BRATISLAVA 11. júna (WEBNOVINY) – Med je cenná a nenahraditeľná zložka v celej ľudskej histórii. Jeho zdravotné prínosy boli využívané po stáročia a jeho lahodná chuť je cenená dodnes. Avšak, vzhľadom k jeho výhodám, med sa zvyčajne predáva dosť draho. Ďalšia vec je však tá, či je tento med aj pravý.
Práve kvôli jeho pomerne vysokej cene ľudia často v obchodoch siahajú po lacnejších verziách. A tu sa naskytne otázka, je tento med aj naozaj pravý a nefalšovaný? Preto, aby sa znížila cena, med je často vystavený početným zmenám. A tak sa nenechajte zmiasť cenou a vždy sa usilujte o najlepšiu kvalitu.
Konkrétne verejná výskumná skupina zistila trochu alarmujúce zistenia týkajúce sa medu. A to, že dokonca 76% všetkých druhov medu k dispozícii v supermarketoch bolo podrobených ultrafiltrácii. Tento proces je filtrácia, ktorá odstraňuje nečistoty ako stopy vosku alebo peľ. Podľa výrobcu, tento proces je potrebný, aby sa predĺžila životnosť produktu a zabránilo sa „kryštalizácii“. Napriek tomu, tí, ktorí konzumujú med pravidelne vedia, že peľ je nesmierne dôležitý a prospešný.
Ak sa med, ktorý ste si kúpili po čase „neskryštalizoval“, môže byť sfalšovaný, pretože čistý med sa kryštalizuje v priebehu času alebo pri uchovávaní v chladničke.
Čítajte etikety: Vždy si prečítajte štítok na mede a ak obsahuje komerčnú glukózu alebo vysoký obsah fruktózy, kukuričný sirup, pokúste sa mu vyhnúť.
Pridajte pár kvapiek jódu do pohára vody a pridajte trochu medu. Váš med bol sfalšovaný v prípade, že zmodrie.
Pridajte pár kvapiek octu do pohára vody s medom. Ak to vytvára penu, váš med bol sfalšovaný.
Zapáľte med s fosforom a ak sa vznietia, to je pravý včelí med.
Položte lyžicu medu do pohára vody. V prípade, že sa med nerozpúšťa, to je čistý med. Falošný med alebo nekvalitný med sa rozpúšťa vo vode.