Spálila sa vám pri varení cibuľa? Nevyhadzujte ju. Stačí pridať jednu vec

spálená cibuľa
spálená cibuľa Foto: www.shutterstock.com

Keď sa vám na panvici pripáli cibuľa, môže sa zdať, že ste práve pokazili celý pokrm. Mnohí ľudia v takej situácii váhajú, či sa oplatí cibuľu ešte nejako zachrániť, alebo ju jednoducho vyhodiť a začať odznova.

Zbavte sa spálenej cibuľky

Ak nemusíte šetriť, najlepším riešením je spálenú cibuľu vyhodiť a pripraviť si novú. Pri spálenej cibuľke hrozí, že jedlu dodá nepríjemne horkú chuť, ktorá môže pokaziť celé jedlo, hlavne ak sa jedná o základ na omáčku. V tomto prípade bude horkosť cítiť ešte intenzívnejšie.

Ak však nemáte po ruke ďalšiu cibuľu alebo ste v situácii, keď sa snažíte šetriť, môžete sa pokúsiť využiť aj to, čo máte k dispozícii.

Jemne pripálená cibuľa

V prípade, že sa cibuľka len mierne pripiekla, stále máte šancu situáciu napraviť. Cibuľa, ktorá je len tmavohnedá, ešte nemusí byť horká. Problém nastáva až pri spálených a čiernych častiach. Ak sa teda stane, že cibuľka začína chytať farbu, rýchlo ju odstavte z ohňa a prípadne presypte do inej nádoby. Pomocou pinzety môžete spálené kúsky opatrne povyberať a zvyšok cibule použiť ďalej.

Dôležité je čo najrýchlejšie zastaviť ďalšie pálenie. Okrem premiestnenia do inej nádoby môžete skúsiť cibuľu podliať trochou teplej vody alebo bieleho vína. Ďalšou možnosťou je pridať kocku ľadu – ten sa rýchlo roztopí a okamžite zastaví proces pálenia. Buďte však opatrní, aby vás neprskajúca horúca tekutina nepopálila.

Ako odstrániť chuť spáleniny z omáčky

Ak sa vám pripálil základ omáčky a v pokrme cítite spálenú príchuť, môžete skúsiť niektoré overené triky našich predkov. Napríklad, pridanie kúsku chleba do omáčky pomôže absorbovať neželanú horkosť. Podobný efekt má aj zemiak či mrkva, ktoré sa dajú povariť v omáčke. Chlieb je však najspoľahlivejší, pretože neovplyvní chuť výsledného jedla.

Pri smotanových omáčkach môžete skúsiť zamiešať do omáčky trošku múky rozmiešanej so smotanou a pridať tenký plátok citróna. Tento postup môže zmierniť horkú chuť, avšak môže sa tiež jemne pozmeniť chuť samotnej omáčky.

Takto môžete aspoň čiastočne zachrániť pokrm, aj keď sa vám stane menší kuchynský prešľap.

Odporúčané