Po prepuknutí kauzy s holandskými vajciami obsahujúcimi pesticíd fipronil na Slovensku zintenzívnili kontroly bezpečnosti potravín pochádzajúce z iných krajín.
Podľa Únie hydinárov Slovenska je kontrola stravovacích zariadení nedostatočná, čo potvrdil aj prípad 21 balení vajec kontaminovaných pesticidom, ktoré našli kontrolóri vo Vrbovom.
Na Slovensko sa doviezlo 21 ton brazílskeho mäsa, ktoré bolo nakazené salmonelózou. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka už nariadilo sťahovanie tohto výrobku.
Kontrolóri zistili nedostatočnú kvalitu v desiatich produktoch kuracej pečienky, päť mäsových prípravkov bolo nesprávne označených a dva produkty pochádzali zo závodu, pre ktorý platí zákaz dovozu do Európskej únie.
Zároveň vyzval aj spotrebiteľov, aby sa informovali v zariadeniach spoločného stravovania na pôvod mäsa a masových produktov použitých na prípravu konkrétneho hotového pokrmu.
Ak sa potvrdí, že dovážané mäso z Brazílie je zdraviu nebezpečné, podľa ministerky pôdohospodárstva Gabriely SR Matečnej to môže viesť k zákazu dovozu tohto mäsa, nielen na území Slovenska, ale aj v rámci krajín Európskej únie.
Maloobchody musia pozastaviť predaj brazílskeho mäsa až do vykonania laboratórnych vyšetrení. Štátna veterinárna a potravinová správa preverí, či mäso nebolo napadnuté salmonelózou.
Podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory je nemysliteľné, aby sa v priestore jednotného európskeho trhu vytvorili dve skupiny zákazníkov.
Štátna veterinárna a potravinová správa pri porovnávaní tých istých výrobkov zistila, že najmä sladené nápoje, koreniny, syry, čaje a mäsové výrobky, ktoré sa predávajú na Slovensku, sú nekvalitnejšie než v Rakúsku.
Prvé ohnisko vtáčej chrípky na Slovensku sa potvrdilo v Bratislave v domácom drobnochove hydiny. Vajcia a mäso z chovu mali byť určené len na domácu spotrebu.