Rebarbora (lat. Rheum rhabarbarum) je vo svete kulinárstva známa predovšetkým pre svoje dužinaté stonky, ktoré sa väčšinou pripravujú na sladko. Napriek tomu, že ju zvyčajne vídame v rebarborových koláčoch, džemoch či kompótoch, z botanického hľadiska sa zaraďuje medzi zeleniny. Je to však trochu výnimočná „zelenina“, pretože sa častejšie používa na dezerty než ako príloha k hlavným jedlám. Keď ju začleníte do svojho jedálnička, nielenže si vychutnáte jej charakteristickú, jemne kyslastú chuť, ale zároveň dodáte telu množstvo cenných vitamínov a minerálov.
Prečo sa oplatí pestovať rebarboru?
Skorá úroda
Rebarbora patrí medzi skoré rastliny, keďže jej stonky dozrievajú už v druhej polovici mája a zvyčajne sa môžu zbierať až do prvej polovice júna. Najistejší termín zberu však ostáva do konca mája, pretože v starších stonkách sa postupne kumuluje príliš veľa kyseliny šťaveľovej.Výdatný zdroj živín
Stonky rebarbory sú bohaté na vitamíny C, K a B a obsahujú aj dôležité minerálne látky ako draslík, vápnik a horčík. Sto gramov rebarbory má pritom iba približne 21 kalórií, takže je výborná pre ľudí, ktorí si strážia príjem energie. Vysoký obsah vlákniny podporuje správne trávenie a pomáha pri problémoch so zápchou.Podpora zdravia
V rebarbore nájdete aj antioxidanty, ktoré prispievajú k ochrane buniek pred poškodením. Okrem toho má protizápalové a antibakteriálne účinky, čo z nej robí vhodný doplnok vyváženého jedálnička.Prírodná ochrana proti voškám
Hoci vošky často trápia rôzne druhy ovocia, zeleniny a kvetov, s rebarborou si veľmi neporadia – je pre ne totiž toxická. Okrem toho, že rebarboru vošky zvyčajne nenapádajú, jej listy môžete dokonca využiť na prípravu domáceho postreku proti tomuto drobnému, no nepríjemnému hmyzu.
Pozor na listy!
Aj keď stonky rebarbory sú jedlé, samotné listy sú pre ľudí jedovaté, a to vďaka vysokému obsahu kyseliny šťaveľovej a ďalších látok. Preto sa neodporúča konzumovať ich v žiadnej forme. Listy patria:
- Na kompost (kde sa postupne rozložia a prospejú pôde).
- Na prípravu ekologického postreku proti voškám (ideálne ich nespracovávať v kuchyni).
Postup na výrobu postreku:
- Zoberte približne 250 gramov rebarborových listov a zalejte ich 5 litrami vriacej vody.
- Nechajte zmes lúhovať asi 20 minút, potom ju sceďte a nechajte vychladnúť.
- Takto pripraveným roztokom postrekujte rastliny, ktoré trpia napadnutím vošiek, každé 2–3 dni.
Ako pestovať rebarboru v záhrade?
Stanovište a pôda
Rebarbore sa najlepšie darí v mierne chladnom podnebí, na mieste, kde má aspoň 6–8 hodín slnečného svetla denne. Vzhľadom na to, že počas horúceho letného popoludnia ocení mierne zatienenie, odporúča sa voliť stanovište, ktoré je dopoludnia slnečné a popoludní naopak poskytuje ochranu pred najprudším slnkom.
Pôda by mala byť dobre priepustná, pretože rebarbora neznáša podmočenie. Zároveň je však dôležité, aby bola pôda dostatočne vlhká – v období sucha jej doprajte pravidelnú zálievku.
Sadenie a rozostupy
Pri výsadbe rebarbory dodržiavajte vzdialenosť 80–100 cm medzi jednotlivými rastlinami, pretože dospelé rastliny dokážu dosiahnuť naozaj pôsobivú veľkosť. Pred výsadbou obohaťte pôdu o kvalitný kompost alebo dobre vyzretý hnoj. Takto podporíte rast a posilníte koreňový systém.
