochu nasekanej žerušnice pre pikantný podtón. Mnohí výživoví poradcovia tvrdia, že mierny prísun bielkovín vo večerných hodinách môže podporiť regeneráciu svalov, a tým podporiť aj lepšie spaľovanie kalórií.
Rovnako zaujímavou témou je aj pitie kávy. Uznávaný kardiológ José Abellán sa nedávno vyjadril, že umiernené pitie kvalitnej kávy môže mať pre náš kardiovaskulárny systém pozitívne účinky. Rozhodne to však neznamená, že by ste mali piť silnú kávu vo veľkých množstvách počas celého dňa. Dôležitá je primeranosť a vyvážený životný štýl – podobne ako pri konzumácii žerušnice.
Žerušnica chlpatá (Cardamine hirsuta), často vnímaná iba ako drobný „plevel“, je v skutočnosti ukrytým klenotom našej prírody. Už v marci vám dokáže doplniť jedálny lístok o vysoké dávky vitamínu C a K, kyseliny listovej, vlákniny či minerálov. Jej jemne štipľavá chuť je ideálna do šalátov, nátierok, polievok alebo ako netradičná prísada do smoothie. Pokiaľ si ju nazbierate na čistom mieste a vyhnete sa prípadným alergickým reakciám, poslúži vám ako chutné a zdravé spestrenie jarného jedálnička. Vyskúšajte ju a zistite, ako dokáže jedna malá rastlinka obohatiť váš denný príjem živín – možno vás prekvapí, čo všetko sa v nej skrýva.