Veľká noc je na Slovensku obdobím, kedy sa kuchyňa premení na chrám vôní, tradícií a rodinného tepla. Staré recepty sa oprašujú ako vzácne poklady, ktoré majú svoje miesto na sviatočnom stole už celé generácie. Slovenské veľkonočné menu je pestré, korenisté, sladké i slané, a v každom kúsku cítiť dotyk minulosti.
1. Údená veľkonočná šunka
Pravá slovenská veľkonočná šunka je varená pomaly a s láskou. Začína sa výberom kvalitnej údenej šunky – najčastejšie bravčové stehno alebo pliecko. Mäso sa vloží do veľkého hrnca so studenou vodou, kam sa pridá cesnak, bobkový list, celé čierne korenie, nové korenie a často aj cibuľová šupka pre lepšiu farbu.
Varí sa na miernom ohni niekoľko hodín, kým nie je mäso jemné a ľahko sa krája. Podáva sa teplá alebo vychladnutá, s chrenom, varenými vajíčkami a domácim chlebom.
Hlavné suroviny: údená šunka, cesnak, korenie

2. Syrek (veľkonočná hrudka)
Jemný domáci syr, známy najmä na východnom Slovensku. Pripravuje sa z vajec, plnotučného mlieka a štipky soli. Zmes sa za stáleho miešania zohrieva, až kým sa nezačne zrážať na syrovú hmotu. Tá sa precedí cez gázu, vytvaruje do gule, stlačí a nechá vychladnúť. Výsledkom je jemne slaný syr, ktorý sa krásne krája a podáva sa vedľa šunky.
Ingrediencie: 1 liter mlieka, 6–8 vajec, soľ (alebo cukor na sladkú verziu)

3. Sladký veľkonočný mazanec
Nadýchaný, zlatistý bochník z kysnutého cesta plného hrozienok a vône vanilky. Cesto sa pripravuje z múky, droždia, mlieka, cukru, vajec a masla, nechá sa kysnúť, potom sa vytvaruje do guľatého tvaru a na vrchu sa nareže kríž. Pred pečením sa potrie vajíčkom a posype mandľami. Pečie sa dozlatista, a po vychladnutí sa podáva s maslom, medom alebo lekvárom.
Základ: múka, droždie, maslo, hrozienka, vajcia
Pečie sa: tradične na Bielu sobotu

4. Slaná veľkonočná baba
Jednoduchý, ale výdatný nákyp z vajec, pečiva, mlieka a údeného mäsa. Nakrájané rožky sa namáčajú do mlieka, zmiešajú s rozšľahanými vajcami, kúskami šunky či klobásy a bylinkami. Zmes sa vleje do vymastenej formy a pečie dozlatista. Výborne sa hodí ako hlavné jedlo aj ako príloha.
Ingrediencie: rožky, vajcia, údené mäso, mlieko, pažítka

5. Chrenová nátierka (alebo jablkový chren)
Táto ostrá a zároveň osviežujúca pochúťka sa pripravuje zo strúhaného chrenu, ktorý sa zmieša so smotanou, octom, cukrom a soľou. V mnohých domácnostiach sa pridáva aj jablko, ktoré zjemní chuť. Výborná je k šunke, syru aj vajíčkam.
Rýchla príprava: do 10 minút

6. Vajíčkovo-pažítková nátierka
Táto jemná, svieža nátierka je ozajstným pokladom veľkonočného stola, najmä v dňoch po sviatkoch, keď v chladničke zostanú uvarené vajíčka. Je to jedlo jednoduché, ale plné chuti a jarnej vône. Vajíčka sa najemno nastrúhajú alebo popučia, zmiešajú s maslom alebo smotanovým syrom, doplnia sa kyslou smotanou a najmä – bohatou dávkou čerstvej pažítky, ktorá jej dodáva sviežosť a farbu.
Nátierka je hladká, krémová, ideálna na čerstvý chlieb či pečivo a krásne vynikne aj ako súčasť sviatočnej obloženej misy. Najlepšie chutí, keď sa nechá pár hodín odležať, aby sa chute prepojili.
Základné suroviny: uvarené vajíčka, maslo alebo smotanový syr, kyslá smotana, pažítka
