Zdravšie maškrtenie na Vianoce, po ktorom nepriberiete: Lahodné pečivo bez múky a cukru, ktoré vás prekvapí

Zdravšie maškrtenie na Vianoce
Zdravšie maškrtenie na Vianoce Foto: www.shutterstock.com

Vianoce sú časom radosti, stretnutí s blízkymi a, samozrejme, aj obdobím kulinárskych pôžitkov. Tradičné vanilkové rožky, linecké koláčiky či medové rezy sú neodmysliteľnou súčasťou sviatočného stola. Čo keby sme však tento rok skúsili niečo iné? Niečo, čo nielen poteší naše chuťové poháriky, ale zároveň bude ohľaduplné k nášmu zdraviu a postave.

Revolúcia v kuchyni: Alternatívne múky pre moderné pečenie

V dnešnej dobe, keď čoraz viac ľudí trpí intoleranciou na lepok alebo sa snaží obmedziť príjem rafinovaných sacharidov, prichádzajú na scénu alternatívne múky. Mandľová, ryžová či kukuričná múka nie sú len náhradou za tradičnú pšeničnú múku – prinášajú so sebou nové chute, textúry a výživové benefity. Tieto múky sú nielen bezlepkové, ale často aj bohatšie na bielkoviny a vlákninu. Navyše, ich použitím môžeme vytvoriť pečivo, ktoré je ľahšie stráviteľné a vhodné aj pre tých, ktorí musia sledovať svoj glykemický index.

Inšpiratívne recepty pre moderné vianočné pečivo

Exotické matcha sušienky z ryžovej múky

Matcha, japonský zelený čaj v prášku, nie je len módnym hitom v kaviarňach. Jeho jemná, mierne trávová chuť a intenzívna zelená farba dokážu premeniť obyčajné sušienky na malé umelecké diela.

Ingrediencie:

  • 280 g ryžovej múky
  • 4 lyžičky matcha prášku
  • 1 lyžička prášku do pečiva bez fosfátov
  • Štipka himalájskej soli
  • 80 g čistého javorového sirupu
  • 100 g panenského kokosového oleja
  • 1 bio vajce

Postup:

  1. V miske dôkladne premiešajte všetky suché ingrediencie.
  2. V druhej nádobe vyšľahajte mokré ingrediencie a postupne ich zapracujte do suchej zmesi.
  3. Cesto nechajte 30 minút odpočívať v chladničke.
  4. Vyvaľkajte na hrúbku približne 0,5 cm a vykrajujte rôzne tvary.
  5. Pečte 10-12 minút pri 180 °C, kým okraje nezačnú jemne zlatnúť.
  6. Po vychladnutí môžete ozdobiť rozpustenou tmavou čokoládou alebo posypať extra matcha práškom.

Dekadentné čokoládovo-mandľové sušienky

Tieto sušienky sú dôkazom, že aj zdravšie alternatívy môžu byť nesmierne chutné a uspokojujúce. Sú bohaté na bielkoviny z mandlí a antioxidanty z kakaa.

Ingrediencie:

  • 90 g jemne mletej mandľovej múky
  • 40 g kvalitného holandského kakaa
  • 3-4 lyžice xylitolu alebo eritritolu
  • 1 lyžička bezfosfátového prášku do pečiva
  • Štipka morskej soli
  • 60 ml filtrovanej vody alebo studeného espressa

Postup:

  1. Všetky suché ingrediencie preosejte do misky a dôkladne premiešajte.
  2. Postupne pridávajte vodu alebo espresso, kým nevznikne kompaktné cesto.
  3. Pomocou lyžice alebo cukrárskeho vrecka tvarujte na plech malé kopčeky.
  4. Pečte 12-14 minút pri 180 °C. Sušienky by mali byť na povrchu mierne popraskaná, ale vo vnútri stále vláčne.
  5. Pre extra chuťový zážitok môžete pred pečením do každej sušienky vtlačiť kúsok kvalitnej tmavej čokolády alebo pražené mandle.

Osviežujúce citrónovo-mandľové guľky

Tieto guľky prinášajú do vianočného repertoáru sviežu citrusovú notu. Sú ideálne pre tých, ktorí preferujú menej sladké dezerty.

Ingrediencie:

  • 220 g jemne mletej mandľovej múky
  • 80 g prírodného sladidla (napr. xylitol alebo kokosový cukor)
  • 1/4 lyžičky jedlej sódy
  • Kôra z 2 bio citrónov
  • 2 lyžice čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy
  • Bielky z 2 veľkých vajec

Postup:

  • V miske zmiešajte mandľovú múku, sladidlo, sódu a citrónovú kôru.
  • Pridajte citrónovú šťavu a bielky. Miešajte, kým nevznikne kompaktné cesto.
  • Z cesta tvarujte malé guľky a obaľte ich v strúhanom kokose, mletých orechoch alebo kakau.
  • Pečte pri 160 °C asi 15-18 minút, kým guľky jemne nezozlatnú.
  • Po vychladnutí môžete guľky ešte ozdobiť citrónovou polevou z práškového xylitolu a citrónovej šťavy.

Elegantné mramorové rezy z kukuričnej múky

Tieto rezy spájajú jemnú textúru kukuričnej múky s bohatou chuťou kakaa. Sú nielen bezlepkové, ale aj vizuálne atraktívne.

Ingrediencie:

  • 65 g ghee alebo kokosového oleja (izbová teplota)
  • 35 g xylitolu alebo eritritolu
  • 60 g jemnej kukuričnej múky
  • 40 g kukuričného škrobu
  • 30 g ryžovej múky
  • 2 lyžice kvalitného holandského kakaa
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu

Postup:

  1. Vyšľahajte ghee alebo kokosový olej so sladidlom do krémova.
  2. Postupne zapracujte ostatné suché ingrediencie okrem kakaa.
  3. Tretinu cesta oddeľte a zmiešajte s kakaom a 1-2 lyžicami vody.
  4. Svetlé a tmavé cesto jemne premiešajte pre mramorový efekt.
  5. Vytvarujte dva valčeky, zabaľte do ekologickej potravinovej fólie a chlaďte 2 hodiny.
  6. Nakrájajte na 1 cm hrubé plátky a pečte pri 160 °C asi 10-12 minút.

Tieto inovatívne recepty dokazujú, že aj zdravšie verzie vianočného pečiva môžu byť rovnako chutné, ak nie chutnejšie, ako tie tradičné. Navyše si ich môžete vychutnávať s čistým svedomím, vediac, že robíte niečo dobré pre svoje telo. Experimentovanie s alternatívnymi múkami a prírodnými sladidlami môže otvoriť dvere do úplne nového sveta chutí a textúr, ktoré obohatia váš vianočný stôl a potešia všetkých vašich blízkych, bez ohľadu na ich diétne obmedzenia.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať