Preverené tipy pre bohatú úrodu paprík, ktoré ocení každý záhradník

pestovanie papriky
pestovanie papriky Foto: depositphotos.com

Skúsenosti s pestovaním paprík má mnoho záhradkárov, no nie vždy sa všetkým podarí dosiahnuť bohatú úrodu či chutné plody. Ak máte za sebou prvé pokusy, no nie ste si istí výsledkom, prípadne hľadáte užitočné tipy, ako na pestovanie paprík efektívnejšie, nasledujúce rady by vám mali pomôcť. Papriky sú hneď po rajčiakoch a uhorkách jedny z najobľúbenejších druhov zeleniny, ktoré sa mnohí snažia dopestovať vo vlastnej záhrade alebo dokonca na balkóne. Keďže ide o teplomilné rastliny, ich úspešné pestovanie je podmienené dostatkom tepla, svetla a pravidelnej zálievky, pričom správna starostlivosť je nevyhnutná počas celého vegetačného obdobia.

Výsev semien a predpestovanie priesad

Základ úspechu pri pestovaní paprík začína už samotným výsevom semien. Keďže papriky potrebujú vyššiu teplotu na klíčenie, s výsevom sa odporúča začať koncom februára alebo začiatkom marca, aby sme im dopriali dostatok času na rast. Semená vyžadujú minimálne 25 °C a veľa svetla. Ako substrát sa najčastejšie používa ľahká, menej výživná zmes, v ktorej je dôležité udržiavať primeranú teplotu aj vlhkosť. Nádoby so semenami môžete prikryť potravinárskou fóliou či igelitom, čím zabezpečíte vhodnú mikroklímu.

Akonáhle majú malé rastlinky aspoň dva pravé listy, prichádza čas na ich pikírovanie – presádzanie do samostatných kvetináčov alebo črepníkov. Tie môžete nechať na slnečnom parapete vo vnútri, alebo ich presunúť do pareniska, skleníka či fóliovníka, kde však takisto treba dbať na udržiavanie vhodnej teploty.

Pokiaľ ste semená nevysievali sami alebo ste to nestihli, môžete si neskôr zaobstarať hotové priesady v záhradníctve. To vám síce ušetrí prácu, ale je potrebné rátať s vyššími nákladmi za každú rastlinku navyše.

Zaujímavosť: Predpestovanie paprík môže byť o niečo náročnejšie najmä pre potrebu udržiavania vysokých teplôt. Semenáčiky sú spočiatku veľmi citlivé na chlad a nesprávne teploty môžu proces klíčenia spomaliť alebo dokonca zastaviť.

Kedy presadiť papriky na záhon?

Akonáhle máte silné a zdravé priesady, mali by ste začať s postupným prihnojovaním hnojivami určenými pre plodovú zeleninu. Dávajte si však pozor, aby ste papriky nezačali hnojiť ihneď po presadení. Rastliny potrebujú aspoň dva týždne na to, aby sa v novom prostredí dobre zakorenili a boli pripravené spracovať dodatočné živiny. Príliš skoré prihnojenie môže poškodiť korene či dokonca popáliť rastlinku.

Ešte pred samotným vysadením na finálne stanovisko je vhodné papriky otužovať. Postupné zvykanie na nižšie teploty im pomôže pri prechode z teplejšieho prostredia (ak ste ich dopestovali v interiéri či vo vyhrievanom skleníku) do vonkajšieho. Stačí, ak ich na niekoľko hodín denne prenesiete na chladnejšie, no dostatočne svetlé miesto, najlepšie vonku, kde sa oboznámia s prirodzenými teplotnými výkyvmi.

Na záhon alebo do skleníka ich vysádzajte až vtedy, keď pominie riziko mrazov – v našich klimatických podmienkach to býva v druhej polovici mája. Ak máte odolný skleník či fóliovník, môžete ich presadiť aj o čosi skôr, pretože tam sú pred chladom chránené. V každom prípade si pamätajte, že papriky vyžadujú minimálne 20 °C počas dňa a rozhodne by nemali byť vystavené teplotám pod 13 °C. Práve prudké ochladenie a teploty nižšie ako 13 °C môžu spôsobiť spomalenie rastu a zníženie úrody.

