Zabudnite na zimné paradajky z obchodu. Spoznajte fínske triky a vychutnávajte si plnú chuť aj v mrazoch

paradajky
paradajky Foto: www.shutterstock.com

Ak ste milovníkmi paradajok, pravdepodobne viete, aké mätúce môže byť kúpiť ich v zime. Mimo sezóny bývajú tieto plody nevýrazné a neraz strácajú svoju prirodzenú chuť. Navyše môžu byť pestované v umelých podmienkach alebo dovážané z veľkých vzdialeností, čo sa odrazí nielen na ich aróme, ale aj na cene. Prečo sa teda trápiť s nekvalitnými zimnými paradajkami, keď si ich môžete pripraviť do zásoby tak, aby ste si ich plnú chuť vychutnali aj počas chladných mesiacov?

V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, ako účinne zavariť paradajky, aby ste z nich mali radosť po celý rok. Tento spôsob je overený generáciami, no navyše si ukážeme aj trik, ktorý pochádza z Fínska. Vďaka nemu nepotrebujete paradajky kupovať v zime vôbec – budete mať vlastné, čerstvo zavarené, pripravené na okamžité použitie.

Prečo je zaváranie paradajok dôležité

Sezónne paradajky zozbierané koncom leta sú plné šťavy, vitamínov a hlavne nezameniteľnej chuti, ktorú v zime len ťažko napodobníte. Keď ich však máte naraz priveľa, môže nastať dilema: čo s nimi? Ľahko sa totiž môže stať, že nestihnete spotrebovať všetky – či už do šalátov, omáčok alebo iných obľúbených jedál.

Riešením je sterilizácia (zaváranie). V zaváraninových pohároch si paradajky zachovajú sviežu chuť a ich trvácnosť sa výrazne predĺži. Budete sa tešiť z vlastných zásob aj uprostred zimy – stačí siahnuť do komory a vytiahnuť pohár s voňavými paradajkami.

Popri zaváraní existujú aj iné spôsoby konzervácie, napríklad sušenie. To je však v našich zemepisných šírkach pomerne komplikované – vyžaduje stálu teplotu a dostatočný prísun slnečného žiarenia (prípadne využitie sušiacich zariadení). Sušené paradajky síce chutia výborne, no ak hľadáte jednoduchšiu a rýchlejšiu metódu, zaváranie je ideálna voľba.

Ako paradajky zavárať: základné tipy

1. Príprava pohárov a sterilizácia

Než sa pustíte do samotného zavárania, dôkladne umyte zaváraninové poháre aj viečka horúcou vodou a saponátom. Aby ste predišli každej možnej kontaminácii, môžete ich ešte ponoriť do vriacej vody na pár minút. Týmto krokom predĺžite trvanlivosť zavarených paradajok a znížite riziko plesní či iných nežiaducich mikroorganizmov.

2. Lúpanie alebo nelúpanie paradajok

  • Lúpané paradajky: Ak chcete mať zaváraninu bez šupiek, paradajky ošúpte jednoduchou metódou. V špičke každého plodu vyrežte drobný krížik a vložte paradajky do horúcej (takmer vriacej) vody na približne 15–30 sekúnd. Keď ich vyberiete, šupka sa bude dať veľmi ľahko odstrániť. Nezabudnite vykrojiť aj miesto okolo stopky, najmä ak sú plody z domácej úrody a v tejto oblasti bývajú tvrdšie.
  • Nelúpané paradajky: Môžete ich zavariť aj so šupkou. Pri ich neskoršom použití sa však môže stať, že sa šupka bude oddeľovať, takže sa zväčša musia pred varením v kuchyni ešte raz spracovať.

3. Samotné zaváranie

Ošúpané alebo nelúpané paradajky naukladajte do pohárov a jemne pritlačte, aby sa zmestilo čo najviac plodov. Poháre dôkladne uzavrite. Potom ich vložte do veľkého hrnca, na ktorého dne môže byť stará utierka alebo mriežka, aby sa poháre pri varení nepoškodili. Hrniec naplňte vodou tak, aby siahala zhruba do troch štvrtín výšky pohárov.

Pri miernom vare (voda by mala len jemne prebublávať) nechajte poháre sterilizovať približne 15–20 minút. Potom hrniec vypnite, poháre opatrne vyberte a položte ich na utierku hore dnom, aby sa dokonale uzavreli.

Zaváranina namiesto šalátu: sladkokyslá verzia

Ak preferujete výraznejšiu chuť, môžete si pripraviť tzv. šalátovú zaváraninu. Na 1 kg paradajok a 0,5 kg cibule si pripravte sladkokyslý nálev. Ten si ľahko vyrobíte z týchto surovín:

  • 2,5 litra vody
  • 1 liter liehového octu
  • 380 g cukru
  • 100 g soli
  • voliteľne 6 guličiek umelého sladidla (napríklad cukerín), ak chcete dosiahnuť ešte sladšiu chuť

Tento sladkokyslý základ sa výborne hodí nielen na paradajky a cibuľu, ale aj na inú zeleninu (papriky, uhorky či mrkvu).

Ako postupovať?

  1. Cibuľu nakrájajte na plátky a zalejte ju horúcou vodou – znížite tým riziko kvasenia a zároveň dosiahnete jemnejšiu chuť cibule.
  2. Paradajky nakrájajte na menšie kúsky (kocky či mesiačiky). Pri cherry paradajkách ich pokojne zavárajte celé.
  3. Do pohárov vrstvite striedavo cibuľu a paradajky a zalievajte ich pripraveným nálevom.
  4. Chuť si môžete upraviť bobkovým listom či novým korením. Ak ste priaznivci jemne pikantnejších chutí, pridajte aj pol alebo celý strúčik cesnaku a 2 guličky horčičného semienka.

Tento postup je inšpirovaný fínskou kuchyňou, kde sú podobné nakladané paradajky s cibuľou tradičnou súčasťou zimného jedálnička. V tamojších drsných klimatických podmienkach sa ľudia naučili uchovávať plodiny tak, aby si zachovali čo najviac z pôvodnej chuti. Fínsky recept sa dá ľahko upraviť podľa osobných preferencií a verte, že si ho zamilujete aj u vás doma.

Užite si paradajky aj mimo sezónu

Keď budete mať v komore vlastné zavárané paradajky, v zime sa už nebudete musieť spoliehať na nevýrazné a predražené obchody. Navyše presne budete vedieť, čo jete – paradajky budú zaručene čerstvé z vašej letnej úrody, bez zbytočných chemických postrekov.

Zaváranie je pritom veľmi univerzálne. Razom si viete vytvoriť zásobu paradajok do omáčok, polievok, na pizzu či do rôznych šalátov. V sladkokyslom náleve s cibuľou viete pripraviť zaujímavú pochúťku, ktorá v teplých jedlách a rýchlych receptoch dokonale nahradí čerstvú zeleninu.

Vďaka týmto tipom si zabezpečíte vlastný zdroj paradajok aj v zime. Nemusíte sa tak trápiť zhananím drahých a chuťovo nevýrazných plodov. Vyskúšajte to a presvedčte sa, že overená technika zavárania v kombinácii so starostlivo pripraveným fínskym nálevom vám ušetrí nielen peniaze, ale prinesie aj lahodné potešenie pre všetky chuťové bunky.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať