Poškodzuje mikrovlnná rúra jedlo? Skutočnosť vás možno prekvapí

mikrovlnka
mikrovlnka Foto: František Stacho

Mikrovlnná rúra je dnes bežnou súčasťou takmer každej domácnosti a dokážeme si ňou uľahčiť varenie či ohrievanie jedál takmer okamžite. Napriek jej popularite sa však mnohí ľudia zamýšľajú nad tým, či rýchly ohrev jedla náhodou nepoškodzuje dôležité živiny, alebo či mikrovlnné žiarenie v nejakom ohľade neškodí ľudskému zdraviu. V nasledujúcom texte sa dozviete, ako mikrovlnka vlastne funguje, či môže byť nebezpečná a aké typy potravín (alebo nádob) by ste mali radšej z ohrievania mikrovlnnou rúrou vynechať.

Ako mikrovlnka funguje?

Základom mikrovlnnej rúry je elektromagnetické žiarenie, ktoré zvyčajne pracuje na frekvencii 2,45 GHz, teda s vlnovou dĺžkou okolo 12,24 centimetra. Kľúčovou súčiastkou je tzv. magnetrón, ktorý premieňa elektrickú energiu na mikrovlnné žiarenie. To v jedle rozkmitáva najmä molekuly vody, a práve vďaka tomuto kmitaniu a následnému uvoľňovaniu tepla sa pokrm zahrieva.

Jednou z veľkých výhod mikrovlnky je aj jej konštrukcia, ktorá je navrhnutá tak, aby žiadne mikrovlnné žiarenie neunikalo von, kým nie sú dvierka správne zatvorené. Pokiaľ je teda mikrovlnná rúra nepoškodená a používate ju v súlade s návodom, nemusíte mať obavy z úniku žiarenia. Dvierka sú navyše vybavené bezpečnostnými poistkami, takže pokiaľ nie sú dobre dosadnuté, rúra sa vôbec nezapne.

Aj podľa oficiálnych vyjadrení, napríklad zo Štátneho zdravotného ústavu, je žiarenie z funkčnej mikrovlnky pri bežnom používaní pre človeka prakticky neškodné. Podobne to vidí aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá upozorňuje, že ak by mikrovlnné žiarenie z nejakého dôvodu unikalo v nebezpečnej miere, muselo by ísť o veľmi vážnu poruchu rúry. V bežnej praxi je však taký stav vysoko nepravdepodobný.

Je mikrovlnka naozaj škodlivá pre naše zdravie?

Zatiaľ neexistujú dôkazy, ktoré by vedecky preukázali, že mikrovlnná rúra ako taká škodí ľudskému zdraviu. Podobne neexistujú ani presvedčivé štúdie, ktoré by potvrdzovali výrazné ničenie živín v jedle ohrevom v mikrovlnke. Pri každom tepelnom spracovaní potravín sa síce určité množstvo vitamínov či iných látok stráca, no nedeje sa to v mikrovlnnej rúre v podstatne väčšej miere, než napríklad pri pečení v klasickej rúre, varení vo vode alebo pri ohreve na pare.

Napríklad tepelne labilný vitamín C je extrémne citlivý a rýchlo degraduje pri rôznych spôsoboch ohrevu. Ani mikrovlnná rúra teda nemá monopol na jeho likvidáciu. Pravdou je, že mikrovlnné žiarenie môže znížiť obsah niektorých protizápalových flavonoidov vo vybraných potravinách, ale ide skôr o dočasnú alebo čiastočnú stratu, ktorá závisí aj od dĺžky a intenzity ohrevu.

Mnohí ľudia navyše často spomínajú, že jedlá z mikrovlnky im môžu pripadať menej chutné. To však väčšinou nesúvisí s nejakou „škodlivosťou“ procesu, ale s tým, že ohrev býva často príliš intenzívny či neprimerane dlhý. Pri prehnanej dĺžke ohrievania na vysokom výkone sa potraviny vysušujú, čo môže narušiť ich prirodzenú štruktúru a chuť.

Problém s plastami: Na čom sa jedlo ohrieva?

Ak sa pri používaní mikrovlnky niečo javí ako potenciálny problém, sú to v prvom rade nevhodné plastové nádoby. Hoci klasické keramické či sklenené riady sú prakticky nezávadné, obľúbené plastové „mištičky“ si už vyžadujú určitú opatrnosť. Nie všetky plasty sú na ohrev v mikrovlnke vhodné – tie nesprávne totiž môžu obsahovať škodlivé látky, ako je BPA (bisfenol A) alebo ftaláty, ktoré sa pri vysokých teplotách vedia uvoľňovať do jedla.

Podľa štúdie z University of Nebraska–Lincoln sa z plastových nádob môžu pri mikrovlnnom ohreve do pokrmu uvoľňovať mikroplasty či dokonca nanoplasty. Výskum navyše ukázal, že čím bol výkon ohrevu vyšší, tým výraznejšie stúpal počet uvoľnených plastových častíc. Tie môžu mať z dlhodobého hľadiska negatívny vplyv na zdravie – napríklad podľa experimentu uvedeného vo výskume uhynulo až 75 % testovaných obličkových buniek po dvojdňovej expozícii vysokou koncentráciou mikroplastov, zatiaľ čo pri slabšom roztoku toto percento bolo nižšie.

