Do diaľkových vlakov ZSSK smeruje najmodernejšia posila v podobe šiestich reštauračných vozňov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nove restauracne vozne zvy sia komfort pre cestuju cu verejnost ako aj pre potreby persona lu kuchyne a obsluhy.jpg
Nové reštauračné vozne zvýšia komfort pre cestujúcu verejnosť, ako aj pre potreby personálu kuchyne a obsluhy. Foto: ZSSK
  • Najnovšia flotila nových reštauračných vozňov sa nasadí na vlaky R 6xx na trase Košice – Bratislava
  • Vozne s rokom výroby 1988 prechádzajú kompletnou modernizáciou interiéru aj exteriéru

Reštauračné služby, ktoré v diaľkových vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) prevádzkuje spoločnosť Wagon Slovakia Košice (WGS), sa tešia veľkej obľube. Štandard stravovacích služieb vo vlakoch sa opäť posúva na vyššiu úroveň a cestujúci si v priebehu roku 2022 môžu vychutnávať rôzne jedlá inšpirované svetovou gastronómiou v celkovo šiestich nových reštauračných vozňoch radu WRmz 88-90.

Vo voznochsu okrem novy ch sedadiel aj nove informacne syste my vy menene interie rove dvere podla hy wc bunky opravene klimatiza cie centra lny zdroj energie a pod..jpg
Vo vozňoch sú okrem nových sedadiel aj nové informačné systémy, výmenené interiérové dvere, podláhy, WC bunky, opravené klimatizácie , centrálny zdroj energie a pod. Foto: ZSSK

V súčasnosti prebieha zásadná modernizácia interiéru reštauračných vozňov, ktoré boli v prevádzke od roku 1988, za účelom zvýšenia komfortu pre cestujúcu verejnosť, ako aj pre potreby personálu kuchyne a obsluhy. Kompletná modernizácia sa týkala najmä reštauračnej časti, vybavenia kuchyne, ale aj výmeny interiérových dverí, podláh, WC bunky, opravy klimatizácie, centrálneho zdroja energie, informačného a komunikačného systému, či vodného hospodárstva. Exteriér vozňov si zachová korporátnu identitu ZSSK, čomu zodpovedá použitie farieb a línií ich rozmiestnenia. Myslelo sa aj na vizuál interiéru – vo vozňoch  sú osadené nové sedadlá, zabudované nové kuchynské spotrebiče a informačné systémy tak, aby spĺňali štandardy súčasnej doby a boli lákadlom a príjemným spestrením pre našich cestujúcich.

Kompletna moderniza cia sa ty kala najma restauracnej casti do ktorej sa zabudovali aj nove kuchynske spotrebice.jpg
Kompletná modernizácia sa týkala najmä reštauračnej časti, do ktorej sa zabudovali aj nové kuchynské spotrebiče. Foto: ZSSK

Modernizované reštauračné vozne budú radené do vlakov R 6xx na trati Košice – Bratislava. Prvý zo šiestich vozňov odovzdala ZSSK firma RWS Services s.r.o. do prevádzky 3. 9. 2021, ako vysúťažený dodávateľ v rámci verejného obstarávania. Následne bol 5. 9. 2021 zaradený do vlaku R 606 Tatran. Ide o najmodernejšiu posilu vo flotile „reštaurákov“ – aktuálne ZSSK radí vo vnútroštátnej preprave 7 ks WRRmeer z roku 2008, 3 ks WRReer z roku 1995 a v zálohe má 1 ks WRRm ešte z roku 1980.

Milovnikov streetfoodu potesime stavnatymi burgrami s trhanym masom a z cervych surovin.jpg
Milovníkov streetfoodu potešíme štavnatými burgrami s trhaným mäsom a z červých surovín. Foto: ZSSK

Cestujúcich okrem atraktívneho dizajnu čaká ešte atraktívnejšia ponuka jedál a nápojov, ktorá bola prednedávnom obohatená o čerstvé studené šaláty, osviežujúce limonády a trendové snack menu s novými dresingami a omáčkami inšpirovanými svetovou gastronómiou. Do ponuky bolo zaradené taktiež grass-fedové mäso a ďalšie chutné vegánske jedlá. Dodávateľ cateringových služieb WGS pripravil aj špeciálne raňajkové menu a jesennú ponuku jedál, z ktorej si vyberie aj ten najnáročnejší zákazník.

Oblubena pochutka vyprazany syr s hranolkami je spat v menu restauracnych voznov.jpg
Obľúbená pochúťka – vyprážaný syr s hranolkami je späť v menu reštauračných vozňov. Foto: ZSSK

Vlastníkom reštauračného vozňa je súkromná spoločnosť, ktorá v rámci verejného obstarávania z roku 2019 vyhláseného ZSSK, ponúkla najvýhodnejšie podmienky prenájmu reštauračného vozňa (s tým, že do budúcna sa ráta s prenájmom celkovo 6-tich identických vozňov). Náklady obstarania vozňa, jeho modernizácie, ako aj prevádzkovej údržby znáša výlučne vlastník vozňa a tieto náklady tak nezaťažujú rozpočet ani personálne kapacity ZSSK.

V ponuke jedal restauracnych voznov su aj chutne veganske jedla.jpg
V ponuke jedál reštauračných vozňov sú aj chutné vegánske jedlá. Foto: ZSSK

Technické parametre vozňa WRmz 88-90:

  • štvornápravový klimatizovaný reštauračný vozeň osobnej dopravy
  • určený na prevádzku vo vnútroštátnej a v medzinárodnej diaľkovej doprave na elektrifikovaných a neelektrifikovaných železničných tratiach s rozchodom 1 435 mm pri možnej maximálnej rýchlosti až do 200 km/h
  • spĺňa požiadavky technických špecifikácií interoperability
  • vnútorný priestor vozňa (mimo nástupného priestoru a WC) je členený na priestor pre cestujúcich, bar a kuchyňu
  • vyrobený firmou SGP Simmering v roku 1988

Prvý reštauračný vozeň na trati Bratislava – Košice je už v prevádzke. Občerstvenie v jeho modernom priestore si cez víkend môžete vychutnať v sobotňajších rýchlikoch R 604, R 611 a v nedeľňajších rýchlikoch R 600 a 607. Následne bude počas budúceho týždňa radený v týchto vlakoch:

  • 11.10. – R 606 / R 613
  • 12.10. – R 602 / R 609
  • 13.10. – RR 1763 / R 604 / R 611
  • 14.10. – R 600 / R 607
  • 15.10. – R 606 / R 613
  • 16.10. – R 602 / R 609
  • 17.10. – R 604 / R 611

Informačný servis

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ZSSK Železničná spoločnosť Slovensko