BRATISLAVA 12. decembra (WBN/PR) – Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA – European Food Safety Authority) vo svojom celkovom posudku rizík tohto sladidla došiel k záveru, že aspartám a produkty jeho rozkladu sú pri súčasnom dávkovaní pre ľudské zdravie bezpečné.
Pre vyhotovenie tohto posudku vypracoval úrad komplexný prehľad všetkých dostupných vedeckých výskumov aspartámu a produktov jeho rozkladu, vrátane štúdií u zvierat aj u ľudí.
Dr. Alicja Mortensen, predsedníčka skupiny EFSA pre potravinové prídavné látky a zdroje nutrientov pridávaných do potravín (ANS Panel), v tejto súvislosti uviedla, že: „tento posudok predstavuje jedno z najkomplexnejších hodnotení rizík aspartámu, aké boli kedy vyhotovené. Je to krok vpred pri posilňovaní dôvery spotrebiteľov k vedeckému podporovaniu európskeho systému pre bezpečnosť potravín a reguláciu potravinových prísad.”
Odborníci skupiny ANS Panel zohľadnili všetky dostupné informácie a na základe podrobnej analýzy došli k záveru, že súčasná hodnota prijateľného denného príjmu (ADI) 40 mg/kg za deň je pre väčšinu populácie nezávadná. Avšak pre pacientov trpiacich ochorením fenylketonúriou (PKU) nie je hodnota ADI vhodná, pretože musia prísne dodržiavať diétu s nízkym obsahom fenylalanínu (aminokyselina obsiahnutá v bielkovinách).
Na základe dôkladného preskúmania podkladov zo štúdií zvierat a ľudí tak odborníci vylúčili potenciálne riziko, že aspartám môže spôsobiť poškodenie génov, vrátane rakoviny. Odborníci EFSA tiež prišli na to, že aspartám nepoškodzuje mozog ani nervový systém a ani neovplyvňuje správanie alebo kognitívne funkcie, a to ani u detí, ani u dospelých. Z hľadiska tehotenstva skupina uviedla, že neexistuje žiadne riziko pre vývoj plodu, ktoré by súviselo s vystavením fenylalanínu z aspartámu pri súčasnej hodnote ADI (s výnimkou žien trpiacich ochorením PKU).
Tento posudok objasňuje, že produkty rozkladu aspartámu (fenylalanín, metanol a kyselina asparágová) sú tiež prirodzene obsiahnuté v iných potravinách (napríklad metanol sa nachádza v ovocí a zelenine). Účinok produktov rozkladu aspartámu na celkový účinok stravy obsahujúcej tieto látky je nízky.