Onkológovia: Vynechajte tieto potraviny z jedálnička: prispievajú k tvorbe rakoviny. 6 najviac karcinogénnych potravín

6 najviac karcinogénnych potravín
Onkológovia - Vynechajte tieto potraviny z jedálnička: prispievajú k tvorbe rakoviny. 6 najviac karcinogénnych potravín Foto: depositphotos.com

Medzi najznámejšie faktory spôsobujúce rakovinu priamo, je genetika, fajčenie, nezdravá a nepravidelná strava, pár druhov infekcií, vystavovanie sa chemikáliám či samotnému žiareniu. Rakovina je komplexná skupina ochorení.

Strava zohráva veľkú rolu v prevencii pred rakovinou

Podľa vedeckých zistení, ku vzniku rakoviny môžu prispieť aj dva hlavné faktory, nedostatok pohybu a zlé stravovacie návyky. Oboje môžete zmeniť a znížiť tak u seba riziko vzniku rakoviny. Nikdy nie je neskoro zbaviť sa zlozvykov, ako fajčenie, začať si strážiť váhu, pravidelne sa hýbať, nemusí to vyslovene znamenať cvičenie, stačia aj hodinové prechádzky každý deň, začnite sa zdravo stravovať.

Tu je 7 najviac karcinogénnych potravín:

1. Umelé sladidlá a rafinovaný cukor

Umelé sladidlá a rafinovaný cukor
Umelé sladidlá a rafinovaný cukor Foto: depositphotos.com

Rafinovaný cukor nielen zvyšuje hladinu inzulínu, ale je aj živnou pôdou pre rakovinové bunky. Táto skutočnosť je už dlho vedecky uznávaná. Nemec Otto Warburg, ktorý v roku 1931 získal Nobelovu cenu za medicínu, ako prvý zistil, že nádory sa živia cukrom. Rakovinové bunky potrebujú sladidlá s vysokým obsahom fruktózy kvôli svojmu rýchlemu metabolizmu. Priame spojenie zatiaľ preukázané nebolo, no faktom je, že rakovinové bunky sú živené cukrom a okrem toho, konzumácia týchto cukrov môže viesť k obezite, ktorá už priamo môže spôsobovať vznik určitých typov rakoviny.

Čím ich môžete nahradiť?

Med, palmový cukor, surová melasa, javorový sirup, stevia.

2. Spracované mäso (údeniny)

údeniny
údeniny Foto: depositphotos.com

Spracované mäso sú spracované mäsové výrobky, ako je slanina a klobásy bolo klasifikované Medzinárodnou agentúrou pre výskum rakoviny (IARC) ako karcinogénne pre ľudí. Podľa štúdie uskutočnenej na Havajskej univerzite zvyšujú tieto potraviny riziko rakoviny pankreasu o 67 %. Existujú dôkazy o tom, že pravidelná konzumácia týchto potravín môže zvýšiť riziko rakoviny, hlavne rakoviny hrubého čreva. Spracované mäso obsahuje mnoho chemických látok a konzervantov, vrátane dusičnanov, ktoré zvýrazňujú chuť, ale sú známymi karcinogénmi. Štúdie však ukazujú, že riziko je závislé na množstve a frekvencii konzumácie.

3. Hydrogenované oleje

Hydrogenované oleje
Hydrogenované oleje Foto: depositphotos.com

Hydrogenované oleje (známe tiež ako transmastné kyseliny) pre dlhodobé skladovanie boli chemicky umelo upravené, sú to teda syntetické výrobky. Okrem iného sa do nich pridávajú chemické látky, ktoré odstraňujú pachy a zlepšia chuť. Štúdie preukázali, že hydrogenované a čiastočne hydrogenované oleje v spracovaných potravinách môžu až zdvojnásobiť riziko vzniku rakoviny prsníka.

Mnohé krajiny ich už zakázali alebo výrazne obmedzili ich používanie.

Čím tieto oleje nahradiť?

Extra panenský olivový olej, kokosový olej alebo palmový olej.

4. Zemiakové lupienky (Chipsy)

Chipsy
Chipsy Foto: depositphotos.com

Smažia sa na hydrogenovanom rastlinnom oleji a sú nadmerne solené. Podľa štúdie zverejnenej v časopise New England Journal of Medicine môže konzumácia iba 30 gramov chipsov denne viesť k ročnému prírastku hmotnosti o 1 kg. Chipsy tiež obsahujú transmastné kyseliny, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu, a sodík, ktorý zvyšuje krvný tlak. Pri ich pražení vzniká aj karcinogénna látka akrylamid, ktorá sa vyskytuje napríklad v cigaretách.

Pokiaľ možno, obmedzte ich konzumáciu na minimum.

5. Pukance (Popcorn)

Popcorn
Popcorn Foto: depositphotos.com

Pukance priamo z mikrovlnky sú pohodlne pripravené a chutia dospelým aj deťom. Čo ale mnohí neviete, vrecúška, v ktorých sa pripravujú, obsahujú kyselinu perfluóroktánovú (PFOA). Je to toxín, ktorý môže zvyšovať iziko vzniku rakoviny prsníka, obličiek, prostaty, pľúc, krvi, močového mechúra, hrubého čreva a štítnej žľazy.

Odporúčame pred prípravou ich z vrecka vybrať a dať do misky, ktorá je vhodná do mikrovlnky, samozrejme ju niečím prekryte, aby ste pukance nelovili po celej mikrovlnke.

6. Rafinovaná biela múka

Rafinovaná biela múka
Rafinovaná biela múka Foto: depositphotos.com

Rafinovaná múka nemá nutričné hodnoty a ešte k tomu je bielená plynným chlórom, aby vyzerala atraktívnejšie. Má veľmi vysoký glykemický index, čiže zvyšuje hladinu inzulínu, bez poskytnutia živín. Potraviny s vysokým obsahom bielej múky môžu viesť k zvýšenej inzulínovej rezistencii.

Čím ju možno nahradiť?

Celozrnná, mandľová, jačmenná múka.

Odporúčané