Hlavné mesto Fínska na seminároch, stretnutiach zamestnancov, recepciách a ďalších podujatia už nebude servírovať pokrmy z mäsa, aby znížilo uhlíkovú stopu Helsiniek. Mestská správa bude namiesto toho ponúkať vegetariánske jedlá a ryby z miestnych zdrojov.
Zmena vstúpi do platnosti v januári a netýka sa školských a závodných jedálni prevádzkovaných mestom s približne 650-tisícmi obyvateľov, oznámila vo štvrtok riaditeľka komunikačného oddelenia helsinskej samosprávy Liisa Kivelä.
Pravidlá prijaté mestskou radou umožňujú odchýliť sa od nich v prípade niektorých „návštev na vysokej úrovni“ organizovaných vedením mesta.
Nová politika tiež určuje, že položky ako káva, čaj, ovsené mlieko alebo banány ponúkané na akciách mesta budú musieť pochádzať od fair trade výrobcov. Skoncuje sa aj s podávavaním občerstvenia a nápojov v jednorazových obaloch.
Opatrenie je súčasťou širšieho úsilia s „cieľom znížiť dopad potravín na klímu a zredukovať množstvo prírodných zdrojov, ktoré mesto používa,“ uviedla vo vyhlásení mestská rada.