Okamžite zbavte mrazničku týchto potravín. Hrozí vám malér, a stavíme sa, že ich tam máte už pekne dlho

potraviny v mrazničke
potraviny v mrazničke Foto: František Stacho

Mraznička je obrovská pomocníčka pri uchovávaní potravín, a väčšina z nás by si bez nej už nevedela predstaviť každodenný život. Často v nej skladujeme úplne všetko: od čerstvej či mrazenej zeleniny až po zvyšky z nedeľného obeda. Pravdou však je, že sa niekedy k mrazničke správame ako k zásuvke na odpadky – odložíme tam všetko, čo sa nám už nezmestí do chladničky, alebo čo jednoducho nechceme vyhodiť.

Musíme si uvedomiť, že ani mraznička nedokáže robiť zázraky. Niektoré potraviny v nej môžu byť už príliš dlho alebo nie sú vhodné na dlhodobé mrazenie. Preto je dobré z času na čas spraviť dôkladný „audit“ mrazničky a zbaviť sa toho, čo by tam už nemalo byť. Inšpirujte sa radami odborníkov a pozrite sa, či sa v nasledujúcich kategóriách nenájde niečo aj u vás doma.

1. Opäť raz zmrazené potraviny

Máte v chladničke pol balíčka rozmrznutého kuracieho mäsa alebo zeleniny a povedali ste si, že to, čo nespotrebujete, jednoducho hodíte späť do mrazničky? Takto to, žiaľ, nefunguje. Pri každom jednom procese rozmrazovania a opätovného zmrazovania potravín sa mnohonásobne zvyšuje riziko rozmnoženia baktérií.

Preto môžete veľmi rýchlo skončiť so žalúdočnými či črevnými ťažkosťami, alebo inými zdravotnými komplikáciami. Pokiaľ niečo rozmrazujete, ideálne je nechať to rozmrznúť v chladničke a nie pri izbovej teplote. A úplne sa vyhnite opakovanému mrazeniu potravín, ktoré boli mimo chladničky viac ako dve hodiny.

2. Zabudnuté zvyšky jedla

Poznáte to: prídete od babičky či mami z nedeľného obeda a odnášate si tašku plnú dobrôt, ktoré sa nezjedli. Mnohé z týchto jedál jednoducho „odložíme“ do mrazničky, aby sme ich neskôr dojedli. Problém nastáva, ak tam jedlo zostane pridlho.

Podľa odporúčaní amerického Úradu pre bezpečnosť a kontrolu potravín (USDA) by sa zmrazené zvyšky hotových jedál mali skonzumovať do 3–4 mesiacov. Potom sa ich kvalita začína prudko zhoršovať, jedlo môže strácať chuť aj textúru. Ak máte v mrazničke koláče, mäso, omáčky či iné babičkine špeciality dlhšie ako pol roka, zvážte, či sa ich radšej nezbaviť. Urobte si priestor na čerstvejšie a chutnejšie jedlo.

3. Potraviny s hrubou vrstvou ľadu

Ak niekedy objavíte v mrazničke balíček, ktorý je celý obalený hrubou vrstvou ľadu, na jeho obsahu si pravdepodobne veľmi nepochutíte. Samotné ľadové kryštáliky nie sú vyslovene nebezpečné, no vo väčšine prípadov znehodnocujú kvalitu potravín.

Ďalším signálom môže byť podivný zápach alebo nezvyčajná farba zmrznutej suroviny. Vznik „spálenia“ mrazom, čiže freezer burn, je bežný jav, keď je niečo dlho vystavené prúdeniu vzduchu v mrazničke alebo nedostatočne zabalené. Ak si napriek tomu nechcete danú potravinu hneď vyhodiť, dajte ju aspoň do krémovej polievky či smoothie, kde drobné chuťové odchýlky viac-menej splynú.

4. „Voňavé“ kocky ľadu

Možno si poviete, že ľad nemôže mať žiadnu chuť ani vôňu – ľad je predsa len voda. Lenže, opak je pravdou. Postupom času ľadové kocky dokážu do seba absorbovať arómy z iných potravín, ktoré ležia v mrazničke vedľa nich.

Predstavte si, že máte vedľa zásobníka na ľad kus voňavého syra, ryby, krevety alebo napríklad otvorenú pizzu. Aj keď sa to zdá neuveriteľné, kocky môžu začať preberať ich vôňu i chuť. A nikto nechce do nápoja ľad „prevoňaný“ minulotýždňovou rybou. Jedinou cestou, ako sa týchto pachov zbaviť, je vyhodiť staré kocky, zásobník poriadne poumývať a vyrobiť si čerstvú várku. Praktickým riešením sú formy na ľad s vrchnákmi, ktoré bránia absorbovaniu pachov.

5. Staršia zmrzlina

Ak ste fanúšikom nanukov, tento bod sa vás možno netýka, pretože ich spravidla rýchlo zjete. Iné je to však s rodinnými baleniami zmrzliny v krabičke, ktorá môže v mrazničke ostať zabudnutá. Po niekoľkých mesiacoch už zmrzlina nemáva pôvodnú jemnosť a stráca svoju charakteristickú chuť.

Všeobecne platí, že zmrzlina v uzavretom obale si dokáže zachovať sviežu arómu a textúru približne 3 mesiace. Po uplynutí tejto doby sa jej konzistencia často mení na ľadovú hmotu a chuť môže byť mdlejšia či dokonca nepríjemná. Rozumné je preto dojesť zmrzlinu skôr, než ju vyhodiť – predsa len, nikto nechce plytvať dobrou sladkou pochúťkou.

6. Pečivo so smotanovou alebo tvarohovou náplňou

Milujete domáce kysnuté koláče či buchty s tvarohom alebo so šľahačkovou plnkou? Pokiaľ ich radi pečiete vo veľkom a potom nadbytok mrazíte, majte na pamäti, že výrobky obsahujúce syr, tvaroh či smotanu nevydržia v mraze večnosť. Odporúča sa skonzumovať ich do jedného mesiaca od zamrazenia.

Tieto mliečne produkty sa totiž pri dlhšom mrazení môžu začať zrážať a meniť konzistenciu, čo pokazí váš kulinársky zážitok. Je preto lepšie všetko zjesť načas (napríklad pohostiť návštevu či rodinu) a uistiť sa, že v mrazničke nezostane zabudnutý plný sáčok koláčov, ktoré už potom nebudú také lákavé.

Zhrnutie na záver

Mraziť sa dá naozaj kadečo, no treba dbať na správne postupy a dĺžku skladovania. Všímajte si dátumy na potravinách, označujte si sáčky alebo nádobky dátumom vloženia do mrazničky a pravidelne kontrolujte, čo v nej máte. Niekedy je lepšie potraviny spotrebovať hneď, než ich ponechať napospas osudu na príliš dlhý čas v mraze.

Ak si udržíte v mrazničke prehľad a poriadok, nebudete ju používať ako čiernu dieru na kuchynské „odpadky“, ušetríte peniaze, čas, a hlavne si uchováte svoje jedlá v tej najlepšej možnej kvalite. A hoci sa zdá, že mraznička zvládne všetko, aj ona má svoje limity!

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať