Nikdy nekonzumujte tieto potraviny ani len jeden deň po dátume spotreby. Ani mraznička ich nezachráni

vajcia
vajcia Foto: František Stacho

V dnešnej dobe, keď sa každý snaží šetriť, je téma minimalizácie plytvania potravinami veľmi aktuálna. Mnoho produktov môžeme bezpečne konzumovať aj po uplynutí ich minimálneho odporúčaného obdobia spotreby. Toto obdobie je stanovené zákonom a často sa týka predovšetkým trvanlivých potravín, ktoré nezahŕňajú čerstvé produkty. Napriek tomu existuje niekoľko druhov jedál, ktoré by ste po uplynutí ich spotreby rozhodne nemali konzumovať.

Červené mäso

Aj keď je známe, že červené mäso má väčšiu trvanlivosť ako kuracie, nie je vhodné zanedbávať jeho kontrolu. Známky, že mäso už nie je bezpečné, zahŕňajú nepríjemný zápach alebo zmenu farby. Obzvlášť opatrní by ste mali byť pri mletom mäse, ktoré sa kazí oveľa rýchlejšie.

Ak mäso zamrazíte ešte pred skončením jeho doby spotreby, nemusíte mať obavy. Ak sa však rozhodnete zmrazovať mäso po uplynutí jeho trvanlivosti, riskujete, že sa pri rozmrazovaní rýchlo množia nebezpečné baktérie, čo môže viesť k zdravotným komplikáciám.

Čerstvé ryby

Ryby patria medzi potraviny, ktoré sa kazia mimoriadne rýchlo. Keď si kúpite čerstvú rybu v supermarkete, mali by ste ju spracovať do 24 hodín od nákupu. Ryby sú veľmi citlivé na zmeny teploty a ľahko sa stávajú cieľom baktérií , ktoré môžu spôsobiť zažívacie problémy.

Aj keď je ryba označená ako čerstvá, často už prešla prvým zmrazovaním pri výlove. Preto nie je odporúčané pokúšať sa o jej opätovné zmrazovanie.

Vajcia

Vajcia patria medzi obľúbené a nutrične hodnotné potraviny, ktoré je možné využiť na mnohé spôsoby. Ich trvanlivosť je zvyčajne približne jeden mesiac od znášky. Ak ich skladujete v chladničke, je vhodné usporiadať ich tak, aby ste najprv spotrebovali tie s najkratšou trvanlivosťou.

Zmrazovanie vajec neprichádza do úvahy, ale ich trvanlivosť môžete predlžiť varením pred uplynutím spotreby. Uvarené vydržia v chladničke asi týždeň.

Mliečne výrobky

Čerstvé mlieko a smotana sú skvelé nielen pre svoju chuť, ale aj pre vysokú nutričnú hodnotu. Tieto produkty majú však zvyčajne krátku dobu spotreby, ktorú treba dôsledne dodržiavať. Trvanlivé mlieko je naopak stabilné a vydrží až šesť mesiacov.

Akonáhle otvoríte obal s mliečnym produktom, jeho trvanlivosť sa dramaticky skráti. Všetky takéto produkty je najlepšie spotrebovať do 24 hodín od otvorenia. Dôležitým faktorom pri predlžovaní trvanlivosti je pasterizácia, ktorá zabezpečuje, že sa baktérie nezačnú množiť okamžite po otvorení.

Záver

Niektoré potraviny môžeme konzumovať aj po uplynutí minimálnej doby spotreby, iné si však vyžadujú prísnu kontrolu. Pri mäse, rybách, vajciach a mliečnych výrobkoch je potrebné dôsledne dodržiavať stanovený čas spotreby, aby sme sa vyhli zdravotným rizikám. Ani mraznička nie je univerzálne riešenie – nesprávne skladovanie alebo oneskorené zmrazovanie môže viacej škodiť ako pomôcť.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať