Určite ste sa už stretli so situáciou, kedy ste nechali na sporáku hrniec či panvicu s jedlom, odbiehali ste k deťom alebo ku dverám, a než ste sa stihli vrátiť, jedlo sa pripálilo. Takáto nehoda sa stáva bežne a mnohí z nás následne v panike siahajú po chemických čističoch, ktoré síce zaberajú, ale nebývajú lacné ani šetrné k životnému prostrediu či nášmu zdraviu. Naša čitateľka, pani Karla, sa preto podelila o jednoduchý domáci postup na odstránenie pripálenín – a prekvapivo na to nepotrebujete takmer nič iné, než peroxid vodíka a jedlú sódu.
Peroxid vodíka + jedlá sóda = overený spôsob
Základom metódy, ktorú odporúča pani Karla, je zmiešať peroxid vodíka s jedlou sódou v takom pomere, aby vznikla hustá pasta. Najprv namočte pripálený riad (napríklad hrniec) do vody, aby ste uvoľnili aspoň časť nečistôt, a následne vodu vylejte. Na navlhnutý povrch naneste pripravenú čistiacu pastu a riad opäť položte na sporák. Jemne zapnite teplotu a nechajte ho zahriať.
Akonáhle je dno hrnca či panvice rozpálené, sporák vypnite a riad prikryte pokrievkou. Vytvárate tým prostredie, kde sa pripáleniny postupne uvoľňujú. Nechajte zmes pôsobiť aspoň 30 minút. Potom vezmite špongiu a skúste pripálené zvyšky odstrániť. Ak sa všetkého nezbavíte na prvýkrát, celý proces môžete zopakovať.
Nepretrvávajte v mylnej domnienke, že teflón je nezničiteľný
Pri panviciach s nepriľnavým (napríklad teflónovým) povrchom treba vždy postupovať obozretne. Tieto panvice sú citlivé na poškriabanie a nesprávne čistenie im môže značne skrátiť životnosť. Ak ju predsa len pripálite, vyskúšajte jednoduchú kombináciu jedlej sódy a saponátu. Na dno panvice nasypte jedlú sódu, pridajte pár kvapiek prostriedku na riad a zalejte teplou vodou. Panvicu položte na sporák, nechajte zmes zovrieť asi päť minút a potom oheň vypnite. Vodu vylejte a panvicu už len umyte tak, ako ste zvyknutí.
Staré pripáleniny a ocot: účinná dvojica
Ak ide o pripáleninu, ktorá sa nachádza nielen vo vnútri riadu, ale aj na jeho vonkajších okrajoch či dne, siahnite po octe s vodou v pomere 1:4. Vlejte túto tekutinu do hrnca (najprv vodu, potom ocot) a nechajte aspoň päť minút prebublávať na sporáku. Ocot sa pri varení vyparuje a môže byť pre dýchacie cesty dráždivý, preto radšej kuchyňu vyvetrajte. Po uplynutí potrebného času hrniec odstavte, počkajte, kým tekutina vychladne, a obsah vylejte.
Rovnaký postup môžete uplatniť aj v prípade pripáleniny na dne hrnca alebo na vonkajšom obvode. Tekutinu zohrejte, prelejte do drezu (ktorý musí byť uzavretý špuntom), vložte do nej postihnutý riad a nechajte ho tam, kým zmes vychladne. Následne ho umyte bežným spôsobom a je hotovo.
Všetky tieto metódy sú jednoduché, lacné a pritom ohľaduplné k prírode. Navyše na ne nepotrebujete žiadne agresívne chemické prostriedky. Ak budete dodržiavať postupy opísané vyššie, zbavíte sa nielen nepekných pripálenín, ale zároveň ušetríte peniaze, a ešte urobíte niečo prospešné pre svoje zdravie aj životné prostredie.