Ak chcete rebarboru množiť, najjednoduchšou cestou je delenie podzemku. Robí sa to buď skoro na jar, alebo na jeseň. Rastlinu vyberiete zo zeme a ostrým nožom rozdelíte koreň tak, aby mal každý podzemok aspoň 1–2 vyvinuté púčiky. Každý diel potom zasaďte do pripravenej jamy a dôkladne zalejte.
Hnojenie a starostlivosť
Na jar môžete použiť viaczložkové hnojivo, ktoré dodá rebarbore komplex živín potrebných na začiatku vegetačného obdobia. Po zbere (približne koncom mája či v júni) je vhodné pridať hnojivo s vyšším obsahom draslíka a fosforu, aby sa rastlina zotavila a dobre pripravila na ďalší rok.
Rebarbora takisto dobre reaguje na hnojenie žihľavovým výluhom. Počas vegetácie ju môžete zalievať roztokom zo žihľavového výluhu každé 2–3 týždne, avšak po júli už s touto formou hnojenia prestaňte, aby sa v rebarborových stonkách nehromadili nadmerné dusičnany.
Kedy zbierať rebarboru?
Aj keď sa drobné stonky môžu niekedy zjesť už v prvom roku, pestovatelia odporúčajú nechať rastlinu v pokoji aspoň do druhého roka. Potrebuje čas na vytvorenie silného koreňového systému. Samotné rebarborové stonky (t. j. dužinaté červené alebo zelenkasté časti) sa obvykle začínajú rezať od polovice mája do prvej polovice júna.
Vo všeobecnosti platí, že čím skorší zber, tým nižší obsah kyseliny šťaveľovej a príjemnejšia, menej trpká chuť. Zhruba po druhej polovici júna stonky postupne tvrdnú, stávajú sa vláknitejšími a sú pre konzumáciu menej vhodné.
Ako využiť rebarboru v kuchyni?
Recept na rebarborový koláč
Rebarbora sa v kuchyni využíva najmä na sladké pokrmy, pričom klasika je rebarborový koláč s posýpkou. Na internete (napr. na YouTube) nájdete množstvo receptov, ktoré môžete vyskúšať – od jednoduchých bublanín až po sofistikované múčniky so snehovou penou.
Okrem koláčov z nej ľahko pripravíte džemy, kompóty alebo ju môžete spracovať do originálnych ovocných šalátov. Jemná kyslastá príchuť skvele kontrastuje so sladkým cestom alebo iným ovocím, napríklad jahodami.
Omladenie rastlín
Rebarbora sa časom „unavuje“ – približne po 5–7 rokoch má zväčša menšie a vláknitejšie stonky. Vtedy je správny čas na omladenie rastliny. Jednoducho ju vyberiete zo zeme a koreň rozdelíte na viacero častí (každá musí mať aspoň jeden púčik). Takýmto spôsobom získate niekoľko nových rastlín a zároveň zabezpečíte, aby rebarbora zostala stále dostatočne vitálna a chutná.
Tip navyše: Ako si poradiť s osami
Nechcete mať pri dome osie hniezda či nezvaných bzučiacich hostí? Momentálne je ideálny čas na to, aby ste zabránili ich prístupu alebo budovaniu hniezd v blízkosti vášho obydlia. Medzi najjednoduchšie spôsoby patrí:
- Včasné odstraňovanie starých hniezd a pravidelná kontrola miest, kde sa môžu usadiť (pod strechou, v štrbinách, v kôlni atď.).
- Používanie odpudzovačov (napr. prírodných esenciálnych olejov) alebo umiestnenie atráp hniezd, aby si osi mysleli, že oblasť už „obsadil“ iný roj.
Zhrnutie:
Rebarbora je veľmi užitočnou rastlinou do každej záhrady. Poskytne vám chutné stonky plné vitamínov, spoľahlivo odpudí vošky a vďaka svojim veľkým listom pôsobí na záhone majestátne. Na jej úspešné pestovanie si stačí zapamätať niekoľko základných zásad: kvalitná, dobre vyživená a mierne vlhká pôda, správny termín zberu a dôraz na to, že listy sa v kuchyni nepoužívajú. Zároveň nezabudnite rastlinu z času na čas rozdeliť a omladiť, aby vám dlhé roky prinášala bohatú úrodu. Ak sa o rebarboru budete starať, odvďačí sa vám zdravými a chutnými stonkami, vďaka ktorým si vychutnáte pravú chuť jari a začiatku leta.