Ak sa chcete potenciálnym rizikám vyhnúť úplne, používajte pri ohrievaní v mikrovlnke radšej sklenené alebo keramické nádoby. Ak už plastové misky používať musíte, vyberajte si tie, ktoré sú výslovne označené ako vhodné do mikrovlnky (bez BPA a ftalátov). Aj tak je však rozumné ohrievať plastové nádoby čo najkratšie a radšej voliť nižší výkon rúry.

Potraviny, ktoré radšej do mikrovlnky nedávajte

Hoci je mikrovlnná rúra mimoriadne praktická a skráti čas ohrevu jedla na minimum, predsa len existujú potraviny, ktoré sa v nej ohrievať neodporúča. Dôvody sa líšia – niekedy môže ísť o zmenu štruktúry, inokedy o vznik nežiaducich látok či dokonca riziko otravy. Ktoré konkrétne potraviny by ste mali ohrievať radšej inak?

  1. Zeler, kel, špenát alebo červená repa
    Tieto druhy zeleniny obsahujú látky, ktoré sa môžu pri ohreve v mikrovlnnej rúre zmeniť na nitrozamíny. Ide o zlúčeniny považované za potenciálne karcinogénne, preto je pri nich vhodnejší klasický ohrev.

  2. Mrkva
    Mrkva neraz obsahuje minerály z pôdy a keď sa dostanú do kontaktu s mikrovlnným žiarením, môže to dokonca vyvolať iskrenie. Hoci vám zrejme nevybuchne, takéto iskrenie môže poškodiť vnútorný priestor rúry alebo jedlo spáliť.

  3. Zemiaky
    Ak vám ostali z obeda a necháte ich dlho stáť pri izbovej teplote, môžu sa v nich premnožiť baktérie spôsobujúce botulizmus. Mikrovlnná rúra nedokáže pri rýchlom ohreve túto hrozbu vždy účinne eliminovať, keďže jedlo neprejde dostatočne vysokou teplotou vo všetkých častiach.

  4. Brokolica
    Tá síce v mikrovlnke nepriamo nestratí úplne všetky živiny, no určitý podiel cenných látok (najmä vitamín C a niektoré antioxidanty) sa pri tomto druhu ohrevu môže vytratiť rýchlejšie než pri šetrnejšej tepelnej úprave.

  5. Pikantné papričky
    Pálivé papričky obsahujú kapsaicín, ktorý sa pri ohrievaní v mikrovlnke môže uvoľniť do vzduchu. Keď potom rúru otvoríte, môže to nepríjemne podráždiť oči alebo dýchacie cesty, najmä ak je paprika veľmi pikantná.

  6. Ryža
    Ryža je extrémne náchylná na bakteriálnu kontamináciu. Ak vám ostane ryža z predchádzajúceho dňa, potrebujete ju čo najskôr schladiť a uskladniť v chladničke. Pri opakovanom ohrievaní by mala prejsť poriadnym varom alebo aspoň vysokou teplotou počas dostatočnej doby. Mikrovlnka však často ohrieva jedlo nerovnomerne, takže sa môžu baktérie zachovať v niektorých častiach nedostatočne prehriatej ryže.

Ako ohrievať a variť čo najšetrnejšie?

Ak chcete pri varení a ohrievaní v mikrovlnke minimalizovať straty živín a zároveň predísť riziku spojenému s nevhodnou manipuláciou, skúste dodržať niekoľko zásad:

  • Voľte nižší výkon a kratší čas: Čím kratšie jedlo v mikrovlnke zostane a čím nižší výkon použijete, tým menšie je riziko vysušenia a degradácie živín.
  • Jedlo radšej premiešajte: Aby sa teplo rozložilo rovnomerne, počas ohrievania pokrm niekoľkokrát premiešajte.
  • Používajte vhodné nádoby: Dajte prednosť sklu alebo keramike, prípadne špeciálnym plastom bez BPA.
  • Dôkladne umyte mikrovlnku: Zvyšky jedla vnútri môžu pri ďalšom ohrievaní dymiť, spôsobovať zápach či dokonca iskrenie.

Zhrnutie na záver

Mikrovlnná rúra, ak je v dobrom technickom stave a používate ju podľa odporúčaní výrobcu, nie je pre zdravého človeka nebezpečná. Odborné inštitúcie vrátane Štátneho zdravotného ústavu či Svetovej zdravotníckej organizácie sa zhodujú, že mikrovlnné žiarenie pri bežnej prevádzke z rúry neuniká, takže sa ho netreba obávať. Samotný proces ohrievania navyše neničí výživové látky v jedle výraznejšie, než iné bežné formy tepelnej úpravy.

Riziká sa môžu objaviť najmä pri nesprávnom spôsobe ohrevu (napríklad ak jedlo zostane dlho pri izbovej teplote a hrozí kontaminácia baktériami) alebo pri používaní nevhodných nádob (plastov s BPA, ftalátmi či zle označených). Niektoré potraviny, ako zemiaky, ryža, pikantné papričky či listová zelenina, si vo všeobecnosti vyžadujú šetrnejší či dlhší spôsob ohrevu alebo iný spôsob prípravy, aby zostali bezpečné a zachovali si čo najviac výživových hodnôt.

Ak teda mikrovlnku používate rozumne a dodržiavate odporúčania, nemusíte sa obávať, že by vám tento praktický spotrebič zničil všetky cenné živiny v obľúbených pokrmoch. Najviac zohráva rolu výber surovín, spôsob, akým jedlo skladujete, a váš celkový prístup k príprave stravy. Za týchto okolností je mikrovlnná rúra naozaj výborný a bezpečný pomocník do každej kuchyne.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať