BRATISLAVA 16. septembra (WEBNOVINY) – Sladké zemiaky sú naozaj veľmi známe. Pomerne málo ľudí si ale myslí, že sú zdravšie. Ale čo je pravda a čo mýtus? Sladké zemiaky sú pôvodom zo Strednej a Južnej Ameriky. Existuje asi 400 druhov sladkých zemiakov a ich farba je často žltooranžová. Chuť je podobná mrkve alebo tekvici a majú mierne sladkú chuť. Môžeme ich pripraviť varené, vyprážané, pečené alebo ako pyré.
Sladké zemiaky sú ako aj klasické zemiaky bohaté na zinok, draslík a ďalšie vitamíny. Ale sladké zemiaky majú vyšší obsah vitamínu A a vysoký obsah vlákniny. Okrem toho obsahujú aj viac cukru. Niektoré batáty majú nižší glykemický index ako klasické zemiaky. Tak môžu pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi u pacientov s diabetom 2. typu.
Sladké zemiaky obsahujú fialové antokyány, ktoré chránia organizmus pred škodlivými voľnými radikálmi a ťažkými kovmi. Môžu tiež priniesť zlepšenie pri syndróme dráždivého čreva a črevnej sliznice a ich zápale pri pravidelnej konzumácii. Fialové pigmenty pomáhajú zvrátiť poškodenie pečene, spôsobené príliš vysokým obsahom cholesterolu.
Sladké zemiaky obsahujú relatívne vysoký podiel kyseliny šťaveľovej – viac než 50 mg na 100 g. Konzumácia veľkého množstva batátov môže viesť ku kryštalizácii kyseliny šťaveľovej v tele – čím môžu vzniknúť obličkové kamene. Zvlášť ohrození sú ľudia, ktorých funkcia obličiek a žlčníka je obmedzená.
Rovnako by mali obmedziť konzumáciu batátov aj ľudia s citlivým žalúdkom. Môžu spôsobiť bolesti žalúdka. Či sa jedná aj o váš prípad, si ľahko všimnete. Ak máte bolesti brucha po zjedení sladkých zemiakov, mali by ste dať od nich ruky preč. Môže to byť intolerancia na manitol, ktorá je často spojená s nadúvaním a hnačkou.
Záver
Sladké zemiaky sú nielen chutné, ale aj zdravé. Napriek tomu, že by nemali byť konzumované často a vo veľkom množstve. Avšak, ako súčasť vyváženej, pestrej stravy sa veľmi odporúčajú.