Plastové dózy na jedlo rýchlo zapáchajú? Skúsená gazdiná odhalila trik, ako sa zápachu zbaviť okamžite

plastové nádoby
plastové nádoby Foto František Stacho

Plastové dózy na jedlo sú neoceniteľným spoločníkom v každej domácnosti. Umožňujú nám uchovávať jedlo v chladničke, pohodlne nosiť obedy do práce alebo mraziť potraviny, ktoré by sme inak nestihli zjesť. V dnešnej dobe, keď sú obedy v reštauráciách čoraz drahšie, sa využívajú ešte častejšie ako predtým.

Časté používanie však spôsobuje, že plastové nádoby postupne strácajú svoju pôvodnú čistotu. Objavujú sa na nich zafarbenia od omáčok či gulášov, ktoré sa zdajú byť neodstrániteľné, a ich vnútro často preberie nepríjemný zápach z predchádzajúcich jedál. Ani dôkladné umývanie v umývačke riadu, ani ručné drhnutie s kefou často neprinesie želaný výsledok. Dobrou správou však je, že existuje niekoľko jednoduchých spôsobov, ako ich opäť uviesť do skvelého stavu – a na všetko potrebné už pravdepodobne máte doma.

Päť jednoduchých a efektívnych tipov na obnovu plastových dóz

Nepotrebujete kupovať nové nádoby alebo používať drahé čistiace prostriedky. Nasledujúce metódy využívajú bežne dostupné suroviny a vrátenie vašim dózam svieži vzhľad zvládnete rýchlo a bez zbytočných výdavkov.

1. Jedlá sóda ako zázračný odstraňovač nečistôt

Jedlá sóda patrí k najuniverzálnejším pomocníkom v domácnosti, najmä pokiaľ ide o čistenie. Na odstránenie škvŕn a zápachu si pripravte hustejšiu pastu z jedlej sódy a horúcej vody. Naneste ju na zafarbené miesta na dne dózy a nechajte pôsobiť aspoň 30 minút. Potom pastu zotrite pomocou hubky a dózu dôkladne umyte teplou vodou so saponátom. Táto metóda odstráni aj zažraté škvrny a nádoby budú opäť voňať sviežo.

2. Dezinfekcia na ruky – prekvapivý, no účinný trik

Zásoby dezinfekcie, ktoré mnohým zostali z čias pandémie, môžete využiť na čistenie plastových dóz. Stačí, ak tekutú dezinfekciu nalejete na znečistené alebo zafarbené miesta a necháte pôsobiť približne 45 minút. Potom obsah jednoducho vylejte, dózu vytrite papierovou utierkou a umyte vodou. Pachy aj škvrny zmiznú, akoby ich nikdy nebolo.

3. Cukor a ľad – netradičná, ale funkčná metóda

Kryštálový cukor v kombinácii s ľadom a trochou teplej vody môže pôsobiť ako peeling pre vaše plastové dózy. Nasypte cukor na dno nádoby, pridajte niekoľko kociek ľadu a pár kvapiek saponátu na riad. Počkajte, kým sa ľad rozpustí, a potom obsah vylejte. Zvyšky cukru zotrite vlhkou handričkou a dózu opláchnite. Tento spôsob síce znie netradične, ale v praxi funguje prekvapivo dobre.

4. Ocot ako prírodný neutralizátor zápachov

Ak je vaším hlavným problémom pretrvávajúci zápach, ktorý sa drží vo vnútri dózy, stavte na ocot. Stačí, ak dózu vytriete octom a necháte ho chvíľu pôsobiť. Tento postup síce neodstráni zafarbenia, ale s pachmi si poradí na výbornú. Po použití dózu dôkladne opláchnite, aby nezostala vôňa octu.

5. Prevencia je základ – správne skladovanie a čistenie

Aby ste predišli opakovaniu týchto problémov, je dôležité plastové nádoby správne skladovať a čistiť hneď po použití. Jedlá, ktoré môžu zanechávať výrazné škvrny (napríklad paradajkové omáčky), je vhodné baliť do iných materiálov alebo dózy vyložiť papierom na pečenie.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať