V minulosti bol študentský rezeň bežnou súčasťou domácich jedálničkov. Postupom času ho nahradil klasický vyprážaný rezeň, no teraz sa znova dostáva do popredia. Tento pokrm patril medzi cenovo dostupné jedlá, hoci dnes už jeho príprava nie je taká lacná, pretože hlavná ingrediencia – gothajský salám – je drahšia než kedysi.
Ako vybrať kvalitný gothajský salám
Základom tohto jedla je gothajský salám, ktorý je možné zakúpiť aj v dobrej kvalite. Hoci ide o salám s prídavkami, normy predpisujú, aby obsahoval aspoň 40 % mäsa. Odporúca sa kupovať ho priamo v mäsiarstve, kde si môžete zvoliť požadovanú hrúbku plátkov. Na študentský rezeň sú ideálne plátky s hrúbkou približne 1,5 cm.
Suroviny potrebné na prípravu:
- gothajský salám
- 0,5 dl plnotučného mlieka
- 1 domáce vajce
- hladká múka (2 polievkové lyžice)
- soľ, čierne mleté korenie
- rastlinný olej na vyprážanie
Podrobný postup prípravy:
- V miske si pripravte cestíčko z 1 lyžice hladkej múky, mlieka, vajíčka, soli a čierneho korenia. Dobre premiešajte, aby vznikla hladká zmes.
- Plátky gothajského salámu najskôr obaľte v hladkej múke a potom ich ponorte do pripraveného cestíčka.
- Obalený salám opatrne vložte do horúceho oleja a smažte z oboch strán dozlatista, kým cestíčko nezíska chrumkavú textúru.
Ideálne prílohy k študentskému rezňu
Pri výbere správnej prílohy sa nemusíte dlho rozhodovať. K tomuto jedlu sa dokonale hodia klasické prílohy ako varené zemiaky, čerstvá zemiaková kaša, chrumkavý chlieb alebo rozkrojená žemľa. Ak chcete niečo svieže, vyskúšajte zeleninový šalát.