Včelári z francúzskeho mesta Ribeauville sa už od augusta pravidelne stávali svedkami toho, ako ich včely vyrábajú med s neprirodzeným zeleným a modrastým sfarbením. Po týždňoch skúmania zistili príčinu – za zvláštnu farbu sladkého lieku môžu zbytky farebných cukríkov, z ktorých sa v neďalekej továrni vyrába bioplyn.
Včelári zistili, že práve potravinárske farbivo, ktorými sú sladkosti potiahnuté, je príčinou ich problémov. O takto sfarbený med totiž nemá nikto záujem.
„Pre mňa to nie je med, je to nepredajné,“ uviedol riaditeľ organizácie miestnych včelárov André Frieh, ktorý sa už teraz musí zaoberať aj vysokou úmrtnosťou včiel v dôsledku extrémnej zimy a následnému zníženiu zásob medu.
„O probléme sme sa dozvedeli v rovnakom čase ako včelári. Už sme prijali opatrenia, aby sme tomu zabránili,“ uviedol pre BBC Phillipe Meinrad zo spoločnosti Agrivalor, ktorý prevádzkuje stanicu na bioplyn. Spoločnosť plánuje kontajnery na odpad vyčistiť a materiál chce odteraz skladovať vo vzduchotesných nádobách.
www.metro.co.uk, www.bbc.co.uk