Zbohom zápachu z vyprážania. Táto babská finta vám nahradí aj otvorené okno aj digestor

vyprážanie
vyprážanie Foto: www.shutterstock.com

Mnoho ľudí nedá dopustiť na chrumkavú kôrku a výraznú chuť vyprážaných jedál. Hoci ich konzumácia nie je vhodná každý deň, patria k neodmysliteľnej súčasti stredoeurópskej, najmä českej kuchyne, kde sa s vyprážaním často stretávame. Každý však určite pozná nepríjemný problém, ktorý sa objaví po dokončení varenia – intenzívny pach, ktorý sa dokáže udržať nielen v priestore kuchyne, ale aj v celom byte. Dokonca sa vie usadiť na oblečení, vo vlasoch či v nábytku a vyhnať ho môže byť poriadne ťažké.

Mnohí sa spoliehajú na digestor alebo otvorené okno, no existujú aj ďalšie finty, vďaka ktorým zápach z vyprážania takmer úplne eliminujete. Skúsená gazdinka prezradila niekoľko užitočných trikov, ktoré jednoducho vyskúšate aj vtedy, keď digestor nemáte alebo ho nemôžete pustiť naplno.

Ocot ako najúčinnejší pomocník

Najlepšou možnosťou, ako pach z vyprážania potlačiť či úplne zlikvidovať, je biely ocot. Ten môžete použiť nielen priamo počas vyprážania, ale aj ihneď po ňom, ak chcete zbaviť domácnosť zápachu, ktorý už stihol vzniknúť. Podstatné je priviesť ocot do varu a nechať ho vrieť zhruba päť minút. V tomto stave absorbuje nežiaduce pachy vo vzduchu. Niektorých môže odrádzať samotný pach octu, ale obávať sa ho netreba. Ak ho poriadne prevaríte, ocot takmer necítiť a domácnosť získa len príjemne svieži nádych.

Užitočné triky pre menší zápach a čistejšie varenie

Okrem použitia bieleho octu existuje niekoľko ďalších trikov, vďaka ktorým môžete pri vyprážaní šetriť nielen nervy, ale aj svoj domov od pretrvávajúceho pachu. Niektoré z nich pritom fungujú tak jednoducho, až je prekvapujúce, že nie sú bežnou súčasťou prípravy vyprážaných pokrmov:

  1. Citrónová šťava na potraviny
    Ešte predtým, než začnete vyprážať napríklad mäso, pokvapkajte ho citrónovou šťavou. Tento jednoduchý krok dokáže výrazne obmedziť vznikajúci zápach a zároveň mierne zvýrazní chuť mäsa.
  2. Štipka soli do oleja
    Akonáhle si všimnete, že vám olej pri vyprážaní pení, prisypte doň štipku soli. Soľ totiž pomôže nielen so samotným penením, ale takisto zmierni prenikavý zápach, ktorý sa začne uvoľňovať.
  3. Oklepte prebytočnú strúhanku
    Pri vyprážaní rezňov či ďalších potravín pripravených v trojobale je dôležité dobre oklepať nadbytočnú strúhanku. Prebytočné omrvinky majú tendenciu opadávať, pripáliť sa na dne panvice a šíriť okolo seba intenzívny prepálený pach.
  4. Trochu studeného oleja
    V momente, keď sa olej rozpáli a vidíte, že sa začína až nebezpečne prehrievať, pridajte malú dávku studeného čerstvého oleja. Teplota v panvici sa tým vyrovná a pach vyprážania môže byť o niečo slabší.
  5. Korok do rozpáleného oleja
    Originálnym trikom je vložiť do horúceho oleja kúsok korku (napríklad z vínovej fľaše). Ten vraj dokáže pachy do seba absorbovať a výrazne ich znižuje.

Spojte viac trikov a získajte maximálny efekt

Každá kuchyňa je iná a rovnako sa môžu líšiť aj spôsoby vyprážania. Je preto na vás, aby ste si vyskúšali rôzne metódy a našli pre seba tú najúčinnejšiu. V prípade potreby ich môžete aj vzájomne skombinovať – napríklad použiť ocot na neutralizáciu pachov spolu s citrónovou šťavou na mäso, a navyše pridať kúsok korku do oleja. Takto dosiahnete zredukovanie nepríjemného zápachu naozaj na minimum.

Vyprážanie patrí k overeným kulinárskym postupom, ktoré si ľudia obľúbili kvôli jeho chuti a typickej chrumkavej kôrke. Nie je dôvod, aby ste sa tejto metódy varenia báli len kvôli pachu, ktorý sa často považuje za nežiaduce „vedľajšie účinky“. Vyskúšajte vyššie uvedené tipy, pokojne ich aj skombinujte a užívajte si vyprážané pochúťky s menšou starosťou o to, ako vyvetrať celý byt.

Ak si chcete po vyprážaní ešte viac uľahčiť život, nezabudnite po skončení varenia dôkladne vyvetrať (ak to priestor a počasie dovoľujú) a prípadne použiť aj prírodné osviežovače vzduchu. Takto sa zbavíte posledných zvyškov pachov a váš domov zostane svieži. Veď vyprážané dobroty sú výborné, ale bývanie s pretrvávajúcim pachom oleja by si určite neželal nikto.

Vďaka pár šikovným trikom a drobným úpravám vo vašich kuchynských postupoch si môžete vychutnávať svoje obľúbené vyprážané jedlá bez toho, aby sa vám celý byt presýtil neželaným zápachom.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať