Vo vyváženom jedálničku by nemali chýbať ani strukoviny. K obľúbeným druhom patrí aj fazuľa. Veď kto by si nepamätal na chutnú fazuľovú polievku či prívarok u starkej. Chcete sa dozvedieť, ako si túto dobrotu vypestujete aj vo vlastnej záhrade? Inšpirujte sa.
Fazuľa patrí medzi potraviny, ktoré sú veľmi obľúbené nielen ako samostatné jedlo, ale aj ako príloha k rôznym iným pokrmom. Z fazule dokážete prichystať niekoľko druhov jedál, ktoré budete mať určite radi. Je zdravá, obsahuje mnoho vitamínov a minerálnych látok, ktoré telo potrebuje, a preto je najlepšie, ak si ju vypestujete sami doma. Fazuľa je ľahko stráviteľná, chutná a obsahuje veľa vitamínov. Jej pestovanie nie je vôbec náročné a zvládne to aj začiatočník, ktorý sa prvýkrát chystá sadiť ju. Nemusíte sa tak báť ničoho a pustite sa do toho bez zbytočného otáľania.
Zázračná fazuľa
Odrody fazule Predtým, ako pôjdete fazuľu sadiť je dôležité, aby ste si vybrali správnu odrodu, ktorú budete sadiť a pestovať. Môžete si vybrať medzi kríčkovými či kolíkovými odrodami. Je len na vás, ktorú si vyberiete, a ktorá vám bude lepšie vyhovovať. Kríčkové odrody fazule sa pestujú v našich končinách omnoho častejšie ako kolíkové. Majú kratšiu vegetačnú dobu čo znamená, že fazuľky budete mať už o niekoľko týždňov od sadenia. Rastliny zaberú v záhrade viac miesta, ako v prípade kolíkových odrôd, no nepotrebujú žiadnu oporu a ich pestovanie je preto jednoduchšie. Behom krátkeho času poskytnú naozaj veľkú úrodu, z ktorej budete mať radosť aj úžitok. Naopak, kolíkové odrody sa pestujú o niečo ťažšie. Majú dlhšiu vegetačnú dobu, a preto si budete musieť na svoju nádielku fazuliek počkať. Pre ich pestovanie budete musieť vyrobiť aj nejakú oporu, ako sú napríklad tyčky. O tie sa bude fazuľa opierať pri svojom raste. Vďaka tomu bude mať rastlina zdravé výhonky a poskytne kvalitné plody.

Sadenie hrachu
Čas pestovania Na začiatok si vyberte správne miesto, kde by ste fazuľu mohli umiestniť. Fazuľa potrebuje teplé, ľahšie pôdy, ktoré majú dostatok živín a bude sa jej na tomto mieste dobre rásť. Fazuľa má rada teplo, no zle znáša vietor, takže nájdite miesto v záhrade, kde máte zátišie. Na sadenie je potrebné vedieť, že teplota by nemala klesnúť pod 10 stupňov Celzia. To znamená, že by ste ju mohli začať sadiť v druhej polovici mája. Okrem toho, že musí mať dostatok tepla, potrebuje aj vlahu. V chladnej zemi by mohla fazuľa zle vyklíčiť a nemali by ste takú veľkú úrodu alebo dokonca žiadnu.
Pozrite si záhradné ručné náradie v týchto e-shopoch:
![]() | Andreashop (ZĽAVY)→ | ⭐⭐⭐⭐⭐ | Zobraziť produkt |
![]() | Kokiskashop (ZĽAVY)→ | ⭐⭐⭐⭐⭐ | Zobraziť produkt |
![]() | Yato náradie (ZĽAVY)→ | ⭐⭐⭐⭐⭐ | Zobraziť produkt |
![]() | Esat (ZĽAVY)→ | ⭐⭐⭐⭐⭐ | Zobraziť produkt |
Predtým, ako pôjdete fazuľu sadiť je vhodné, aby ste ju na niekoľko hodín namočili do vody. Fazuli tak povrch praskne a rýchlejšie naklíči. Fazuľa by vám nemala vyschnúť, pretože by stratila klíčivosť. Kríčkovú fazuľu saďte po 3-4 semenách do jamiek hlbokých maximálne 5 cm. Kolíkovú fazuľu sejte po 4-5 semenách do hĺbky maximálne 6 cm. Pre rastlinu je potrebné, ako sme už spomínali, pripraviť oporu pomocou tyčí. Zasiata fazuľa by mala zísť asi o dva týždne. Pôdu okolo rastliniek nakyprite, aby mohli lepšie dýchať a prijímať živiny.
Zloženie Fazuľa je výživnou potravinou a má aj liečivé účinky. Obsahuje množstvo mikroelementov a bielkoviny, ktoré vie telo ľahšie spracovať, ako bielkoviny z mäsa. Konzumuje sa až po tepelnej úprave, surová totiž obsahuje aj nežiaduce látky, ktoré sa varením rozkladajú. Varenú fazuľku upravujeme rôzne. Obľúbené sú polievky, prívarky, ale zvykne sa aj zapekať a dusiť. Často tvorí súčasť mäsovo-zeleninových jedál a používa sa na prípravu rôznych šalátov. Fazuľové struky môžeme spracovávať sterilizáciou v slanom alebo sladkokyslom náleve. Zloženie fazule má priaznivý vplyv pri liečbe ľudí chorých na cukrovku.

Sadenie zeleniny
Podmienky pestovania Fazuľa je teplomilná rastlina. Pri pestovaní jej najviac vyhovuje teplota okolo 22 °C, no znáša aj vyššie teploty. Je citlivá na chlad, ale pri teplote 15 °C ešte dobre tvorí struky. Na svetlo náročná nie je, darí sa jej aj na zatienených plochách medzi viničom a pod stromami. Má vysoké nároky na vodu, preto treba rátať s polievaním. Najviac vody potrebuje v období klíčenia a pri nasadzovaní strukov. Vyžaduje aj vysokú vzdušnú vlhkosť, preto sa jej darí aj v jesennom období. Vyhovujú jej stredne ťažké, kypré pôdy s reakciou 6 až 7 pH. Na kyslých, zásaditých pôdach dáva nízke a nekvalitné úrody. Pestuje sa v druhej alebo tretej trati, to znamená, že nevyžaduje pred pestovaním hnojenie maštaľným hnojom. Môže sa pestovať po všetkých druhoch zelenín, len nie po strukovinách, aby sa nerozšírili choroby a škodce. Hodí sa aj ako následná plodina. Náročná je hlavne na draslík, dusík a vápnik. Po vzídení, najlepšie v čase kvitnutia až začiatku nasadzovania strukov, sa odporúča prihnojiť liadkom vápenatým.