Pri výsadbe paprík na záhon si vyberte teplé a slnečné stanovisko. Najlepšie sa im darí v priepustnej, humóznej a na živiny bohatej pôde. Dbajte aj na dostatočné rozstupy medzi jednotlivými rastlinami – zvyčajne je vhodné nechávať priestor aspoň 30 až 40 cm. Takto zabezpečíte, že sa navzájom nebudú tieniť a každý ker papriky bude mať dostatok priestoru na rast.

Starostlivosť o papriky počas rastu a zber úrody

Počas vegetačného obdobia potrebujú papriky predovšetkým pravidelnú zálievku. Najmä v čase kvitnutia a tvorby plodov sa snažte udržiavať pôdu rovnomerne vlhkú, no vyhnite sa prelievaniu. Stále mierne vlhká pôda pomáha rastlinám tvoriť zdravé kvety a plody, kým premokrená pôda by mohla viesť k hnilobe koreňov.

Aby ste podnietili pevný a zdravý rast, môžete použiť organické či minerálne hnojivá. Papriky majú radi dusík v každej fáze rastu, no dajte pozor na rovnováhu živín, aby neboli rastliny „prehnojené“. Môžete vyskúšať napríklad prírodné hnojivá, ako sú výluh z mladej žihľavy (tzv. žihľavová jíchа) či zákvas zo slepačieho trusu, ktoré poskytnú paprikám potrebnú dávku dusíka a ďalších dôležitých prvkov.

Pri vyšších odrodách paprík sa odporúča zaštipovanie vrcholových výhonkov. Tým podporíte rozvetvenie rastliny a zároveň môžete dosiahnuť väčšiu úrodu. Ďalším trikom je vylomenie prvého kvetu, aby si rastlina vybudovala silnejší koreňový systém a nabrala dostatok síl na vytvorenie hojnejších plodov v nasledujúcich týždňoch.

Väčšina bežných druhov paprík nepotrebuje oporu, pretože majú pomerne pevné stonky, ktoré zvládnu udržať hmotnosť plodov. Ak však pestujete papriky, ktorých plody môžu byť mimoriadne ťažké, alebo máte odrodu s vyšším rastovým vzrastom, môže byť podpora (napríklad kolík) vhodná, aby sa predišlo prípadnému zlomeniu stonky.

Zber plodov u paprík prebieha postupne. V praxi to znamená, že akonáhle je nejaká paprika dostatočne veľká a vyfarbená (podľa odrody môže byť zelená, žltá, červená či oranžová), môžete ju odstrihnúť alebo odtrhnúť a nechať zvyšok plodov pokojne ďalej dozrievať. Rastlina sa po zbere voľných plodov zvyčajne sústredí na tvorbu ďalších kvetov, čím v optimálnych podmienkach dokáže plodiť až do konca sezóny.

Pestovanie paprík je síce náročnejšie na teplo a dôslednú starostlivosť, no výsledok stojí za to. Pri dodržiavaní týchto zlatých pravidiel – od správneho výsevu, cez otužovanie a postupné presádzanie až po pravidelnú zálievku a primerané hnojenie – vás papriky odmenia bohatou úrodou a výnimočnou chuťou. V závislosti od podmienok a odrody môže byť pestovanie paprík úspešné v záhrade, v skleníku či dokonca v črepníku na balkóne. Každý, kto túži po vlastnej chutnej zelenine, sa preto nemusí báť pustiť do tejto úlohy – pestovanie paprík je odmenou samo o sebe a prinesie vám nielen radosť zo záhradníčenia, ale aj kvalitný kulinársky zážitok z čerstvých a doma vypestovaných plodov.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať