Ozdobovanie vianočného stromčeka patrí medzi obľúbené tradície, ktorú si užívajú deti aj dospelí. Tento rok však môžete skúsiť niečo výnimočné – namiesto klasických ozdôb si pripravte také, ktoré potešia nielen oči, ale aj chuťové poháriky. Jedlé dekorácie sú originálnym spôsobom, ako do svojho domova priniesť vianočnú atmosféru a zároveň pripraviť niečo chutné na spoločné chvíle.
Ak premýšľate, ako ozvláštniť výzdobu, jedlé ozdoby sú dokonalým riešením. Sú všestranné, môžete ich použiť na stromček, adventné vence, stôl alebo ich zabaliť ako malé jedlé darčeky. Okrem toho, že krásne vyzerajú, môžete si na nich kedykoľvek pochutnať. Tu je niekoľko kreatívnych nápadov, ktoré zvládnete aj doma.
Medovníčky. Tradičná klasika, ktorá nesklame
Medovníčky sú ikonou vianočných sviatkov. Ich výroba je jednoduchá a zvládne ju každý, kto má chuť tvoriť. Na cesto potrebujete len základné suroviny – múku, med a korenie. Vyvaľkajte cesto a vykrojte rôzne tvary, napríklad hviezdičky, srdiečka, stromčeky či zvončeky. Predtým, než ich dáte piecť, nezabudnite urobiť malé dierky, cez ktoré neskôr prevlečiete šnúrky. Po upečení môžete medovníčky ozdobiť bielkovou polevou alebo farebnými perličkami. Na stromčeku pôsobia elegantne, voňajú po korení a sú neodolateľné na zahryznutie.
Škoricové a badiánové dekorácie. Vôňa zimy priamo vo vašom domove
Škorica a badián sú nielen obľúbené v kuchyni, ale aj ako dekorácie. Tyčinky škorice môžete previazať farebnými stužkami, čím vytvoríte malé voňavé zväzky, ktoré sa ľahko zavesia na vetvičky stromčeka. Badián so svojím zaujímavým hviezdicovým tvarom je výnimočný a perfektne vynikne v kombinácii so sušenými pomarančmi alebo jabĺčkami. Tieto prírodné ozdoby nielenže vyzerajú originálne, ale šíria aj nádhernú vôňu, ktorá naplní celý váš domov.
Sušené ovocie. Jednoduchá a elegantná krása prírody
Sušené plody sú nadčasovou dekoráciou, ktorá vždy zaujme svojou prirodzenosťou. Skúste usušiť kolieska pomarančov, citrónov alebo jabĺk. Postup je jednoduchý – nakrájajte ovocie na tenké plátky a sušte ich v rúre na nízkej teplote. Počas sušenia sa uvoľní jemná citrusová vôňa, ktorá príjemne prevonia miestnosť. Hotové kúsky navlečte na šnúrku alebo ich skombinujte so škoricou a badiánom. Takéto ozdoby sa hodia nielen na stromček, ale aj na adventné vence či do okien.
Popcornové girlandy. Hravo a nostalgicky
Popcorn nie je len na jedenie pri sledovaní filmov, ale aj skvelý materiál na tvorbu jedlých dekorácií. Z neosoleného popcornu si môžete vyrobiť reťaz, ktorá dodá vášmu stromčeku nádych rustikálneho štýlu. Jednotlivé kúsky popcornu navlečte na hrubšiu niť alebo vlasec. Pre zaujímavý farebný efekt pridajte medzi popcorn sušené brusnice alebo kúsky sušeného ovocia. Táto aktivita poteší deti, ktoré si pri výrobe užijú kopec zábavy. A výsledok vás určite prekvapí svojou jednoduchosťou a krásou.
Čokoládové ozdoby. Sladký sen každého maškrtníka
Čokoláda je ideálny materiál na tvorbu chutných ozdôb. Rozpustite kvalitnú čokoládu a nalejte ju do foriem na pečenie v tvare hviezdičiek, srdiečok alebo zvončekov. Nechajte stuhnúť a pomocou ihly urobte malé otvory na zavesenie. Na ozdobenie môžete použiť kokos, nasekané orechy alebo farebnú posýpku. Tieto ozdoby nielen ozdobia stromček, ale sú aj perfektným občerstvením na sviatočný stôl.
Marcipánové figúrky. Kreatívne dielka pre celú rodinu
Marcipán je fantastický na modelovanie – jeho konzistencia umožňuje vytvárať rôzne tvary. Vyrobte malé postavičky anjelov, stromčekov alebo zvončekov. Na detailné zdobenie môžete použiť jedlé farby. Hotové figúrky môžete zavesiť na stromček alebo ich použiť ako jedlé darčeky pre návštevy. Tvorenie z marcipánu je ideálne pre deti, ktoré si pri tejto činnosti precvičia svoju kreativitu a zároveň si užijú spoločné chvíle so svojimi blízkymi.
Jedlé ozdoby na stromček prinášajú nielen krásu, ale aj možnosť vychutnať si kúsok sviatočnej atmosféry iným spôsobom. Ich výroba je zábavná, jednoduchá a môže sa stať obľúbenou súčasťou vašich Vianoc. Čo poviete, vyskúšate tento rok niektorú z nich? Ale pozor, možno sa z týchto chutných ozdôb nestihnete ani tešiť, pretože sa zjedia skôr, ako príde Štedrý deň!